2014. október 24.

Milyen példát mutatsz? (1)

„…légy példája a hívőknek…” (1Timóteus 4:12)

Andrew Murray írta: „Istennek nincs értékesebb ajándéka, mint az olyan ember, aki az Ő akaratát megtestesítve él, és megihleti a körülötte élőket hitével, mert tudja, hogy mire képes a kegyelem.” Amikor Pál azt írta: „Légy példája a hívőknek”, úgy értette: „légy példakép!” Mint az első autó a gyártósoron, a prototípus, amit aztán a többi követ.

 A ruha elkészítéséhez először a szabásmintát kell tanulmányozni, aztán aszerint kell elkészíteni az öltözetet. Az ideál [példakép] szó talán gőgösnek hangzik, de valóban emelkedett. Ám még ha nem éri is el valaki az ideális mércéjét, azért továbbra is törekednie kell rá. Pál azt mondta az ifjú Timóteusnak: „Amikor Jézusról beszélsz, az embereknek látniuk kell belőle annyit az életedben, hogy vágyakozzanak megismerni őt. Amikor a hitről beszélsz, a bizonyítéknak annyira meggyőzőnek kell lennie, hogy ők is aszerint akarjanak élni.”

 Egy költő így fogalmazott: „Jobb szeretnék látni egy prédikációt, mint hallani egyet; jobb szeretném, ha velem jönne valaki, és nem csupán megmutatná az utat. A szem jobb tanuló, nagyobb benne a hajlandóság, mint a fülben, a jó tanács csak összezavar, de a példa mindig világos. A legjobb prédikátorok azok, akik megélik hitvallásukat, mert mindenkinek arra van szüksége, hogy lássa, amikor a jó munkába áll. Könnyebben megtanulom tenni, ha láthatom, hogyan kell csinálni; amit csinálsz, azt látom, de szavaid talán túl gyorsan pörögnek, és nem tudom őket követni. Lehet, hogy a tanításod kitűnő és igaz, de tudásomat inkább úgy szeretném megszerezni, hogy figyelem, mit csinálsz. Lehet, hogy nem értelek meg és nem értem a kiváló tanácsodat, de biztosan nem értem félre azt, hogy mit teszel és hogyan élsz.”


www.mai ige.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.