2015. október 1.

Mai ige: A szeretet törvénye (1)

„Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást” (János 13:34)

Egy újságban olvastam egy történetet egy rákos kisfiúról, akinek kemoterápiás kezelés miatt kihullott a haja. Osztálytársai, hogy kimutassák felé szeretetüket és támogatásukat, mindannyian kopaszra borotváltatták fejüket, hogy a beteg kisfiúnak ne kelljen szégyellnie kopaszságát, amikor visszajön az iskolába. Az újság egy fényképet is leközölt a kopasz osztályról, alatta pedig ez a felirat volt: „Mi mindent együtt csinálunk.” Ez a szeretet törvénye, amiről Jézus beszélt, amikor ezt mondta: „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást!”

Ez furcsán hangozhatott azok számára, akikhez Jézus szólt, mert ők két ószövetségi törvény szerint éltek:

1) a bosszú törvénye. Mózes előtt az országban dzsungeltörvények uralkodtak. A bosszú törvénye lényegében ezt mondta ki: „Ha bántasz engem, visszabántalak, sőt még nagyobb fájdalmat okozok, mint amilyet te nekem!” Az ellenségek mindenütt azt keresték, hogyan egyenlíthetnék ki a számlát, mert a bosszú nem csupán elfogadott, de támogatott is volt.

2) a megtorlás törvénye. Mózes idejében a bosszút a megtorlás váltotta fel, ami megengedi, hogy „szemet szemért” (3Mózes 24:20) – de többet nem! Csak annyit árthatsz az ellenségednek, amennyit ő ártott neked. A mi fülünknek ez durván hangzik, de abban az időben ez nagy előrelépés volt. Aztán jött Jézus, és egy harmadik törvényt adott: a szeretet törvényét. Ez azt jelentette, hogy nem kell elégtételt venned, dönthetsz úgy, hogy megbocsátasz. Sőt, ha nem bocsátasz meg, Isten nem hallgatja meg imáidat. Ez az új parancsolat mutatja be Isten feltétel nélküli szeretetét irántunk – és arra hív, hogy mi is így szeressünk. A te életedet is a szeretet törvényének kellene kormányoznia minden nap.


http://www.maiige.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.