2015. július 26.

Guti Tünde: ÍGÉRETEK ÉS ÖRÖKSÉG

   Talán nincs is ennél lelkesítőbb téma a keresztyének számára, mint hogy kik lettünk Krisztusban, az újjászületés által. A sorozatos intések után, ma ezt helyezte a szívemre az Úr. „Bátorítván egymást… mert ama nap elközelget.” Zsidók 10:25.

Kié az ígéret? Jó, ha tisztázzuk a kérdést, mert manapság már olyan hírek is keringenek, hogy minden emberé, mivel „mindenki Isten gyermeke”. Ha ez igaz lenne, nem mondta volna Jézus a képmutató farizeusoknak, hogy ők az ördög atyától valók, és miért figyelmeztette volna az engedetleneket Isten haragjával?
Azok Isten gyermekei, akik az Ige által fogantak meg. (I. Péter 1:23.) Akikben ott van a szívükbe vetett szent Mag, a bensőjükbe beírt élő Törvény (Róma 8:4.), azaz maga Krisztus. Isten gyermekei a Szentlélek által új teremtéssé lettek Krisztusban, és a bennük felnövekvő élet az maga Jézus, az Igazság. (János 14:6.)

Azoké tehát Isten ígérete, akik az Ő fiai. De kik az Ő fiai? Akiket Isten Szelleme vezérel! (Róma 8:14.) Kiket tud vezérelni? Azokat, akik elhagyták a világi és testi gondolkodást, meghaltak a régieknek, bűneiket megbánva és elhagyva visszatértek a világosságok Atyjához. Számukra jó pásztor az Úr, ezért engednek az Igének, és a Jézus tanításaira emlékeztető, minden Igazságra elvezető Szent Szellemnek.

A fiak örökösök. Kimondhatatlan és felfoghatatlan mennyei dolgoknak, Isten országának várományosai, akik e földön minden próba, nehézség, kísértés ellenére is megtapasztalhatják az Úr minden értelmet meghaladó békességét, gyógyító vigasztalását, túláradó örömét, és azt az erőt, ami képessé teszi őket a bűn és a sötétség feletti győzelemre. (Fil. 4:4,7)

A fiak harcosok, életük a jó és gonosz, a világosság és a sötétség közötti háborús zóna. Isten fegyvereivel győzhetnek, mert szemüket a célpontra szegezik, és megalkuvás nélkül haladnak előre az úton. Útjuk az Atyához vezet, és ez az út Jézus. (János 14:6.) Kizárólag ezen az úton érhetik el üdvösségüket.

A fiak Ábrahám gyermekei is, akit a hit atyjának nevez a Biblia. (Róma 4. rész) Utódai hitben járnak, és még ha elfáradnak, sem adják fel. Hűségüket, Isten iránti szeretetüket, engedelmességük hitelesíti. Ez a szeretet által munkálkodó, cselekvő hit.

A fiak hagyják, hogy az érdemtelenül kapott kegyelem tanítsa őket a szentségre, és a visszatérő, dicsőséges Jézus szüntelen várására. (Titusz 2:11-12.) Övék a boldog reménység, a hervadhatatlan koszorú, és a szentek áldott közössége a Mindenható jelenlétében. Hallgatnak a testvéri intésre, és készek a változásra, növekedésre. (Zsidók 12:6.)

De a fiak az elutasítottak, kigúnyoltak, arcul ütöttek, megrágalmazottak és üldözöttek is, MERT ők gyűlölik a hazugságot, szenvedélyesen ragaszkodnak a hamisítatlan Igazsághoz, és nem hagyják földre esni az Örökkévaló Igéjét. Szívükbe zárják Isten beszédét, hogy ne vétkezzenek ellene (Zsoltárok 119:11.), és ha egy kilátástalan vagy nyomasztó helyzetben félelem és szorongattatás környékezi meg őket, hit által megadatik számukra, hogy lelki szemeikkel láthassák a mennyei ígéreteket, még ha e földön nem is kapják meg azt.

A fiak szabadok, akiket az Igazság tett szabaddá. (János 8:37.) A szabaddá tevő Igazság pedig a megszentelő Ige, azaz Jézus. (János 1:14, 17:17.) Szabadok az esetleges külső bilincsek ellenére is. Szabadok, győztesek és szentek az Egyszülött Fiú kereszthalála által, ezért minden igyekezetükkel arra törekednek, hogy szabályszerűen megfussák a pályát. (Fil. 3:14.)

A fiak békességre igyekeznek (Máté 5:9.), szeretik testvéreiket, mert ők is ugyanannak az Atyának a gyermekei. Támogatják, és ha kell, megdorgálják egymást. Megtanulják Jézus szelídségét, alázatosságát, irgalmát, és a részükre előre elkészített jó cselekedetekben járnak, mint akik arra rendeltettek. (Ef. 2:10.)

A fiak „idegenek” e földön: Isten számára elkülönített emberek. Nem asszimilálódnak, nem hagyják befolyásolni magukat az istentelenséggel, sőt gyötrődnek lelkükben a világ gonoszsága miatt (II. Péter 2:7.) Mégsem magányosak, mert Mesterük megígérte, hogy minden napon velük lesz a világ végezetéig (Máté 28:20.), és az itt töltött időszakra mindennel megajándékozta Övéit, ami az Istent imádó, tiszta, kegyes életre és az Egyház építésére való. (II. Péter 1:3.)

A fiak élete szüntelen istentisztelet, harc és szolgálat a Bárány Jézus nevének dicsőségére. (János 4:23.) Szomorkodnak az Egyház romlásán, nem fáradnak bele imádkozni érte, és dolgozni a sérült „falak” kijavításán
.
A fiak között vannak hitben újszülöttek, kiskorúak és nagykorúak, sőt vének is, de mindnyájukra jellemző a folytonos növekedés, míg ki nem ábrázolódik bennük a Krisztus, a mi megtartó és üdvözítő Istenünk mennyei elhívása szerint.

A fiakat senki és semmi nem választhatja el az Isten szerelmétől (Róma 8:38-39.), mert ők Krisztus Jézusban vannak, mint ahogy a szőlővesszők élete és gyümölcstermő képessége elválaszthatatlan a szőlőtőkétől. (János 15:4.)

A fiaknak szól az ígéret:

"Isten ereje hit által meg is őriz titeket az üdvösségre, amely készen áll arra, hogy a végső időben kinyilvánuljon. Örüljetek tehát, ha esetleg kissé szomorkodtok is a sokféle kísértés miatt, hogy kipróbált hitetek, mely értékesebb a tűzpróbát kiállott veszendő aranynál, dicséretre, dicsőségre és tiszteletre méltó legyen Jézus Krisztus megjelenésekor, Őt, bár nem láttátok, szeretitek, s mivel most láthatatlanul hisztek benne, kimondhatatlan és megdicsőült örömmel örvendeztek majd, amikor eléritek hitetek célját: lelketek üdvösségét."
I. Péter 1:5-9.

Ámen!


http://www.gutitunde.eoldal.hu/cikkek/blog/igeretek-es-orokseg.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.