2017. augusztus 3.

2 Thessalonikai levél 2. fejezet: A Bűn Emberének megjelenése és pusztulása.

2 Thess. 2,1 Kérünk pedig titeket, atyámfiai, a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére* látogatására, és a mi Őhozzá leendő egybegyűlésünkre nézve. [Más fordítás: Van még egy kérésünk: Urunk, Jézus Krisztus eljövetelét és vele való egyesülésünket illetően ne veszítsétek el rögtön józanságotokat]**

*Eljövetelére (parúszia): szó szerint mellette lét, jelenlét, megérkezés, látogatás.

**Azért: „Hogy megítélhessétek, és hogy el tudjátok dönteni, hogy mi a rossz és mi a jó, mi a helyes, lényeges, fontos míg az eltérő dolgokat meg tudjátok vizsgálni. Hogy legyetek napfénytiszták, a NAP fényében megvizsgált, minden hamisságtól mentesek, és botlás nélkül valók, kifogástalanok, feddhetetlenek, és megütközést nem keltők, meg nem botránkoztatók, vagyis: nem tévútra vezetők, nem eltévelyítők, olyanok, akikben senki meg nem botolhat a Krisztusnak napjára” (Fil. 1,10).

Ezért: „Mindent vizsgáljatok meg; ami jó, azt megtartsátok! Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!” (1 Thess. 5,21-22).

„Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, romlatlanok, Istennek szeplőtlen, hibátlan gyermekei az elfordult és elvetemedett elfajult nemzetség közepette, és nemzedékben, kik között fényletek, ragyogtok, mint csillagok e világon” (Fil. 2,15).

És: „Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak. Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes” (Mát. 5,45.48).

„Maga pedig a békességnek Istene szenteljen meg titeket mindenestől, teljes egészében; és a ti egész szellemetek, mind elmétek, mind testetek, sőt egész lényetek feddhetetlenül, teljes épségben, kifogástalanul, hibátlanul őriztessék meg a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére. Hogy erősekké tegye a ti szíveteket, feddhetetlenekké a szentségben, a mi Istenünk és Atyánk színe előtt, amikor eljő, és megérkezik a mi Urunk Jézus Krisztus minden ő szentjeivel egyetemben” (1 Thess. 5,23; 3,13).

Isten igéjének fényében kell mindent - önmagunkat is0-  megvizsgálni, hiszen a NAP-ról így vall Dávid: „Mert nap és pajzs az ÚR, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek” (Zsolt. 84,12).

És: „Menedékem és pajzsom vagy te; igédben van az én reménységem” (Zsolt. 119,114).

Minden gyülekezetet és minden egyes hívőt így bátorít az apostol, egyben az is kijelentést nyer, hogy ki a mi Istenünk: „mivel várjuk a mi boldog reménységünket, a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk, Jézus Krisztus dicsőségének megjelenését” (Tit. 2,13).

Aki: „Amikor tűznek lángjában eljő, megérkezik majd, hogy megdicsőíttessék az ő szenteiben, és csodáltassék mindazokban, akik hisznek, mivelhogy a mi tanúbizonyságunknak hitele volt ti nálatok ama napon” (2 Thess. 1, 8.10).

Mert kicsoda a mi reménységünk, örömünk és dicsekedésünk győzelmi koronája, és dicsőségünk? Avagy nem azok lesztek-é ti is a mi Urunk Jézus Krisztus színe előtt az ő eljövetelekor, az Ő megjelenésekor?” (1 Thess. 2,19).

Pál apostol a szentek egybegyűjtéséről így ír: „Mert ezt mondjuk néktek az Úr szavával, az Úr igéjével, hogy mi, akik élünk, akik megmaradunk az Úr eljöveteléig, épen nem előzzük meg azokat, akik elaludtak. Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával alászáll a mennyből: és feltámadnak először akik meghaltak volt a Krisztusban. Azután mi, akik élünk, akik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe, az Úr fogadására a levegőbe; és így mindenkor az Úrral leszünk. Annakokáért vigasztaljátok egymást e beszédekkel, ezekkel az igékkel(1 Thess. 4,15-18).

„Néktek pedig, akik szorongattattok, akiket gyötörtek, nyugodalommal művelünk együtt, hogy enyhülést adjon mivelünk együtt. Mert amikor megjelenik az Úr Jézus az égből az ő hatalmának angyalaival, követeivel, tűznek lángjában, igazságot szolgáltat azokon, akik nem ismerik az Istent, és akik nem engedelmeskednek a mi Urunk Jézus Krisztus evangéliumának. Amikor eljő majd, hogy megdicsőíttessék az ő szentjeiben, és csodáltassék mindazokban, akik hisznek, - mivelhogy a mi tanúbizonyságunknak hitele volt ti nálatok ama napon” (2 Thess. 1,7-8.10).

Ézsaiás prófétán keresztül már figyelmeztet a Szent Szellem: „Mert ímé, az Úr eljő tűzben, s harci kocsijai gyorsak, mint a forgószél, hogy megfizesse búsulásában az Ő haragját, és megfeddését sebesen égő lánggal, és lángoló tűzben. Mert az Úr tűzzel ítél és kardjával minden hústestet. Kardja mindenkit elér, és sokan lesznek az Úrtól megöltek” (Ésa. 66,15-16).

A kard – amivel ítél az Úr – az Ő Igéje: Nem olyan-e az én igém, mint a tűz? Azt mondja az Úr, vagy mint a sziklazúzó pöröly?” (Jer. 23,29).

„Mert az Istennek beszéde, igéje élő és működő, tevékeny, hatékony, élő energia. És élesebb, metszőbb, áthatóbb, mélyrehatóbb minden kétélű fegyvernél, és minden kétélű kardnál. És elhat a szívnek és a szellemnek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig. (Más fordítás: és áthatol az elme és a szellem, az ízületek és a velők szétválásáig, felosztásáig, és megosztásáig, és döntésre alkalmassá teszi a gondolatokat és a szívnek, a szellemi élet központjának indulatait, és szándékait, gondolatait, nézeteit, véleményét, és gondolkodását)” (Zsid. 4,12).

Ezzel a kardal tud minden hívő is győzni, ezért: „… fölvegyétek, … a Szellemnek kardját, amely az Isten beszéde, Igéje(Eféz. 6,17).

