2013. június 14.

Dr-Kováts György: SZÓTÉR-2.

Tit 3:5 Nem az igazságnak cselekedeteiből, amelyeket mi cselekedtünk, hanem az ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Szellem megújítása által,

Hogyan születtél újjá? Ugyanúgy ment meg újra és újra, ameddig ezen a földön élsz, és így visz be az örökkévalóságba is. Nem az igazság cselekedeteiből, amiket cselekedtél – hiszen nem voltál megigazítva, mielőtt segítségül hívtad volna Őt. Nem jártál a menny igazságában – hanem saját útjaidon, elszakadva Tőle. Úgy nyerted el az igazságot, hogy segítségül hívtad az Úr Jézus Krisztus nevét, és megmenekültél.

Megnyerted az új életet, irgalmasságából, mert megesett a szíve rajtad, nem fordult el tőled, méghozzá úgy, hogy kimunkálta benned az új életet. Megajándékozott vele, és beoltotta szívedbe. Az újjászületés fürdője az Ige által, ami képes újat teremteni benned, és a Szent Szellem megújítása által, ami az újat munkálja mindenkor, megszületett benned az új ember. Befogadtad a „beoltott” igét, beengedted, hogy ott elvégezze munkáját, és a Szent Szellem megelevenítése, ott bent, a szíved legmélyén, elvégezte. Megtette. Újjászült.

Maga a folyamat titkos, (a szél fúj, és zúgását hallod, de nem tudod, honnan jön, és hová megy – így van mindenki, aki Szellemtől született), nem tudod leleplezni, de az eredménye nyilvánvaló. Az új élet megjelenik, letagadhatatlan, egyértelmű, és utána már végzi tovább benned átformáló munkáját. (Jn 3,3-7.)

Hogyan kezdődik? Abból-e, hogy te jóságos, igaz, tiszta cselekedetekkel „kiérdemled” ezt? Nem. Ott indul, hogy segítségül hívod Őt, igényled szabadítását, számítasz Rá, és akkor Ő elvégzi. Irgalmasságából. Ez a megmentés útja. Ez vezet az újjászületéshez. Így lesz örök életed.


És később nem így történik? Amikor belekerülsz nehéz helyzetekbe, és segítségül hívod Őt? Jó cselekedeteidért, tökéletességedért ment meg? Nem. Irgalmasságából. Annak ellenére, hogy nem sikerült mindent megfelelően tenned. Mert Ő megmentő. Az Ige utána is dolgozik – nem csak újjászületésed előtt – és a Szent Szellem utána is megújít, gondolkodásodat, bensődet, lelkedet is átformálja. Ez az Ő megmentő munkájához hozzátartozik. Nem fog magadra hagyni, mert szeret, és mert irgalmas hozzád.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.