2014. január 1.

Dr-Kováts György: NEM A MI KORSZAKUNKRÓL SZÓL?

„…lesznek az emberek MAGUKAT szeretők…” „…és mivel a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban MEGHIDEGÜL…” „…akik megtartják a kegyesség (istentisztelet, istenfélelem, istenfélő élet) LÁTSZATÁT, de megtagadják annak EREJÉT…”

Az önzés (önszeretet) sokszor elbújik a "kegyesség látszata" mögé. Jó érvekkel, "divatos" keresztény "szlogenekkel", "ideológiákkal" tökéletesen el lehet fogadtatni másokkal: "Isten is meg akar áldani", "ne szólj bele - ez a 'magánéletemhez tartozik', 'privát szféra'...”. És ha mégis, megosztanád Isten Igéjét egy-egy ilyen területen, akkor te már "erőszakos" vagy, "ráerőszakolod" a saját látásodat másokra... hagyd őket "élni" - mondják, gondolják, sugározzák, akik nem szeretnék az Igét hallani.

Oké - egy pontont túl az Úr Jézus sem "erőltette" rájuk Magát, amint a „gazdag ifjú” történetében látod. Megmondta, mi lenne a helyes (pont őreá, a gazdag ifjúra nézve mi lenne a követendő, mi munkálná javát, a jövőjét mi formálná jó irányban), de amikor az ifjú felülbírálta az Úr Jézus szavát, és úgy gondolta, ezt „nem engedheti meg magának”, akkor az Úr engedte elmenni. Nem rohant utána. Nem ment bele alkudozásokba. Olyanná vált számára, mint aki lehetőséget kapott, és nem élt vele. (Bár megkedvelte őt. De nem tudott mit kezdeni vele. Elengedte.)

Ugyanígy azokkal kapcsolatban is, akiket hívott, hogy kövessék Őt, és különböző (emberileg érthető) kifogásokkal éltek a Luk 9 végén. S akik visszautasítják a meghívást? Luk 14 – a nagy vendégségben? Kikerüli őket az áldásfolyam. Nem kapják meg a továbbiakban a lehetőséget, másokat hív az Úr. Lehet, hogy fáj Neki, de Ő ilyen. Meg fogja találni azokat, akik készségesek. A tanítványi szívűeket. Azokat, akik nem mondják, hogy „pótolhatók vagyunk”, „majd talál Isten mást, helyettünk”, „meg kell tanulnunk váltani” – ha Isten nem akar „pótolni” téged, ha nem akar „mást találni” helyetted, és nem akarja, hogy „válts”, akkor, amit teszel, bűnös közömbösség, vagy éppen határozott lázadás (önző indítékból) Isten legjobb akarata ellen. Csak éppen ez az indíték jól elbújik egy 21. századi divatos „keresztény” szlogen (szólam, ideológia) mögött. De Jézust nem fogja becsapni és manipulálni.

Az Úr Jézus egyáltalán nem véletlenül választott magának tanítványokat. Ő tanítvány-párti. Olyanokkal munkálkodik együtt, akik NEM MAGUKAT helyezik előtérbe. Akiknek a döntése azon fog múlni, hogy MIT SZERETNE AZ ÚR. És nem csak, hogy megkérdezik, hogy Ő mit szól hozzá, hanem azt mondják Neki: MIT AKARSZ URAM, HOGY CSELEKEDJEM? Ez a tanítványi szív és hozzáállás.

Mit akarsz, Uram? Nem az Ő jóváhagyását kérik saját terveikre, vagy döntéseikre (utólag, amikor már úgysem tudna mit mondani nekik, hiszen eldöntötték, és talán el is kezdték megcsinálni), hanem ELŐRE kérik ki véleményét, keresik tetszését. (Nem a megvett repülőjeggyel a kezükben kérdezik, Uram, ugye Te is akarod, hogy kimenjek munkát keresni – hanem előre kérdezik, Uram, mit szeretnél velem?)

Az Úr Jézus: tanítvány-párti. Tanítványokat gyűjtött Magának. Ma is ezt teszi. Én is tanítvány-párti vagyok. Tanítványként akarok élni. Veled, és Neked, Uram. Ámen.

Idézett igék: 2Tim 3,15. Mt 24,12. Mk 10,21-23. („megkedvelte”). Lk 9,57-62. Lk 14,16-24. (kifogások). Mk 8,34-38. („kövessen engem…”)

2Tim 3,15.
1 Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.
2 Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,
3 Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.
4 Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.
5 Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld.

Lk 9,62.
Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.

Lk 14,18.

És mindnyájan egyenlőképpen kezdték magukat mentegetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.