Köztudott, hogy a narancsnak magas a C-vitamin-tartalma,
ezen belül is a „Navel” fajta az, ami 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint,
mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete.
Ezen kívül található benne B1 és B12 vitamin, folsav, kálium
és magnézium. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. A
benne levő limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos.
A tél vitaminforrásának hívják, mert tényleg rengeteg
C-vitamin tartalmaz, ám azzal nem árt tisztába lenni, hogy mindez a korai
leszedés és a szállítás alatt csak csökken.
Ezért nem árt jól megnézni, hogy milyen narancsot
vásárolunk.
Jótékony hatása
Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az
influenzás tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az
idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre
(trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás).
Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató
hatású. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő
természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.
Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.
A narancsban előforduló bioflavonok lehetővé teszik a
véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a vérsejt tömörödést és a
trombózisra jellemző vércsomósodást.
Narancsolaj
Értékes illóolaját préseléssel nyerik ki, melynek során
két-háromszáz kilogramm narancshéjat is felhasználnak mindössze egy liter
esszencia előállításához.
A narancsolajjal illatosított fürdő nyugtat, jó közérzetet
teremt, így kitűnő gyógyír szorongás, depresszió és levertség esetén.
A narancs (latin nevén Citrus aurilius)
A narancs (latin neve Citrus aurantium L)., népies neve
(auranci, oránzs) déligyümölcs.
Az Ázsiában őshonos gyümölcs talán a legkedveltebb hazai
citrusfajtánk,amely Nagy Sándor hódító hadjáratának köszönhetően kötött ki a
görög partokon. Szélesebb körben a citromhoz hasonlóan a XV-XVI. századtól
terjedt el, ám akkoriban azt gondolták, a narancs egy különleges almafajta,
ezért "kínai alma" néven árulták.
A Narancs talán az egyik olyan déligyümölcs, amit igazán
sokrétűen lehet használata, íme pár példa:
dekorációnak: asztalidíszek,koktél és torta dekoráciok
gastronómia: külömböző egzotikus ételeknek,italoknak gazdag
ízvitágot kölcsönöz.
illatszerek: parfümök kozmetikümok és illatositók
készítésénél kivállóan alkalmas
. A narancs édes ízének köszönhetően talán az összes
déligyümölcs közül a legnépszerűbb. A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes
sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - „flavedó"-nak
nevezik. A külső héj , illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat
tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb,
fehér rétege taplószerű, melyet „albedó"-nak neveznek. A bogyó belseje
sárga és lédús. A magyar narancs szó az északolasz narancia [narancsa] -
sztenderd olasz arancia - közvetítésével a spanyol naranja [naranha] szóból
származik. Nyers állapotában reszelve,de szárítva is használják. Higiéniai
szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan
tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök,de édes
sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyas ételekhez is
használják. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonokkal. A
benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. Az
avatott szemű vásárlók megnézik,milyen narancsot vesznek. Nem csak a minőséget
nézik - ez természetesen elsődleges -, attól is függ a választás, hogy mire veszik.
Gondolta volna, hogy a négyszázból hány különböző fajta jelenik meg piacainkon?
Talán még a legtöbben a vérnarancsot ismerik, de akad olyan is, aki azt
hiszi,ez pusztán érettebb a többinél. Ha a narancsot evésre vásárolja, a mag
nélkülieket érdemes választani : kívülről köldökszerű bemélyedés látszik
rajtuk. Ez az úgynevezett Navel narancs, könnyen hámozható, ezért egyébként úti
uzsonnának is megteszi. Leveses, édes húsú. Ha narancslevet akar facsarni a
gyümölcsből, akkor a Valencia nevű fajta az ideális, mert kiadós, és ízletes lé
nyerhető belőle. Az igazán jó reggelihez hozzátartozik egy nagy pohár
narancslé. A Moro félvérnarancs, elsősorban Olaszországban termesztik.
Sötétvörös gyümölcshúsa savanykás-édes. Kevés magja, durván érdes héja van. A
Salustianas lágy és nagyon édes gyümölcs. A Sanguinelli igazi vérnarancs,
spanyol és szicíliai földön termesztik. Kívül-belül jellegzetesen sötétvörös,
erőteljes íze, kevés magja van. A Shamouti a Földközi-tengeri országokból
származik, nagy, ovális gyümölcs. Egyesek nagyon vastag héja miatt nem tartják
gazdaságosnak, pedig fölöttébb ízletes. Nyers Narancs tápanyag tartalma
100g-ban Energia50kcal 190kJ
Cukor 9,14
Rost 2,4 g
Zsir 0,21 g
Fehérje 0,70 g
tiamin(B1-vitamin) 0,100 g 8%
Riboflavin(B2-vitamin) 0,040 mg 3%
Niacin(B3-vitamin) 0,400 mg 3%
Pantoténsav(B5-vitamin) 0,250 mg 5%
B6-vitamin 0,051 4%
Folsav (B9-vitamin) 17 µg 4%
C-vitamin 45 mg 75%
Kálium 43 mg 4%
Cink 0,08 mg 1%
forrás: wikipédia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.