Ezért figyelmeztet az apostol, hogy: El nem hagyván a saját összegyülekezésünket, amiképpen szokásuk némelyeknek, hanem bátorítsuk egymást annyival inkább, mivel látjátok, hogy ama nap közelget” (Zsid. 10,25).

2 Thess. 2,2 Hogy ne tántoríttassatok el* egyhamar a ti értelmetektől.** Se ne háboríttassatok meg, és ne riasszon*** meg titeket olyan hamar; és félre ne vezessen titeket valami szellem. Se beszéd - ige - által, se nékünk tulajdonított, vagy állítólag tőlünk érkező levél által. Mintha itt volna,**** mint hogyha beállt volna már a Krisztusnak ama napja, az Úr napja. [Más fordításban: Hogy a kelleténél hamarabb ne dúljon fel benneteket az a gondo­lat, és ne hagyjátok magatokat riadóztatni se szellem, se beszéd, se a mienkéhez hasonló levél által, amely szerint már elérkezett az Úr napja, a jelen világkorszak lezárása]*****

*Eltántorít (szaleuó): megráz; megingat; megtántorodik; megrenget; megzavar, felbujt; felkavar.

**Értelmetektől (núsz): szív, szellem értelme / felfogóképessége / gondolkodási képessége.

***Megriaszt (throeó): megijeszt, megrettent; megriaszt, hirtelen félelemmel felizgat, felzaklat.

****Itt volna (enisztémi): küszöbön áll, itt van, sarkában van, fenyeget.

*****A gyülekezetekhez írott levekben a köszöntést saját kezűleg írja az apostol: „A köszöntést én Pál írom a saját kezemmel, ami ismertető jegye, hitelesítő jele minden levelemnek. Így írok” (2 Thess. 3,17).   

János apostol is figyelmezteti Krisztus népét: „Szeretteim, ne higgyetek minden szellemnek, hanem vizsgáljátok meg a szellemeket, ha Istenből vannak-e; mert sok hamis próféta jött ki a világba” (1 Ján. 4,1).

Már Jeremiás prófétán keresztül is figyelmeztet az Úr: „Mert ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne hitessenek el titeket a ti prófétáitok! Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik közöttetek vannak, se a ti jövendőmondóitok, és ne figyelmezzetek a ti álmaitokra, amelyeket álmodoztok, és ne hallgassatok az álmodók álmaira. Mert ők hamisan hazugságot prófétálnak néktek az én nevemben: Nem küldöttem őket, azt mondja az Úr” (Jer. 29,8-9).

És az Úr Jézus kijelentése arról, hogy mikor jön el a vég: „… Meglássátok, vigyázzatok, figyeljetek, hogy valaki el ne hitessen, nehogy félrevezessen, megtévesszen, tévútra vezessen, el ne tévelyítsen titeket. Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről. Vigyázzatok, hogy meg ne rémüljetek, meg ne riadjatok; ne kerítsen hatalmába benneteket a félelem; mert mindezeknek meg kell lenniük, be kell következniük. De ezzel még nem jön el a vég, a befejeződés” (Mát. 24,4.6).

2 Thess. 2,3 Ne csaljon* meg titeket senki semmiképpen. nehogy valaki megtévesszen, tévútra csaljon, senki semmiféle módszerrel félre ne vezessen benneteket. Mert nem jön az a nap el addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás** és megjelenik*** a bűn, a törvénytelenség**** embere***** az ellenség, a veszedelemnek, a kárhozatnak fia****** [Más fordítás: Mert az Úr napját megelőzi a hittől való elszakadás, az Istentől való elfordulás, amikor megjelenik a törvénytipró, a kárhozat fia, aki pusztulásra van ítélve]*******

*Csal: (exapataó): teljesen félrevezet, elcsábít, megcsal, megtéveszt, becsap, hazudik, rászed, szédít.

**Az elszakadás: az aposztaszia szó az Újszövetségben 1. a Törvénytől, 2. a hittől, 3. az egyháztól való elszakadást, valamint 4. a házassági elválást jelenti.

***Jelenik meg: vagy: lepleződik le. Az apokalüptó ige feltárulkozást, a lepel elvételét jelenti, amikor előlép a függöny mögül az ad­dig mögötte rejtőző személy, vagy feltárul a lepellel addig elfedett valóság.

****Törvénytelenség: (hamartia: céltévesztés), vagy: törvényszegés, a törvény tagadása, törvénynélküliség.

*****Ha előbb nem következik be az elszakadás, és jelenik meg a törvénytelenség embere: az egész mondat esetleg így is fordítható: mert csak ha előbb bekövetkezik a hittől való elszakadás, akkor lepleződik le a törvénytelenség (hamartia: a céltévesztés) embere.

******A kárhozat fia: (apóleia): tönkretétel, romlás, pusztulás, romba döntés, teljes feloldódás. vagy: a pusztulás / pusztítás fia - Jézus ugyanezt a kifejezést használja Júdással kapcsolatban a János 17:12-ben: a romlás, és pusztulásnak fia.

*******Már a testté lett Ige, az Úr Jézus így figyelmezteti az Övéit: „… Meglássátok, vigyázzatok, figyeljetek, hogy valaki el ne hitessen, nehogy valaki félrevezessen, megtévesszen, tévútra vezessen, el ne tévelyítsen titeket. Mert sokan jőnek majd az én nevemben, akik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus, a Felkent; és sokakat elhitetnek, ezzel sok embert megtévesztenek majd. És akkor sokan megbotránkoznak, elvesztik a hitüket, eltántorodnak, elbotlanak, bűnbe esnek, s tőr fogja meg őket, és elárulják, kiszolgáltatják egymást, és meggyűlölik egymást. És sok hamis próféta lép fel, akik sokakat elhitetnek, félrevezetnek, megtévesztenek, eltévelyítnek, tévedésbe ejtenek. És mivelhogy a gonoszság, a törvényszegés, és a törvénytelenség megsokasodik, megnövekszik, elhatalmasodik, az Isten szerinti szeretet sokakban meghidegül. [Más fordítás: Annak következtében, hogy törvényrontással telik meg a világ, a legtöbb emberben kihűl a szeretet]. Ha valaki ezt mondja akkor néktek: Ímé, itt a Krisztus, a Felkent, vagy amott; ne higgyétek. Mert hamis Krisztusok, hamis felkentek és hamis próféták fognak fellépni, és nagy, természetfeletti jeleket és csodákat tesznek, annyira, hogy elhitessék, és megtévesszék, hogy tévútra vezessék, eltévelyítsék, tévedésbe ejtsék, ha lehet, a választottakat, még az Isten választottait is” (Mát. 24,4-5.10-12.23-24).

