2015. október 4.

Ige: Járj utána…

Bármit látsz, hallasz, járj utána, hogy úgy vannak-e azok:

 „Első könyvemet, első beszámolómat írtam, Theofilus, mindazokról, amiket kezdettől fogva kezdett Jézus cselekedni és tanítani*

Mind a napig, melyen fölviteték, felemelteték az égbe, minekutána parancsolatokat és utasításokat, útbaigazítást adott a Szent Szellem által a kiválasztott apostoloknak* kiket választott vala magának** (Csel. 1,1-2)

*És Lukács így ír az első könyvében, azaz: az Evangéliumban: „Mivelhogy sokan megkísérelték, és igyekeztek rendszerint megírni, és sorjában elmondani azoknak a dolgoknak, és eseményeknek az elbeszélését, amelyek minálunk beteljesedtek. Úgy, amint nékünk előnkbe, és ahogy ránk maradt azoktól, akik kezdettől fogva szemtanúi szolgái, és hirdetői voltak az Igének. Tetszék énnékem, és jónak láttam én is, ki eleitől fogva mindeneknek szorgalmasan utána jártam, hogy azokról rendszerint írjak, és sorjában leírjam néked, jó, nagyra becsült, igen derék Theofilus. Hogy megtudhasd, és megismerve megértsed azoknak a dolgoknak, igéknek igazságát, bizonyosságát, és hogy meggyőződve róla megtudd a kétségtelen valóságot, hogy mennyire megbízhatók azok a tanok, - és magad is megdönthetetlen bizonyosságot szerezhess - amelyekre taníttattál(Luk. 1,1-4).

**Apostoloknak: (aposztolosz): Krisztus (parancsvégrehajtói; alárendeltjei; szó szerint: más irányítása ALATT EVEZŐ valaki; katonai jellegű szó. A harci gálya evezőse volt, megkülönböztetve a fedélzeten harcoló katonáktól. Nehéz, kemény munkát végző, felettese parancsára cselekvő személy).

***És a feltámadott Úr parancsa így hangzott: „Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, bemerítvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Szellemnek nevében, Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek: és ímé én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!” (Mát. 28,19-20).

Márk is bizonyságot tesz az Úr parancsáról: „… Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz, és bemeritkezik, üdvözül, aki pedig nem hisz, a kárt hozó - a sátán hatalma - alatt marad(Márk. 16,15-16).

De ezt csak akkor tegyétek, amikor: „… én elküldöm tireátok az én Atyámnak ígéretét; ti pedig maradjatok Jeruzsálem városában, amíg fel nem felruháztattok mennyei erővel” (Luk. 24,49).

És akkor: „Amit néktek a sötétben mondok, a világosságban verőfényben, fényes nappal mondjátok, szóljátok; és amit fülbe súgva hallotok, a háztetőkről hirdessétek, prédikáljátok(Mát. 10,27).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.