2014. július 2.

Ige: A boldogok…

 „Boldogok* a szellemben, a Szellem által a szegények, a szellemi nincstelenek, a szellem koldusai: mert övék a mennyeknek országa, a mennyeknek királysága, királyi uralma** (Mát. 5,3)

*Boldog (makariosz): boldog; szerencsés. Az anyagi jólétet is magában foglalja. A boldogság, mely az Istennel való közösségből fakad, Isten ajándéka.

**A Lukács írása szerinti Evangéliumban az Úr Jézus az Ő tanítványainak mondja, hiszen még nem kapták meg a Szent Szellemet: „Ő pedig felemelvén szemeit az ő tanítványaira, monda: Boldogok vagytok ti szegények: mert tiétek az Isten országa, az Isten királysága, királyi uralma (Luk. 6,20)

És hogy kik és miért boldogok, azt Ézsaiás prófétán keresztül jelenti ki az Úr: „Mert így szól a magasságos, a magasztos és felséges, aki örökké az Ő örök hajlékában lakozik, és akinek neve szent. Magasságban és szentségben lakom, de a megrontottal, a megtörttel és alázatos szívűvel is, hogy megelevenítsem, és felüdítsem az alázatosok lelkét, azaz: életét, és megelevenítsem, és felüdítsem a megtörtek szívét” (Ésa. 57,15)

Mert: „Isten előtt kedves áldozatok: a töredelmes szellem; a töredelmes és megtört szívet, oh Isten nem veted te meg!” (Zsolt. 51,19)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.