Sokszor figyelmezteti az Úr Jézus az Övéit: „Őrizkedjetek, óvakodjatok, és tartsátok szemmel, figyeljetek, pedig a hamis, a hazug prófétákra, akik juhoknak ruhájában, bárány-külsőben jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Vajon a tövisbokorról szednek-e szőlőt, vagy a bojtorjánról, vagy a tüskés gyomnövényről fügét?” (Mát. 7,15-16).

Ezért: „Ezt mondja a Seregek Ura: Ne hallgassátok azoknak a nektek prófétáló prófétáknak beszédét, akik néktek prófétálnak, elbolondítnak, és hiábavalóvá, bálványimádóvá tesznek titeket: az ő szívüknek látását szólják, a szívük látomását hirdetik, nem az Úr szájából valót, nem azt, amit az ÚR adott(Jer. 23,16).

János apostol elragadtatásban így látja ezeket: „És láték a sárkány - a sátán - szájából és a fenevad szájából és a hamis próféta szájából három tisztátalan szellemet kijőni, a békákhoz hasonlókat; Mert ördögi, démoni szellemek azok, akik jeleket tesznek; akik elmennek a földnek és az egész világnak királyaihoz, hogy egybe gyűjtsék azokat a mindenható Isten ama nagy napjának viadalára(Jel. 16,13-14).

Az apostol így figyelmezteti Krisztus népét, hogy aki mást tanít, mint amit az apostolok, az hamis próféta: „Kérlek pedig titeket atyámfiai, testvérek, vigyázzatok azokra, és tartsátok szemmel azokat, akik szakadásokat, egyenetlenséget, széthúzásokat, megosztást, meghasonlásokat támasztanak. Akik háborúságnak okai volnának, és botránkozásokat, és elégedetlenséget okoznak a tudomány körül, akik más tudományra tanítanának azon kívül, vagy az ellenkezőjét tanítják annak melyet tanultatok. És azokat kerüljétek, és térjetek ki előlük (Róm. 16,17).

„Mert az ilyenek hamis apostolok, álnok munkások, akik a Krisztus apostolaivá változtatják át magukat. Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát. Nem meglepő tehát, hogy szolgái is az igazság szolgáinak adják ki magukat; de a végük cselekedeteikhez méltó lesz” (2 Kor. 11,13-15).

Mert: „Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják. Fordulj el, tehát ezektől” (2 Tim. 3,5).

Ezek azok, akik szakadásokat okoznak, ezért: „A szakadást okozó ember elől egy vagy két megintés után térj ki, tudván, hogy az ilyen ember kivetkőzött önmagából, bűnben él és magában hordja ítéletét” (Tit. 3,10-11).

Hiszen: „Aki félrelép, és nem marad meg a Krisztus tudománya mellett, annak egynek sincs Istene. Aki megmarad a Krisztus tudománya mellett, mind az Atya, mind a Fiú az övé. Ha valaki hozzátok érkezik, és nem ezt a tanítást viszi, ne fogadjátok be gyülekezetbe, amely a házatokban van, és ne köszöntsétek, mert aki köszönti, közösséget vállal annak gonosz cselekedeteivel” (2 Ján. 1,9-11).

Tehát: „Óvakodjatok az ebektől, óvakodjatok a gonosz munkásoktól, óvakodjatok a megmetéltektől! Legyetek követőim, testvéreim, és azokra figyeljetek, akik úgy élnek, ahogyan mi példát adtunk nektek. Mert sokan élnek másképpen: akikről sokszor mondtam nektek, most pedig sírva is mondom, hogy ők a Krisztus keresztjének, kínoszlopának ellenségei; az ő végük kárhozat, a hasuk az istenük, és azzal dicsekszenek, ami a gyalázatuk, mert földi dolgokkal törődnek” (Fil. 3,2.17-19).

Pál apostol figyelmeztetése: „Viseljetek gondot azért magatokra és az egész nyájra, melyben a Szent Szellem titeket vigyázókká tett, az Isten eklézsiájának, a kihívottak gyülekezetének legeltetésére, melyet tulajdon vérével szerzett. Mert én tudom azt, hogy az én eltávozásom után jőnek ti közétek gonosz és dühös farkasok, kik nem kedveznek, és nem kímélik a nyájat. Sőt ti magatok közül is támadnak férfiak, kik fonák dolgokat beszélnek, hogy a tanítványokat maguk után vonják” (Csel. 20,28-30).

Már Ezékielen keresztül így figyelmeztet az Úr: „Elöljárói ő közepette, mint a ragadományt ragadozó farkasok: vért ontani, az embereket elpusztítani nyereségvágyból. És prófétái mázolnak nékik mázzal, mázolják a habarcsot: hiábavalóságot látnak, s jövendölnek, jósolgatnak hazugságot nékik, mondván: Így szól az Úr Isten! Holott az Úr nem beszélt, nem szólt(Ezék. 22,27-28).

„Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Szellemtől indíttatva szólottak az Istentől küldött az Istennek szent emberei. Valának pedig hamis próféták is a nép között, amiképpen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, akik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni, és ezekkel az Urat, aki megváltotta őket, megtagadván, önmagukra hirtelen való veszedelmet, gyors pusztulást hoznak. És sokan fogják követni azoknak romlottságát; akik miatt az igazság útja káromoltatni fog. És a telhetetlenség miatt költött beszédekkel vásárt űznek belőletek, és szép szavakkal fognak kifosztani kapzsiságukban; ellenük már régóta készen van az ítélet, és nem kerülik el pusztulásukat(2 Pét. 1,21; 2,1-3).

Ezért: „Mindent megpróbáljatok, mindent megvizsgáljatok; ami jó, azt megtartsátok!  Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok!” (1 Thess. 5,21-22).

