2013. október 26.

Dr-Kováts György: ENNYIRE FONTOS A HIT? (1)

Mt 13,54-58.
54 És hazájába érve, tanította őket az ő zsinagógájukban, annyira, hogy álmélkodtak és ezt mondták: Honnét van ebben ez a BÖLCSESSÉG és az ERŐK (dünamisz)?
55 Nem ez-e amaz ácsmesternek fia? Nem az ő anyját hívják-e Máriának, és az ő testvéreit Jakabnak, Józsénak, Simonnak és Júdásnak?
56 És az ő nőtestvérei is nem mind minálunk vannak-e? Honnét vannak tehát ennél MINDEZEK?
57 És megbotránkoznak vala ő benne. Jézus pedig monda nekik: Nincsen próféta tisztesség nélkül, hanem csak az ő hazájában és házában.
58 Nem is tett ott sok CSODÁT (dünamisz), az ő hitetlenségük miatt.

Az Isten Fiát megakadályozhatta munkájában a hitetlenség? Megakadályozhatta. Ha nem lenne világosan megfogalmazva az Igében, lehet, hogy azt mondanád: „á, nem, ez nem lehetséges!”. És sokszor talán nem is. De nem véletlenül van leírva. A Mt 13,58-nak üzenete van. Ne akadj fenn azokon a másodlagos dolgokon, amik kísérik Isten munkáját. Lehet, hogy emberi elgondolásaidnak mindenben nem felelnek meg, amiket Ő tesz, vagy AHOGY teszi, akiket Ő használ, vagy amikor, és amilyen módon használja őket – de Ő cselekszik.

Ha szükséged van a Megváltóra, úgy kell elfogadnod Őt, ahogy Ő van. Szüleivel, testvéreivel, származásával, születési helyével, és családfájával együtt. Ha fennakadsz másodlagos dolgokon, magadat fosztod meg az Ő cselekvésétől.

58 Nem is tett ott sok CSODÁT (dünamisz), az ő hitetlenségük miatt.

Az Isten Fia: MÁS. Nem olyan, mint elgondolnád. Néha egészen váratlanul cselekszik, máskor pedig várod, és úgy tűnik, mintha nem tenne semmit. Pedig ott van. Cselekedni fog. Talán már végzi is, előkészíti a munkát, vagy titokban elvégez valamit, amire nem számít senki, cselekszik – csak nem látszik. De nem ígérte, hogy mindent, minden pici részletet, pontosan fogsz tudni előre. Azt mondta: „Te kövess engem” – és elindult. Ha hallgatsz Rá, látni fogod akcióban. Sőt, bevon téged is. Ez a hit. Rá bízod, amit nem tudsz, nem értesz, és a mennyei időzítést is, és teszed, amivel megbíz. De közben mindig Rajta van a szemed, figyelsz Rá, mert tudod, hogy néha váratlanul fog szólni – „amit mond, megtegyétek”.

Sok ember fennakad. Sokan származásán – „zsidó” – akadnak fenn, mások azon, amit nem értenek cselekedeteiből, szavaiból. Saját korában ugyanez volt a helyzet. Ott „fattyúnak” mondták, és voltak, akik úgy gondolkodtak: „akit ismerünk gyerekkora óta, az ne tanítson bennünket”. Ma sokan a „tudománnyal” jönnek – azt mondják, ez ezért nem lehetséges, az pedig azért… mások számon kérik, hogy miért „nem csinál rendet” a világon. S Ő teszi, amit Neki tennie kell. TE pedig vagy felismered Őt, és átveszed, amit neked készített el – ha hiszel – vagy elmegy melletted, és nem tehet csodát az életedben, hitetlenséged miatt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.