2014. május 24.

Kegyelem

„...az õ teljességébõl kaptunk kegyelmet kegyelemre..." (János 1:16)

Isten kegyelmét ingyen kapjuk, tisztán, feltételek nélkül. Sõt, Isten sokkal elfogadóbb, és sokkal kevésbé ítélkezõ, mint közülünk sokan. Nem voltunk rá méltók, és nem érdemeltük meg, de mivel Krisztushoz tartozunk, „az õ teljességébõl kaptunk kegyelmet kegyelemre…”. Richard J. Neuhaus mondta: „Isten kegyelmének evangéliumát moralizálássá és törvényeskedéssé alakítani sötét eretnekség, melyet csalódott emberek terjesztenek, akik azért olyan haragosak, mert nem kapták meg azt, amire amúgy sem számíthattak alapos okkal.”

Amikor igazán megragadod a kegyelem lényegét:
1) újra értékelni fogod az Istentõl kapott ajándékokat – a megváltást, a bûnbocsánatot, az élet ajándékát, az egészséget, a nevetést, a zenét, a szépséget és a barátságot.
2) Nem leszel többé annyira ítélkezõ, és kevésbé fogsz aggódni amiatt, hogy mit csinálnak mások. Hallottad már ezt a mondást: „Jól vagyok magammal, nincs szükségem arra, hogy mások rosszabbnak látszódjanak nálam”? Ha a kegyelembõl eredõ szabadság által élsz, nyugodtan tudod engedni, hogy más emberek saját maguk tervezzék meg útjaikat, és olyan döntéseket hozzanak meg, amilyeneket te talán nem hoznál.
3) Elfogadóbb leszel, és kevésbé törvényeskedõ. Ahelyett, hogy a vallásos külsõségekre összpontosítanál, a hitelességet és az Isten iránti õszinte szeretetet fogod nézni.
4) Szellemileg növekedni fogsz. Dávid azt mondta: „Tágas térre vitt ki engem…” (Zsoltárok 18:20). A kegyelem kitágítja a horizontodat, így már nem fogsz tudni visszatérni oda, ahol valaha voltál.

http://maiige.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.