Lukácson keresztül kerül kijelentésre, hogy a hamis próféták mit hirdetnek: „Ő - az Úr Jézus - pedig monda: Meglássátok, és vigyázzatok, hogy el ne hitessenek, meg ne tévesszenek benneteket: mert sokan jőnek el az én nevemben, kik ezt mondják: Én vagyok; és hogy: Az idő elközelgett, ne menjetek azért utánuk. Ti ne kövessétek őket(Luk. 21,8).

Pál apostolon keresztül folytatódik a kijelentés: „Senki titeket meg ne csaljon, ne vezessen félre, meg ne tévesszen, el ne ámítson üres, hiú beszédekkel, üres hazugságokkal. Akinek cselekedetei lehetnek látványosak, de igazi értékük nincs. Mert az ilyen dolgokért jő az Isten haragja a hitetlenség fiaira. Annakokáért ne legyetek részesei ezeknek, ne vállaljatok velük közösséget, ne legyen tehát velük semmi dolgotok (Eféz. 5,6-7).

És minden hívőt újra-és újra így figyelmeztet az apostol: „Ne tévelyegjetek, és ne hagyjátok magatokat félrevezetni. Jó jellemet megrontanak, megfertőzik, csábítással romlásba viszik a gonosz, romlott, beszédek, tanítások, társalgások, együttlét, érintkezés, bizalmas kapcsolat (1 Kor. 15,33).  

Tehát: „Meglássátok, és ügyeljetek rá, hogy senki ne legyen, aki bennetek zsákmányt vessen, hogy valaki rabul ne ejtsen a tudományon keresztül hiú, és üres, félrevezető szavakon át. A bölcselkedés és üres, hiábavaló, semmit érő, haszontalan csalás által nehogy megtévesszen. Mely emberek rendelése szerint, emberek által továbbadott hagyomány, előírás, tanítás, rendelkezés, a világ elemi tanításai, alapelvei szerint való, és nem a Krisztus szerint való, nem pedig Krisztushoz igazodik.  (Más fordításban: „Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen, meg ne csaljon) benneteket (evilági) bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson). Senki tőletek a pálmát, a versenydíjat el ne vegye, meg ne fosszon titeket a győzelmi díjtól), kedvét találván alázatoskodásban és az angyalok tisztelésében, olyakat tudakozván, amelyeket nem látott, nem tapasztalt, ok nélkül, és alaptalanul felfuvalkodván az ő hústestének bölcsességével. (Más fordításban: Senki ne mondjon benneteket méltatlannak a jutalomra, főleg az nem, aki alázatoskodásban s az angyalok tiszteletében tetszeleg magának, aki látomásokkal dicsekszik, látomásaival foglalkozik, látomások után indul, érzékies, hústesti gondolkodásában ostobán felfuvalkodva)” (Kol. 2,8.18).

 „Ti azért szeretteim előre tudván ezt, őrizkedjetek, hogy az istentelenek, az Isten nélkül élők tévelygéseitől elragadtatva, a saját erősségetekből ki ne essetek; Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó, üdvözítő Jézus Krisztusunknak ismeretében. Néki legyen dicsőség, mind most, mind örökkön-örökké, az örökkévalóságban. Ámen” (2 Pét. 3,17.18).

Jeremiáson keresztül már figyelmezteti népét az Úr: „… Hazugságot prófétálnak a próféták az én nevemben; nem küldtem őket, nem parancsoltam nékik, nem is beszéltem velük, nem is szóltam hozzájuk; hazug látomást, varázslást, hiábavaló varázsigéket, hiábavalóságot és maguk koholta csalárdságot jövendölnek, prófétálnak néktek. Nem küldöttem e prófétákat, de ők mégis úgy igyekeztek, és futottak, nem szólottam nékik, mégis prófétáltak. Mert ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne hitessenek el titeket a ti prófétáitok, akik közöttetek vannak, se a ti jövendőmondóitok, és ne figyelmezzetek a ti álmaitokra, amelyeket álmodoztok. (Más fordítás: Ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álmodók álmaira). Mert ők hamisan, és hazugságot prófétálnak néktek az én nevemben: Nem küldöttem őket, azt mondja az Úr(Jer. 14,14;23,21; 29,8-9).

Mert: „A Szellem pedig világosan mondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert hitető, megtévesztő szellemekre és gonosz, démoni szellemek tanításaira figyelmezvén. És olyanokra, akik képmutató módon hazugságot hirdetnek, akik meg vannak bélyegezve saját lelkiismeretükben” (1 Tim. 4,1-2).

János apostolon keresztül további figyelmeztetést ad a Szent Szellem: „Szeretteim, ne higgyetek minden szellemnek, hanem próbáljátok, és vizsgáljátok meg a szellemeket, ha Istenből vannak-e; mert sok hamis próféta jött ki a világba. Erről ismerjétek meg az Isten Szellemét: valamely szellem Jézust hústestben megjelent Krisztusnak vallja, az Istenből van; És valamely szellem nem vallja Jézust hústestben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus szelleme, amelyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már. Azok a világból valók; azért a világ szerint beszélnek, és a világ hallgat rájuk. Mi az Istenből vagyunk: aki ismeri az Istent, hallgat reánk, aki nincsen az Istentől, nem hallgat reánk. Erről ismerjük meg az igazságnak Szellemét és a tévelygésnek szellemét” (1 Ján. 4,1-3.5-6).

Az Úr Jézus kijelenti, hogy honnan ismerhető fel az általa küldött próféta: „Mikor pedig eljő majd a Vigasztaló, a Pártfogó, akit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak / a valóságnak Szelleme, aki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot. …Ő … elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek” (Ján. 15,26; 16,13-14).

„Fiacskáim, itt az utolsó óra; és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus támadt; a honnan tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk indultak el és váltak ki, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, velünk maradtak volna; de hogy nyilvánvalóvá legyen felőlük, hogy nem mindnyájan közülünk valók” (1 Ján. 2,18-19).

„A törvénytipró eljövetele a Sátán ereje által van, a sátán munkájának eredménye lesz. Akinek az eljövetele a Sátánnak teljes erővel, je­lekkel és a hazugság csodáival való működése által lesz” (2 Thess. 2,9).

2 Thess. 2,4 Aki ellene támad, és fölébe emeli magát mindannak, ami Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik. Annyira, hogy maga ül be mint Isten, az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát, kihirdetve, sőt: megparancsolva, bebizonyítva, és azt állítva magáról, hogy ő isten*

*Isten templomáról így hangzik a kijelentés: „… Mert ti az élő Istennek temploma vagytok, amint az Isten mondotta: Lakozom bennük, és közöttük járok; és leszek nékik Istenük, és ők én népem lesznek” (2 Kor. 6,16).  

