2012. augusztus 14.

A narancs


Készítette: Lisa Szanyel

Köztudott, hogy a narancsnak magas a C-vitamin-tartalma, ezen belül is a „Navel” fajta az, ami 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete.

Ezen kívül található benne B1 és B12 vitamin, folsav, kálium és magnézium. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos.

A tél vitaminforrásának hívják, mert tényleg rengeteg C-vitamin tartalmaz, ám azzal nem árt tisztába lenni, hogy mindez a korai leszedés és a szállítás alatt csak csökken.

Ezért nem árt jól megnézni, hogy milyen narancsot vásárolunk.

Jótékony hatása
Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás).

Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.

A narancsban előforduló bioflavonok lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a vérsejt tömörödést és a trombózisra jellemző vércsomósodást.

Narancsolaj
Értékes illóolaját préseléssel nyerik ki, melynek során két-háromszáz kilogramm narancshéjat is felhasználnak mindössze egy liter esszencia előállításához.

A narancsolajjal illatosított fürdő nyugtat, jó közérzetet teremt, így kitűnő gyógyír szorongás, depresszió és levertség esetén.



A narancs (latin nevén Citrus aurilius)

A narancs (latin neve Citrus aurantium L)., népies neve (auranci, oránzs) déligyümölcs.
Az Ázsiában őshonos gyümölcs talán a legkedveltebb hazai citrusfajtánk,amely Nagy Sándor hódító hadjáratának köszönhetően kötött ki a görög partokon. Szélesebb körben a citromhoz hasonlóan a XV-XVI. századtól terjedt el, ám akkoriban azt gondolták, a narancs egy különleges almafajta, ezért "kínai alma" néven árulták.

A Narancs talán az egyik olyan déligyümölcs, amit igazán sokrétűen lehet használata, íme pár példa:

dekorációnak: asztalidíszek,koktél és torta dekoráciok
gastronómia: külömböző egzotikus ételeknek,italoknak gazdag ízvitágot kölcsönöz.
illatszerek: parfümök kozmetikümok és illatositók készítésénél kivállóan alkalmas
. A narancs édes ízének köszönhetően talán az összes déligyümölcs közül a legnépszerűbb. A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - „flavedó"-nak nevezik. A külső héj , illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet „albedó"-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús. A magyar narancs szó az északolasz narancia [narancsa] - sztenderd olasz arancia - közvetítésével a spanyol naranja [naranha] szóból származik. Nyers állapotában reszelve,de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök,de édes sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyas ételekhez is használják. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. Az avatott szemű vásárlók megnézik,milyen narancsot vesznek. Nem csak a minőséget nézik - ez természetesen elsődleges -, attól is függ a választás, hogy mire veszik. Gondolta volna, hogy a négyszázból hány különböző fajta jelenik meg piacainkon? Talán még a legtöbben a vérnarancsot ismerik, de akad olyan is, aki azt hiszi,ez pusztán érettebb a többinél. Ha a narancsot evésre vásárolja, a mag nélkülieket érdemes választani : kívülről köldökszerű bemélyedés látszik rajtuk. Ez az úgynevezett Navel narancs, könnyen hámozható, ezért egyébként úti uzsonnának is megteszi. Leveses, édes húsú. Ha narancslevet akar facsarni a gyümölcsből, akkor a Valencia nevű fajta az ideális, mert kiadós, és ízletes lé nyerhető belőle. Az igazán jó reggelihez hozzátartozik egy nagy pohár narancslé. A Moro félvérnarancs, elsősorban Olaszországban termesztik. Sötétvörös gyümölcshúsa savanykás-édes. Kevés magja, durván érdes héja van. A Salustianas lágy és nagyon édes gyümölcs. A Sanguinelli igazi vérnarancs, spanyol és szicíliai földön termesztik. Kívül-belül jellegzetesen sötétvörös, erőteljes íze, kevés magja van. A Shamouti a Földközi-tengeri országokból származik, nagy, ovális gyümölcs. Egyesek nagyon vastag héja miatt nem tartják gazdaságosnak, pedig fölöttébb ízletes. Nyers Narancs tápanyag tartalma 100g-ban Energia50kcal 190kJ

Cukor 9,14
Rost 2,4 g
Zsir 0,21 g
Fehérje 0,70 g
tiamin(B1-vitamin) 0,100 g 8%
Riboflavin(B2-vitamin) 0,040 mg 3%
Niacin(B3-vitamin) 0,400 mg 3%
Pantoténsav(B5-vitamin) 0,250 mg 5%
B6-vitamin 0,051 4%
Folsav (B9-vitamin) 17 µg 4%
C-vitamin 45 mg 75%
Kálium 43 mg 4%
Cink 0,08 mg 1%
forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.