2012. szeptember 20.

Hőmérők és hőfokszabályzók


Tudod-e, mi a különbség a hőmérő és a hőfokszabályzó (termosztát) között?

A hőmérő egyszerűen megmutatja, mennyi a hőmérséklet egy adott helyen. Ha hőmérőnk 20°C-ot mutat, és olyan helyiségbe visszük, ahol 25°C a hőmérséklet, a hőmérő kijelzője megváltozik, és a szoba hőmérsékletét fogja mutatni. Nem telik bele sok idő, és 25°C-ot mutat. Mindig igazodik a környezethez.

A termosztát viszont beállítja a szoba hőmérsékletét. Ha a termosztátot 20°C-ra állítottuk be, és a szoba hőmérséklete 25°C, a szoba hőmérséklete változni fog, és ahhoz igazodik, amit a hőfokszabályozó mutat. A szoba 20°C-os lesz.

Vagy termosztátként, vagy hőmérőként éled az életedet. Hagyhatod, hogy magával sodorjon a tömeg, vagy pedig megváltoztathatod a tömeget. Vagy te befolyásolsz másokat, vagy ők befolyásolnak téged.

Jézus arra hív bennünket, hogy termosztátok legyünk. A bibliai időkben természetesen nem voltak termosztátok. Jézus a „só" és a „világosság" kifejezéseket használta, hogy megértesse velünk: a változás ügynökeinek kell lennünk. (Lásd Mt 5,13-16.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.