És hogy ki ő, erről János apostolon keresztül szól a Szent Szellem: „Fiacskáim, itt az utolsó óra; és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus támadt. (Más fordítás: és amint hallottátok, hogy antikrisztus jön, most meg is jelent; mégpedig sok antikrisztus jelent meg); ahonnan tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk váltak ki, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, velünk maradtak volna; de hogy nyilvánvalóvá legyen felőlük, hogy nem mindnyájan közülünk valók. Nektek pedig kenetetek van a Szenttől, és ezt tudjátok is mindnyájan(1 Ján. 2,18-20).

2 Thess. 2,5 Nem emlékeztek-é, hogy megmondtam néktek ezeket, amikor még ti nálatok valék?

2 Thess. 2,6 És most tudjátok, mi tartja vissza. Mi az, ami most akadályoz­za, féken tartja, feltartóztatja, és késlelteti föllépésének idejét, amiért csak a maga rendelt idejében fog az megjelenni és nyilvánvalóvá válni, és lelepleződni.

2 Thess. 2,7 Működik* ugyan már a törvényszegés** titka: csakhogy annak, aki azt még most visszatartja, félre kell az útból tolatnia, el kell vétetnie, el kell tűnnie. [Más fordítás: A törvénytiprás, a törvénytelenség titokban már folyik, de csak addig titokban, amíg ki nem kerül az útjából az, ami jelenleg még akadályozza, aki azt most még visszatartja].  

*Működik (energeó): tevékenykedik, cselekszik, működik, munkálkodik, hat.

**Törvényszegés (anomia): törvénytelenség, törvénysértés, törvényszegés, törvénynélküli állapot, a jogtalanság. Törvényellenes, törvénytipró, istentelen.

2 Thess. 2,8 És akkor fog megjelenni, nyilvánvalóvá és szemlélhetővé válni a törvénytaposó istentelen, akit megemészt* az Úr az ő szájának leheletével, Szellemével. És megsemmisít** tétlenné tesz, megerőtlenít, megszüntet, semmivé tesz az ő megjelenésének*** az Ő jelenlétének feltűnésével**** ragyogásával. [Más fordítás: Akit megérkezésének láthatóvá válásával, eljövetelének fenségével, és megjelenésének ragyogó dicsőségével hatástalanná fog tenni]

*Megemészt (analiszkó): elfog, megemészt, felemészt.

**Megsemmisít (katargeó): tétlenné tesz; hatályon, érvényen kívül helyez, megerőtlenít, elveszi az erejét, megszüntet, eltöröl, félretesz; semmivé tesz.

***Megjelenés (parúszia): jelenlét, eljövetel, megérkezés, látogatás.

****Feltűnés (epiphaneia): megmutatkozás, nyilvánvalóvá létel, feltűnés, ragyogás, az elrejtett istenség láthatóvá létele.

2 Thess. 2,9 Akinek eljövetele a Sátán ereje által van a sátán munkájának, hatékony energiájának eredménye lesz, a hazugságnak*csalásnak, becsapásnak minden hatalmával, erejével, jeleivel és csodáival. [Más fordítás: Akinek az eljövetele a Sátánnak teljes erővel, je­lekkel és a hazugság csodáival való működése által lesz].

*Hazugság (pszeudosz): hazugság, hamisság, valótlanság, kitalálás, csalás, becsapás.

2 Thess. 2,10 És a gonoszságnak minden csalárdságával* megtévesztésével, becsapásával, csábításával azok között, akik elvesznek** megsemmisülnek. Mivelhogy nem fogadták be az igazságnak*** valóságnak, szeretetét az ő üdvösségükre**** megmentésükre. [Más fordítás: Akik nem szerették, hanem visszautasították az igazságot, a valóságot, Isten Igéjét, hogy általa üdvözüljenek, és ezért a pusztulás felé haladnak].

*Csalárdság (apaté): megtévesztés, becsapás, csalás, árulás, csábítás; szórakozás, időtöltés; kéjelgés.

**Elvesznek (apollümi): elpusztít, tönkretesz, megsemmisít, romlásba visz, elveszít.

***Igazság (alétheia): igazságot, valóságot, feltárulkozó realitást jelent.

****Üdvösség (szódzó): megtart, (biztonságban) megőriz, megment, kiszabadít, biztonságba helyez, meggyógyít; éppé, egészségessé tesz, vagyis üdvözít.

2 Thess. 2,11 És azért bocsátja reájuk* és ezért szolgáltatja ki őket Isten a tévelygés** csalás, félrevezetés erejének*** a tévelygés hatalmának. Hogy higgyenek a hazugságnak. [Más fordítás: Mivel azonban nem az igazságot / valóságot / szerették, Isten megengedte, hogy a megtévesztés és hazugság ereje uralkodjon rajtuk, és hogy elhiggyék a hazugságot];

*Rájuk bocsát (pempó): kiszolgáltat.

**Tévelygés (plané): eltévedés; tévelygés, bizonytalanság, csalás, félrevezetés.

***Ereje (energeia): működő, tevékeny, hatékony energia.

2 Thess. 2,12 Hogy ez által elvegyék ítéletüket* mindazok, akik nem hittek az igazságnak, a valóságnak, hanem helyeselték, tetszéssel fogadták, gyönyörködtek** az igazságtalanságban, a hamisságban. [Más fordítás: Hogy ítélet alá kerüljön mindenki, aki nem hitt az iga­zi valóságnak, hanem az igazságtalanságot helyeselte, azt tartotta jónak, az tetszett neki, kedvét lelte, és gyönyörködött benne]***

*Ítélet (krinó): ítél, vélekedik, eldönt / egy tett következményeként beállt állapotra utal: az ítélet hatása, eredménye.

**Gyönyörködik (eudokeó): helyesel, tetszéssel fogad, meg van elégedve, örömét leli, előnyben részesít, nagyon tetszik, (nagy) örömet szerez, (nagyon) meg van elégedve, kedvét (örömét), nagy gyönyörűség, készséges.

