2013. november 29.

Guti Tünde VALLÁSVÁLSÁG, ÚTKERESÉS

   Amióta az Úr egy reggel azzal ébresztett, hogy "Kiálts hozzám, és megfelelek, olyan dolgokra tanítalak, amiket nem tudsz!", azóta különösképpen foglalkoztatnak a keresztyén berkek megválaszolatlan visszásságai.

   Azon újjászületett emberek közül, akik megtapasztalták a Jézus iránti szeretettel csordultig megtelt szív állapotát és a Szent Szellem dinamikus, átformáló erejét, mára már sokan fuldokolnak abban, a magát karizmatikusnak valló mozgalomban, ami egykor új, szellemi lüktetés ígéretével hömpölygött végig világszerte az Egyházban.

   Az Úrtól nyert szabadságukat egy idő után észrevétlenül megoltotta és betöltötte egy laodiceai önelégültségben megvakult, mindent és mindenkit irányítani akaró, ráadásul hamis módon bibliai igazságokra hivatkozó vezetői, kontroll alatt tartó lelkület.

   Egy ilyen vallásos zűrzavarban Krisztus Teste lelkileg kiég, kifosztottá és terméketlenné válik. Fel kell törnünk ebből a sűrű áradatból a felszínre, a hullámok fölé, hogy friss oxigénhez jussunk, és vissza kell térnünk az első szeretet Jézus központúságához, az Igéhez és a Szent Szellem belső késztetését meghalló, természetes vezetéshez!

Mindezt azért, hogy életben maradjunk, és életre segítsünk másokat is. Mindnyájan királyi papság vagyunk, akik az újjászületés által Krisztus Testének részei lettünk, és Szent Szelleme elvezet minden igazságra!

   „Teher alatt nő a pálma” – szokták mondani. Mi még a szocialista idők árnyékában tértünk meg, és semmi máshoz nem hasonlítható az a tiszta, valóságos szabadság, Jézus személye iránti lüktető, elkötelezett, akár komoly kockázatokat is vállaló, ragaszkodó szeretet - igen, erre vágyunk újra! Hiszem, hogy megkönyörül rajtunk az Úr, és ha levetkőzzük az évek alatt ránk rakódott vallásos mázt és más terheket, Jézus felemeli szívünket az övéhez.

   Amikor az enyhén elcsúszott karizmatikus mozgalom „befogta” szabadságunk „szelét”, és elhitette velünk, hogy ez az újszövetségi gyülekezeti minta, fokozatosan lettünk naivan, inkább az Egyház rendezvény szervezőinek kiszolgálói, mint Krisztus követői. (Tisztelet a néhány kivételnek, ahol egyik nem zárja ki a másikat!) Mintha átprogramozták volna a lelkünket. Nem rosszindulatból, hanem az ördög fel nem ismert, vallásos hitetése folytán.

Lassú kiégés a folyton pörgő mókuskerékben, majd a rémült eszmélés.

Bár ismét ez a régi, szép ének lenne szívünk indulója!

   „Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust… Mögöttem a világ, előttem a kereszt… Ha nincs is társam, követem Jézust. Nincs visszaút!”

   Részben a saját bűneink megbánásával és elhagyásával, részben az intézményesítéssel megnyomorított, elvilágiasodott Egyház felrázásával, mentsük meg szívünk tüzét és másokat is, akik vergődve, bolyongva keresik azt, amit elveszítettek!

   Tudom, hogy az is kegyelem, ha Isten megítél. Ezt tette. Szeretettel bátorít, buzdít. Tisztában vagyok vele, hogy amikor mindezt leírtam, elsősorban a magam felelősségét kell megvizsgálnom, mert Krisztus ítélőszéke előtt magamért kell számot adnom: a saját életemben megmutatkoznak-e a Szent Szellem gyümölcsei, és megcselekszem-e az első szeretet cselekedeteit.

   Semmilyen éleslátás nem mentesít attól a ténytől, hogy senki és semmi vagyok Jézus nélkül, és minden tekintetben az Ő kegyelmére szorulok. Magamra vonatkoztatom elsősorban ezt az igét:

   „Mivel ezt mondod: gazdag vagyok és meggazdagodtam, és semmire sincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás, és szegény és vak és mezítelen: Azt tanácsolom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttasson ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss. Akiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: légy buzgóságos azért és térj meg!”
Jelenések 3:18.

   A vajúdás végéhez értünk. Elkezdődött a kitolás időszaka. Hamarosan megszületik

 – fájdalmak, szenvedés és kiáltások között – a kihívottak gyülekezete, akiket nem intézményes korlátok tartanak össze, hanem Jézus Krisztus kegyelme, igazsága és az egymás iránti irgalmas szeretet.

   Pál ezt írja:

   „Gyermekeim, kiket ismét fájdalommal szülök, míg kiformálódik bennetek a Krisztus…”

Gal. 4:19.

   „Mert isteni buzgósággal buzgok értetek; hisz eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy mint szeplőtlen szüzet állítsalak a Krisztus elé.” II. Kor. 11:2.

    Testvéreim! Fel kell vállalnunk a radikális döntést: ne szabjuk magunkat e világhoz, hanem vizsgáljuk meg, mi Isten szent, kedves és tökéletes akarata! EZ a felfoghatatlan kegyelem munkája az életünkben!

   Végül ne felejtsük el: az igazság felismerése nem magyarázat semmiféle szeretetlen ítélkezésre, mert Jézus, aki maga az igazság, egyedül méltó minden dicsőségre, hódolatra és bíráskodásra. Szolgáljuk Őt tehát állhatatos, alázatos lelkülettel!

Vegyük komolyan az Ige figyelmeztetését, ha nem akarjuk, hogy amúgy is csak pislákoló lángunk végleg kialudjon!

   „És hallék más szózatot a mennyből, amely ezt mondta: Fussatok ki belőle [Babilonból] én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból!”

Jelenések könyve 18:4.

   „Azért menjetek ki közülük, és szakadjatok el, azt mondja az Úr, és tisztátalant ne illessetek; és én magamhoz fogadlak titeket…”

II. Kor. 6:17.

   Legyünk okos szüzek, akiknek nem fogy ki olajuk a mécsesből, mert hamarosan felhangzik a kiáltás: „Érkezik a Vőlegény, készüljetek elé!”



2013. november 5.                                                  


http://www.gutitunde.eoldal.hu/cikkek/egyeb-irasaim/vallasvalsag--utkereses.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.