2015. október 24.

Ige: A Teremtő, megváltó Istenről.

És Ő - Jézus - előbb volt mindennél, és minden Őbenne áll fenn, és illeszkedik egybe. [Más fordítás: Ő mindenekelőtt való és a mindenség Őbenne áll fenn]*

*Erről tesz bizonyságot János apostol is: „Ő kezdetben az Istenben vala. A mindenség Őáltala lett, Őáltala teremtetett, rajta keresztül támadt, általa jött létre, és nálanélkül, Tőle különválasztva semmi sem lett, semmi sem teremtetett, ami létrejött, s egyetlen létező sem lett Őnélküle” (Ján. 1,2-3).

És Ő a feje a testnek, az egész személynek, az eklézsiának, a kihívottak közösségének: aki az eredet, a LEGELŐSZÖR ELŐHOZOTT; / Itt: az új emberiség elsőszülöttje, első példánya / a halottak közül; hogy Övé legyen az elsőség mindenben** (Kol. 1,17-18)

**Újra és újra megismétli a Szent Szellem: „És mindeneket vetett az Ő lábai alá, és Őt tette mindeneknek fölötte az eklézsiának, a kihívottak közösségének  fejévé, Mely az Ő teste, az Ő lénye, teljessége Őnéki, amely telítve van azzal, aki mindent teljessé tesz(Eféz. 1,22-23)

És minden hívőhöz így szól a Szent Szellem: „Ti pedig Krisztus teste személye, lénye vagytok, és egyenként annak tagjai” (1 Kor. 12,27)

Mert miképpen egy testben, egy személyben sok tagunk van, minden tagnak pedig nem ugyanazon tennivalója, feladata, szerep, működése, rendeltetése van: Azonképpen sokan egy test egy személy vagyunk, egy testet egy személyt képezünk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai vagyunk” (Róm. 12,4-5)

Az Írás pedig már előre mondja: „Hogy a Krisztusnak szenvedni kell, hogy mint a halottak feltámadásából első, világosságot fog hirdetni e népnek és a pogányoknak” (Csel. 26,23)

„Mert az volt méltó Istenhez, akiért van a mindenség, és aki által van a mindenség, hogy őt, aki számtalan fiát vezeti dicsőségre, üdvösségük fejedelmét szenvedések által tegye tökéletessé. Mert a megszentelő és a megszenteltek mind egytől származnak, ezért nem szégyelli őket testvéreinek nevezni, amikor így szól: „Hirdetem nevedet testvéreimnek, a gyülekezet körében dicsérlek téged” (Zsid. 2,10-12)

Ő Isten elsőszülötte: „Amikor pedig bevezeti az elsőszülöttet, a legelőször előhozottat a világba, ismét így szól: „Imádja őt az Isten minden angyala!” (Zsid. 1,6)

János apostol látomásában így szól a gyülekezetekhez: „És a Jézus Krisztustól, aki a hű tanúbizonyság, a halottak közül az elsőszülött a legelőször előhozott, és a föld királyainak fejedelme. Annak, aki minket szeretett, és megmosott bennünket a mi bűneinkből az Ő vére által” (Jel. 1,5)

Mert Isten: „… akiket eleve ismert, öröktől fogva tudott, és kiválasztott, eleve el is rendelte, és a többiektől előre különválasztotta, hogy azok az ő Fia ábrázatához, képéhez hasonlatosak legyenek. Hogy ugyanazt az alakot viseljék, amelyet az ő Fia, hogy ő legyen az elsőszülöt, a legelőször előhozott sok atyafi, sok testvér között” (Róm. 8,29)

És ti Ő benne vagytok beteljesedve, és benne jutottatok el ti is ehhez a teljességhez, aki feje minden fejedelemségnek és hatalmasságnak” (Kol. 2,10)

Azért, hogy megismertettessék most a mennybeli fejedelemségekkel és hatalmasságokkal a kihívottak közössége által az Istennek sokféle bölcsessége” (Eféz. 3,10).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.