***De erre már a Szent Szellem is figyelmeztetett: „A Szellem pedig világosan mondja, hogy az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető, megtévesztő szellemekre és gonosz démoni szellemek tanításaira hallgatva, és olyanokra, akik képmutató módon hazugságot hirdetnek, kik meg vannak bélyegezve a saját lelkiismeretükben” (1 Tim. 4,1-2).

Hiszen: „Aki félrelép, és nem marad meg a Krisztus tudománya mellett, annak egynek sincs Istene. Aki megmarad a Krisztus tudománya mellett, mind az Atya, mind a Fiú az övé. Ha valaki hozzátok érkezik, és nem ezt a tanítást viszi, ne fogadjátok be a házatokba lévő gyülekezetbe, és ne köszöntsétek, mert aki köszönti, közösséget vállal annak gonosz cselekedeteivel” (2 Ján. 1,9-11).

János apostolon keresztül további figyelmeztetést ad a Szent Szellem: „Szeretteim, ne higgyetek minden szellemnek, hanem vizsgáljátok meg a szellemeket, ha Istentől vannak-e; mert sok hamis próféta jött ki a világba. Erről ismerjétek meg az Isten Szellemét: valamely szellem Jézust hústestben megjelent Krisztusnak vallja, az Istenből van; És valamely szellem nem vallja Jézust hústestben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istenből: és az az antikrisztus szelleme, amelyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már. Azok a világból valók; azért a világ szerint beszélnek, és a világ hallgat rájuk. Mi az Istenből vagyunk: aki ismeri az Istent, hallgat reánk, aki nincsen az Istenből, nem hallgat reánk. Erről ismerjük meg az igazságnak Szellemét és a tévelygésnek szellemét” (1 Ján. 4,1-3.5-6).

Az igazság Szelleme arról tesz bizonyságot, hogy: „… nem azért küldte az Isten az Ő Fiát erre a világra, hogy elítélje a világot, hanem hogy megtartassék, megmeneküljön, üdvözüljön a világ általa. Aki hiszen, aki hitre jut Őbenne, el nem esik ítélet alá, vagyis nem marad a kárt hozó - a sátán - hatalma alatt. Aki pedig nem hisz nem jut hitre, vagyis végleg elutasította Őt, már ítélet alatt van, mert marad a kárt hozó - a sátán - hatalma alatt, mivelhogy nem hitt, az Isten egyszülött Fiának nevében (Ján. 3,17-18).

És ismét: „Aki hisz a Fiúban, örök élete van; aki pedig nem enged, és nem hisz, nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta” (Ján. 3,36). 

Mert megnyilvánul, lelepleződik az Istennek haragja mennyből, az embereknek minden hitetlensége, istentelensége, azaz Isten nélkülisége, gonoszsága és hamissága ellen. Kik az isteni igazságot, a valóságot, vagyis Isten Igéjét hamissággal, gonoszsággal, igazságtalansággal, az IGE hiányával feltartóztatják, elnyomják, lefogva tartják, elfojtják, nem engedik érvényesülni, gátolják, akadályozzák(Róm. 1,18).

Ennek következményéről beszél az apostol: „Ha mégis leplezett, el van takarva, homályos, mégsem érthető világosan a mi evangéliumunk amit hirdetünk, azoknak és azokban leplezett, homályos, azok előtt van eltakarva, csak azoknak nem érthető, akik elvesznek, akik elpusztulnak. Akikben e világ istene megvakította a hitetlenek elméit, gondolkozását, értelmét, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe. (Más fordítás: Hogy a Krisztusnak dicsőségéről szóló evangélium világossága, fénye ne ragyogjon fel nekik)” (2 Kor. 4,3-4).

A Júdabeliekhez így szól az Úr: „Ti az ördög atyából valók vagytok, az ördögből származtok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő, embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen őbenne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja. Mivelhogy pedig én igazságot szólok, nem hisztek nékem” (Ján. 8,44-45).

Az utolsó idők így változtatják meg az embereket, akik nem hisznek, de vallásosak: „Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állnak be, nehéz idők jönnek. Mert lesznek az emberek magukat szeretők, önzők, pénzsóvárgók, kérkedők, dicsekvők, kevélyek, gőgösek, istenkáromlók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, szentségtelenek, szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői, jóra nem hajlandók. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. Fordulj el tehát ezektől, és ezeket kerüld. Mert ezek közül valók azok, akik betolakodnak a házakba, és foglyul ejtik a bűnökkel megterhelt és sokféle kívánságoktól, sokféle vágytól űzött asszonykákat, kik mindenkor tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem juthatnak, az igazságot sohasem ismerik meg. Miképpen pedig Jánnes, és Jámbres ellene állottak Mózesnek, akképpen ezek is ellene állnak az igazságnak; Ezek megromlott elméjű, és értelmű, a hitre nézve nem becsületes, a hit szempontjából megbízhatatlan emberek. De többre nem mennek: mert esztelenségük nyilvánvaló lesz mindenki előtt, amiképpen amazoké is az lett(2 Tim. 3,1-9).

És János apostol az ő koráról így ír: „Fiacskáim, itt az utolsó óra; és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus jelent meg; ahonnan tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk indultak el, és váltak ki, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, velünk maradtak volna, megmaradtak volna közöttünk. De nyilvánvalóvá kellett lennie, hogy nem mind közülünk valók. Nektek pedig kenetetek van a Szenttől, és ezt tudjátok is mindnyájan. Nem azért írtam néktek, mivel nem ismeritek az igazságot, hanem mivel ismeritek az igazságot, a valóságot, és azt, hogy semmiféle hazugság sem származhat az igazságból. Ki a hazug, ha nem az, aki tagadja, hogy a Jézus a Krisztus? Ez az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút. Senkiben nincs meg az Atya, aki tagadja a Fiút, és azé nem lehet az atya sem. Aki vallást tesz a Fiúról, abban az Atya is megvan, azé az Atya is. (1 Ján. 2,18-23).

