2016. augusztus 27.

Ige: Ha tanítónak hívott el az Úr, úgy taníts, ahogy Ő tette.

 „És ő tanít azoknak zsinagógáiban, dicsőítve, és magasztalva mindenektől* (Luk. 4,15)

*Isten királyságának hirdetését csodák, és jelek kísérik, ezt látva, magasztalta mindenki az Urat: „És bejárá Jézus az egész Galileát, tanítva azok zsinagógáiban, és hirdetve az Isten országának evangéliumát, a királyság örömhírét, és gyógyítva  a nép között minden betegséget és minden erőtlenséget, fogyatékosságot, bajt, gyengeséget” (Mát. 4,23).

„És prédikál vala, hirdette az igét azoknak zsinagógáiban, azaz összejövetelein, egész Galileában, és ördögöket, azaz démonokat űz, vagyis hajít, dob ki vala” (Márk. 1,39).

Erről tesz bizonyságot az apostol is: „A názáreti Jézust felkente az Isten Szent Szellemmel és hatalommal, és ő szertejárt, jót tett, és meggyógyított mindenkit, akik az ördög igájában vergődtek, mert az Isten volt vele” (Csel. 10,38).

Ézsaiás így prófétál a Messiás, és az Övéi - küldetéséről: „Az Úr Isten Szelleme van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak. Elküldött, hogy bekössem a megtört szívűeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadon bocsátást, és a megkötözötteknek megoldást. Hogy hirdessem az Úr jókedvének esztendejét, és Istenünk bosszúállása napját; megvigasztaljak minden gyászolót. Hogy tegyek Sion gyászolóira, adjak nékik ékességet a hamu helyett, örömnek kenetét a gyász helyett, dicsőségnek palástját a csüggedt szellem helyett, hogy igazság fáinak neveztessenek, az Úr plántáinak, az Ő dicsőségére!” (Ésa. 61,1-3).

„Ímé, jó szerencsés, és eredményes lesz szolgám munkája, magasságos, felséges és dicső lesz nagyon. Magasra emelkedik, igen hatalmas lesz” (Ésa. 52,13).

És azért a pogányok Galileájában szolgál az Úr Jézus, hogy beteljesítse ezt a próféciát is: „Kevés az, hogy nékem szolgám légy, a Jákób nemzetséginek megépítésére és Izráel megszabadultjainak, szétszóratásban lévő megmaradottjainak visszahozására: sőt a népeknek, a pogányoknak is világosságul adtalak, hogy üdvöm, azaz szabadításom, helyreállításom, gyógyításom, éppé tevésem… vagyis: az üdvösségem a föld végéig terjedjen!” (Ésa. 49,6).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.