2013. április 28.

Dr-Kováts György: JÓ SZÓ - vagy hallgatás :) - 3.


Péld 17:27 Aki megtartóztatja beszédét, az tudós ember, és aki higgadt lelkű, az értelmes férfiú.
Péld 17:28 Még a bolond is, amikor hallgat, bölcsnek ítéltetik; mikor ajkait bezárja, eszesnek.

Egy helyen azt olvasom: „a sok beszédben elmaradhatatlan a vétek” – ezért a te beszéded ne legyen sok. Lehet, hogy ez más, mint ennek a korszaknak a szokása. Vannak, akik beszédükből élnek. Másokat kell meggyőzniük, túlbeszélniük, megnevettetniük, időket kell kitölteniük beszéddel – ha nem ez a foglalkozásod, őrizd a szádat. (Ha ez a foglalkozásod, is őrizd a beszéd forrását, mert amit mondasz, másokat és magadat is irányba fog állítani.)

A Biblia megerősíti, hogy JÓ HALLGATNI. Ez nem rossz. Jó dolog. Nem akkor, természetesen, amikor szólni kell. Nem akkor, amikor tartozol a JÓ SZÓVAL, hanem általában.

Mások azt mondják: „jó beszélni”. Igen, jó dolog beszélgetni. Jó érzés önmagadat kifejezni. Jó érzés, ha meghallgatnak. Isten tervében van benne, hogy legyen, aki visszatükrözi, amit gondolsz, mondasz, és akin lemérheted véleményedet, gondolkodásmódodat, viselkedésedet, hozzáállásodat. Ehhez pedig kell a beszélgetés. Jó dolog beszélgetni.

Jó dolog, ha meg tudod nyerni a másikat a beszélgetésre. Jó dolog kérdezni, és meghallgatni, majd elmondani, amit szeretnél. Jó dolog. És, ha a JÓ SZÓT tudatosan keresed és kimondod, akkor tedd is: beszélgess. Keresd a lehetőséget a beszélgetésre.

De, ha nem tudsz JÓ SZÓT mondani. Ha nem tudsz bölcsen válaszolni. Ha nem tudod, mit mond most ebben a pillanatban a menny, mit gondol a te Urad, vagy, ha a beszéded elragadna, és indulatosságot közölnél, vagy haragra gerjesztenéd a másikat – inkább hallgass. (Bár, a legbölcsebb az „engedelmes feleletet” szólni – Péld 15,1. – de, ha nem alkalmas, vagy nem tudod, inkább hallgass.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.