„Mert sok hitető jött e világra, akik nem vallják a Jézust testben megjelent Krisztusnak. Ez a hitető és az antikrisztus. Vigyázzatok magatokra, hogy el ne veszítsük, amit munkáltunk, és amit elértünk munkánkkal, hanem teljes jutalmat nyerjünk. Aki félrelép, és nem marad meg a Krisztus tudománya mellett, annak egynek sincs Istene. A ki megmarad a Krisztus tudománya mellett, mind az Atya, mind a Fiú az övé. (Más fordítás: Aki túllép ezen, és nem marad meg a Krisztus tanításában, abban nincs benne Isten; aki megmarad a tanításban, abban benne van az Atya is, meg a Fiú is). Ha valaki elmegy hozzátok és nem ezt a tudományt viszi, ne fogadjátok azt be házatokba, és azt ne köszöntsétek; Mert aki köszönti azt, az közösséget vállal annak gonosz cselekedeteivel(2 Ján. 1,7-11).

Mert ez a hamis Krisztus: „… nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek szeme láttára. És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, amelyek adatának néki, hogy cselekedje a fenevad előtt. Azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevadnak képét, aki fegyverrel megsebesíttetett vala, de megelevenedett. (Más fordítás: És megtéveszti a föld lakóit azokkal a jelekkel, amelyeket képes megtenni a fenevad nevében. És azt mondja a föld lakóinak, hogy készítsenek bálványképet a fenevad tiszteletére, akin a kard által ejtett seb van, de életre kelt)” (Jel. 13,13-14).

2 Thess. 2,13 Mi pedig mindenkor, minden időben, és mindig hálaadással tartozunk az Istennek ti érettetek atyámfiai, testvéreim, akiket szeret* úgy, hogy magát teljesen átadta, teljesen összekötötte és eggyé vált veletek az Úr, hogy kezdettől, az eredettől fogva kiválasztott titeket Isten az üdvösségre, a Szellem megszentelésében**  a világtól Isten céljaira való elkülönítésben, és az igazság a valóság, Isten Igéje hitében. [Más fordítás: Mi pedig mindig hálaadással tartozunk az Istennek értetek, testvéreink, akiket szeret az Úr, mivel titeket az Isten zsengeáldozatul -  a ter­més első részeként - kiválasztott a maga számára, a Szellem megszentelése és az igazságba, Isten Igéjébe vetett hit által a megmenekülésre]***

*Szeret (agapaó): úgy, hogy magát teljesen átadta, és teljesen összekötötte velem, és eggyé vált vele.

**Megszentelésében (hagiaszmosz): Istennek szentelt, Isten tulajdona; Isten céljaira való elkülönítés a világtól; tökéletes, hibátlan, tiszta, Istenhez méltó.

***Isten Krisztusban választott ki bennünket: „Aszerint, amint magának kiválasztott, kiválogatott minket Őbenne a világ teremtetése, és a világalap levetése Isten színe elől való elvetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek, hibátlanok, kifogástalanok, szeplő nélküliek, teljesen épek, fogyatékosság nélküliek - akárcsak az áldozati állat a Törvény előírásai szerint - Őelőtte szeretet által. Eleve elhatározván eldöntötte, hogy minket a maga fiaivá fogad, és egy fiú helyére helyez Jézus Krisztus által az Ő akaratának elhatározása, jó kedvében hozott döntése szerint. (Más fordítás: Szeretetéből indítva azonban már eleve kiszemelt, és különválasztott minket a maga számára a Krisztus Jézuson keresztül, avégre, hogy fiaivá tegyen, ahogyan ezt akarata, és jóságos tetszése is helyeselte)” (Eféz. 1,4-5).

Ezért Isten kiválasztottjai vagyunk: "Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk. Ez most nyilvánvalóvá lett a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet” (2 Tim. 1,9-10; Csel. 15,18).

Ezért: „… legyetek azért szentek, mert én szent vagyok – mondja az Úr” (3 Móz. 11,43-45).

A megszentelés gyakorlati megvalósításáról így szól az Úr: Szenteljétek oda magatokat, és legyetek szentek, mert én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek. Tartsátok meg rendelkezéseimet, és teljesítsétek azokat! Én, az ÚR, szentellek meg titeket(3 Móz. 20,7-8).

Az apostol pedig még egyértelmübbé teszi a megszentelődés gyakorlati megvalósítását: „Bátorítalak azért titeket atyámfiai, testvéreim, az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok, adjátok, állítsátok oda a ti testeiteket, teljes lényeteket, személyeteket élő, szent és Istennek kedves, neki tetsző, és elfogadható áldozatul. Ez legyen a ti szellemi dicsőítésetek, hódolatotok, ésszerű, igeszerű istentiszteletetek, s így a ti szolgálatotok okos legyen. És ne szabjátok magatokat, ne igazodjatok, ne legyetek hasonlóvá, ne alkalmazkodjatok, ne idomuljatok e világhoz, ehhez a létkorszakhoz. Hanem változzatok el, alakítsátok, formáljátok át, változtassátok meg magatokat a ti gondolkodásotok, megértésetek, vélekedésetek, a szellemetek belső, értelmes felfogóképességének megújulása által, hogy megvizsgáljátok, felismerjétek, megítélhessétek, megválasszátok, és hogy azt próbálgassátok mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata. Mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes, ami neki tetsző” (Róm. 12,1-2).

És hogy ki az az Úr, aki kiválasztott, erről így beszél az Úr Jézus „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, és én rendeltelek titeket arra, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon; hogy akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja néktek” (Ján. 15,16).

És hogy ki az az Úr, aki megszentel és hogyan teszi ezt meg, arról így tesz bizonyságot  a Szent Szellem: „...Krisztus... szerette az egyházat, és Önmagát adta azért; Hogy azt megszentelje, megtisztítván a víznek fürdőjével az ige által, Hogy majd Önmaga elébe állítsa dicsőségben az egyházat, úgy hogy azon ne legyen szeplő, vagy sömörgözés, vagy valami afféle; hanem hogy legyen szent és feddhetetlen” (Eféz. 5,25-27).

És az apostol megvallása: „aki önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, és megtisztítson minket a maga népévé, amely jó cselekedetre törekszik” (Tit. 2,14).

