2013. július 24.

Guti Tünde TANÍTÁSOK SZELE

   Az I. század szeretetben és szolgálatban lobogó gyülekezetei után az elvilágiasodott Egyház belesüllyedt a sötét középkor züllött megtévesztéseibe.
Ezekben az időkben Luther és Kálvin munkássága nyomán Isten megfrissülést hozott a reformációval, azonban sajnos - néhány megújult sarjat leszámítva, mint pl. Moody, Wesley, Spurgeon, Finey, az anabaptisták, pünkösdiek - a keresztyénség mind tanításában, mind életminőségében ismét felhígult, teret engedve a széles körben terjedő antiszemitizmusnak és az erkölcsi szabadosságnak.

   A XX. században az 50-es, 60-as évek Bethánista Szövetsége (főként református hívők megújulása), majd a 70-es évek "Jézus forradalma" világszerte nemet mondott az egyházasdira, de igent mondott Jézusra, az Ő stílusára és valóságos hatalmat hordozó tanításaira.

   Majd a karizmatikus mozgalom a Szent Szellem megnyilvánulásai, a tűzkeresztség és az erő jegyében indult hosszú, hódító útjára a kiszáradt, megcsontosodott vallási dogmákkal szemben - jó kezdetekkel, de a későbbiekben önálló szellemi irányzatával nem kis zűrzavart teremtve.

   Napjaink kegyelem tanítása pedig kihívó válasz a teokráciára hivatkozó, egyre inkább hatalmaskodó karizmatikus egyházi klérusnak másokat leuraló, az atyaság-tanítványság értelmében szellemileg kiskorúsítani akaró, a mindennapok nehézségeit démoni jelenléttel magyarázó, lelkeket megnyomorító rendszerére.
   Sokaknak, sajnos egyre nehezebb kiigazodni ebben az ideológiai káoszban.

   Azonban Isten, aki megemésztő tűz, nem dogmákat adott, nem fektetett le teológiai irányelveket, hanem igazságban és szentségben, az Ő felfoghatatlan kegyelméből kiküldte Szavát megmentésünkre. Önmagát nyilatkoztatta ki Fiában: Jézus Krisztus a testté lett, örökkévaló Ige, maga az Igazság és az Élet.

   A pünkösdkor létrejött Egyházban a hívőket nem egymás alá és fölé, hanem egymás mellé rendelte. (A vezetők pedig előttük járnak, mint pásztor a juhnyáj előtt.)

Az Élő Egyház = Krisztus élő Teste. Nem mozgalom, nem szabályok halmaza, nem kapcsolati alá- és fölérendeltség.

Túl az évszázadok számos megújulási hullámán, azokat kiértékelve és okulva belőlük, ne sodródjunk el a különböző tanítások szelével, ne váljunk önteltekké és langyossá, mint a Jelenések könyvéből ismert laodiczeabeliek!

   Az Isten által indított ébredés középpontjában mindig Jézus és a kereszt áll a bűnbánatra hívás, a megtérés és megváltottság evangéliumával, annak túláradó örömével, szabadságával, a testvérek egymás iránti szeretetével és az Ige iránti tisztelettel, nem pedig az - egyébként épülésre adatott - ajándékok vagy a csodák.

   Az Istentől küldött ébredés sodrásában lelepleződik minden testiesség, hazug képmutatás vagy titkolt gyűlölködés.
  
Jézus így imádkozott az Atyához:
"Szenteld meg őket a Te igazságoddal: a Te igéd igazság!"
János 17:17.

Az igazságban járás = világosságban járás:
"Lábam szövétneke a Te Igéd, és ösvényem világossága."


2013. július 17.                                  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.