2015. július 5.

Ige: Ne törd meg a szövetséget!

 „Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál, azaz: Ne kövess el házasságtörést!

Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében, vagyis aki bűnös vággyal, bűnös kívánsággal asszonyra néz, azaz: aki azért néz egy nőt, mert megkívánta, szívében már házasságtörést követett el vele* (Mát. 5,27-28)

*Így szól a hetedik parancsolat: „Ne paráználkodj!” azaz: nem törsz házasságot (2Móz. 20,14)

„Mert ez az Isten akarata, a ti szentté lételetek, hogy megszentelődjetek, hogy magatokat a paráznaságtól megtartóztassátok. Hogy mindenitek szentségben és tisztességben tudja bírni a maga edényét, és tisztaságban tudjon élni feleségével. Nem kívánság gerjedelmével és szenvedélyével, mint a pogányok, akik nem ismerik az Istent” (1 Thess. 4,3).

Jób megvallása: „Szövetségre léptem szemeimmel, és hajadonra mit sem ügyeltem

(Más fordítás: szövetséget kötöttem a szememmel, hogy ne tekintsen a szüzekre)” (Jób. 31,1).

 Mert ismerte a következményeket: „Ha az én szívem asszony után bomlott, vagy bolondult, és leselkedtem az én felebarátomnak ajtajánál: Az én feleségem másnak őröljön, és mások hajoljanak rája. Mert gyalázatosság volna ez, és bírák elé tartozó bűn. Mert olyan tűz volna ez, amely pokolig, a pusztulás helyéig emésztene, és minden jövedelmemet tövestűl és gyökerestül kiirtaná” (Jób. 31,9-12).

Salamon megvallása: „Mert szövétnek, vagyis lámpás a parancsolat, és a tudomány, és a tanítás világosság, és életnek útja a tanító-feddések, vagyis a figyelmeztető intés. Hogy a gonosz asszonytól téged megőrizzenek, mert ez őriz meg a rossz nőtől, az idegen asszony, az idegen nő nyelvének hízelkedésétől. Ne kívánd az ő szépségét szívedben, és meg ne fogjon téged szemöldökeivel, vagy a szempilláival. Mert a parázna asszony miatt jut az ember egy darab kenyérre, és más férfi felesége drága életet vadász.

(Más fordítás: Mert a parázna nő csak egy darab kenyérre, de a férjes asszony drága életedre vadászik)!

Vehet-e valaki tüzet az ő kebelébe, hogy ruhái meg ne égnének, meg ne gyulladnának? Vagy járhat-e valaki elevenszénen, hogy lábai meg ne égnének? Pedig így jár, és így van, valaki bemegy felebarátjának, embertársának feleségéhez, senki nem marad büntetlen, valaki illeti és megérinti azt!” (Péld. 6,23-29).

Mert ahogy: „A te szemeid nézik az idegen asszonyt, a szemed zavaros dolgokat lát, és a te elméd gondol gonoszságot, te magad pedig össze-vissza beszélsz. És olyan leszel, mint aki fekszik a tenger közepében, és mint aki fekszik az árbócfának tetején az árbockosárban(Péld. 23,33-34).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.