2 Thess. 2,14 Amire elhívott titeket az általunk hirdetett Evangélium által, a mi Urunk Jézus Krisztus dicsőségének elvételére, hogy elnyerjétek, és részesei legyetek az Ő dicsőségének*

*Az apostol megvallása arról, hogy milyen Evangéliumot hirdetett, példaként minden kor igehirdetői számára:Mivelhogy a mi Evangéliumunk, az örömüzenet nemcsak szavakban jutott el hozzátok. Nem csak üres beszéd, üres ige volt, hanem isteni erő-megnyilvánulásban, csodatevő erőben is. A Szent Szellem kiáradásával, és meggyőző erejével is, és teljes bizonyossággal és sok meggyőződéssel, nagy biztonsággal is, és annak a teljes bizonyosságával, hogy ez az igazság. Amiképpen tudjátok, és láttátok, hogy milyenek voltunk, hogy hogyan léptünk fel közöttetek ti érettetek, a ti érdeketekben, és hogy mindent értetek tettünk (1 Thess. 1,5).

Az apostolok mindenhol Isten Igéjét hirdették tisztán, vegyítetlenül: „Mert az Istennek beszéde, Istennek igéje élő és ható, működő, tevékeny, hatékony, élő energia. És élesebb, metszőbb, áthatóbb, mélyrehatóbb minden kétélű fegyvernél, és minden kétélű kardnál. És elhat a szívnek és a szellemnek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig. (Más fordítás: és áthatol az elme és a szellem, az ízületek és a velők szétválásáig, felosztásáig, és megosztásáig), és döntésre alkalmassá teszi a gondolatokat és a szívnek, - a szellemi élet központjának - indulatait és szándékait, gondolatait, nézeteit, véleményét, és gondolkodását (Zsid. 4,12).

2 Thess. 2,15 Miért is atyámfiai, testvéreim, legyetek állhatatosak, álljatok meg szilárdan, mozdíthatatlanul és tartsátok meg a tudományt* ragaszkodjatok a ren­delkezésekhez, utasításokhoz, amelyre akár beszédünk, igéink akár levelünk által** taníttattatok!***

*Tudományt (krateó): ragaszkodjatok a ren­delkezésekhez vagy: utasításokhoz.

**Levelünk által (episztolé dia): írott üzenetünk útján.

***És minden kihívott gyülekezetet így bátorít a Szent Szellem az apostolon keresztül:Vigyázzatok, legyetek éberek, maradjatok ébren, és figyeljetek. Álljatok meg szilárdan, mozdíthatatlanul, tartsatok ki állhatatosan a hitben, legyetek férfiak, viselkedjetek bátran, és cselekedjetek férfiasan, legyetek erősek, győzedelmeskedjetek (1 Kor. 16,13).

És: „Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szertejár, keresvén, kit elnyeljen: Akinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben…” (1 Pét. 5,8)

„Minden erővel megerősíttetvén az Ő dicsőségének hatalma szerint minden kitartásra, a teljes állhatatosságra és hosszútűrésre örömmel” (Kol. 1,11)

„Mert szinte megelevenedünk, ha ti erősek vagytok, és szilárdan álltok az Úrban” (1 Thess. 3,8).

Hiszen meg van írva: „Minden istentelen, aki Isten nélkül él fut, ha senki nem üldözi is; az igazak pedig biztosnak érzik magukat, mint az ifjú oroszlán, és bátrak” (Péld. 28,1).

De ti: „Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viseljétek magatokat, hogy akár oda menvén és látván titeket, akár távol lévén, azt halljam dolgaitok felől, hogy megálltok egy Szellemben, egy szívvel, együtt küzdve az evangélium hitéért. És meg nem félemlvén semmiben az ellenségek előtt, és semmiképpen meg nem rémültök az ellenfelektől. Ami azoknak a veszedelem, a romlás, pusztulás jele, néktek pedig az üdvösségé, és ez az Istentől van” (Fil. 1,27-28)

„Mert nem félelemnek Szellemét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak Szellemét” (2 Tim. 1,7)

„Végezetre, atyámfiai, testvérek, legyetek erősek az Úrban, és az ő hatalmas erejében” (Eféz. 6,10).

Megvallva, hogy: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít” (Fil. 4,13).

2 Thess. 2,16 Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus az Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket és aki kife­jezte a szeretetét irántatok, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg*

*És így folytatódik a kijelentés: „Mert úgy szerette  Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen, örök életet birtokoljon (Ján. 3,16).

 És Ő az: „Aki meg is erősít titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek, kifogástalanok legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetele] napján(1Kor. 1,8).

Ezt kéri Urunktól az apostol: „És azért imádkozom, hogy… A minden kegyelemnek Istene pedig, aki az ő örök dicsőségére hívott el minket a Krisztus Jézusban, titeket…Ő maga tegyen tökéletesekké, erősekké, szilárdakká és állhatatosakká. Aszerint, amint magának kiválasztott minket Őbenne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Őelőtte szeretet által” (Fil. 1,9; 1 Pét. 5,10;  Eféz. 1,4).

Aki: „… a békességnek Istene, Ő szenteljen meg titeket mindenestől; és a ti egész valótok, mind szellemetek, mind testetek, teljes lényetek feddhetetlenül őriztessék meg a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére” (1 Thess. 5,23).

„Hogy az ő kegyelméből megigazulván, örökösök legyünk az örök élet reménysége szerint” (Tit. 3,7)

2 Thess. 2,17 Vigasztalja meg, és bátorítsa fel a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden tudományban, minden igében, és minden jó munkában és beszédben. [Más fordítás: Azért imádkozunk, hogy Urunk, Jézus Krisztus és mennyei Édesapánk, az Isten bátorítsa szíveteket, és erősítsen meg benneteket minden jóra, amit csak mondotok, vagy tesztek. Hiszen Isten megmutatta, hogy szeret bennünket, és irántunk való jóindulatából örökké tartó vigasztalást, bátorítást és biztos reményt adott nekünk]*

*És: „Hogy erősekké tegye, és szilárdítsa meg a ti szíveteket, feddhetetlenekké a szentségben .Tegyen benneteket tökéletesen tisztává és szentté. Szívetek szilárd alapra találva feddhetetlenné váljon a megszentelődés során, a mi Istenünk és Atyánk, a mi Édesapánk előtt, az Ő eljövetelekor, és az Ő jelenlétében. Amikor a mi Urunk Jézus Krisztus összes angyalaival, szentjeivel együtt megjelenik” (1 Thess. 3,13).

„De hű az Úr, a ki megerősít titeket és megőriz a gonosztól. Az Úr pedig igazgassa, irányítsa a ti szíveteket az Isten, a Krisztus iránt való szeretetre, és állhatatosságra(2 Thess. 3,3.5).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.