2015. július 24.

Ige: Mit tegyünk azzal, ami bűnre csábít?

 „Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, és bűnre csábítva tőrbe ejt, botlásba visz, vagy kelepcébe csal, vájd és szakítsd ki azt, és távolítsd el, és vesd és dobd el magadtól. Mert jobb néked, hogy egy vesszen el, egy pusztuljon el, és semmisüljön meg a te tagjaid, a te testrészeid: a te (szómád) = egész személyiséged egy-egy funkciót végző része közül, semhogy egész tested, egész (szómád) = egész valód a gyehennára vettessék.

És ha a te jobb kezed botránkoztat meg és visz bűnbe; és ejt tőrbe, vagy botlásba, és csal kelepcébe, vagyis csábít bűnre téged, vágd le hiúsítsd meg, akadályozd meg azt és vesd, dobd el magadtól. Mert jobb néked, hogy egy vesszen el, egy pusztuljon el, és semmisüljön meg a te tagjaid, a te testrészeid: (szómád) személyiséged egy-egy funkciót végző része közül, semhogy egész tested, vagyis (szómád) = egész valód a gyehennára vettessék, a gyehennára jusson*(Mát. 5,29-30)

*És így folytatja az Úr Jézus: „Jaj a világnak a botránkozások, a tőrbe csalások, azaz elgáncsolások, hitszegésre, aposztáziára csábítások, vagyis hitehagyás, a hit megtagadása miatt! Mert szükség, hogy botránkozások essenek, és történjenek; de jaj annak az embernek, aki által a botránkozás, a tőrbe csalás, azaz elgáncsolás, hitszegés, aposztáziára csábítás esik és történik. Ha pedig a te kezed vagy a te lábad megbotránkoztat, és bűnre, hitszegésre (aposztáziára) vagy elégedetlenségre csábít téged, vágd le, és hiúsítsd, akadályozd meg azokat és vesd, dobd el magadtól. Jobb néked az életre, az örök, vagyis természetfeletti életre sántán vagy csonkán, vagy rokkantan, vagy nyomorékként bemenned, hogysem két kézzel vagy két lábbal vettetned az örök, vagyis a meg nem szűnő tűzre, ami általában izzás, szellemi értelemben is. És ha a te szemed botránkoztat meg téged, vájd ki azt és vesd, dobd el magadtól; jobb néked félszemmel bemenned az életre, hogysem két szemmel vettetned a gyehenna tüzére (Mát. 18,7-9)

A bűnre csábítás eredményéről így szól az Úr: „Aki pedig megbotránkoztat, eltántorít, bűnre visz, bűnre csábít csak egyet is ama kicsinyek közül, akik én bennem hisznek, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakára, és a tengerbe vetik. És ha megbotránkoztat téged a te egyik kezed, vágd le azt: jobb néked csonkán bemenned az életre, mint két kézzel menned a gyehennára, a megolthatatlan tűzre. És ha a te egyik lábad botránkoztat meg téged, vágd le azt: jobb néked sántán bemenned az életre, mint két lábbal vettetned a gyehennára, a megolthatatlan tűzre. És ha a te egyik szemed botránkoztat meg téged, vájd ki azt: jobb néked félszemmel bemenned az Isten országába, mint két szemmel vettetned a tüzes gyehennára(Márk. 9,42-43.45.47)

A Szent Szellem kifejti, hogy mik azok a cselekedetek, amelyek halálba visznek, és mit kell tenni velük: „Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat, vagyis: öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul, paráznaságot, tisztátalanságot, bujaságot, szenvedélyt, gonosz kívánságot és a fösvénységet, és a kapzsiságot, ami bálványimádás. Melyek miatt jő az Isten haragja az engedetlenség fiaira. Melyekben ti is jártatok régente, mert ti is ezeket tettétek egykor, mikor éltetek azokban. Most pedig vessétek el magatoktól ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, indulatot, gonoszságot és szátokból a káromkodást, és az istenkáromlást, és gyalázatos beszédet. Ne hazudjatok egymás ellen, és egymásnak, mivelhogy levetkeztétek amaz óembert, az ő cselekedeteivel együtt. És felöltöztétek amaz újembert, melynek újulása van Annak ábrázatja szerint való ismeretre, aki teremtette azt” (Kol. 3,5-10)

És paráznaság… és akármely, azaz bármiféle tisztátalanság vagy fösvénység, vagy nyerészkedés ne is neveztessék, még csak szóba se kerüljön ti közöttetek, amint szentekhez illik, és méltó. Sem undokság, vagyis szemérmetlenség, vagy bolond és ostoba beszéd, vagy trágárság, vagy kétértelműség, melyek nem illenek: hanem inkább hálaadás. Mert azt jól tudjátok, hogy egy paráznának is, vagy tisztátalannak, vagy fösvénynek és nyerészkedőnek, ki bálványimádó, nincs öröksége a Krisztusnak és Istennek országában. Senki titeket meg ne csaljon, és meg ne tévesszen üres beszédekkel; mert ezekért jő az Isten haragja a hitetlenség, és engedetlenség fiaira. Annakokáért ne legyetek részesei ezeknek, és ne vegyetek részt ezekben(Eféz. 5,3-7)

Ezek mind a hústest indulatai: „Mert a hústest kívánsága a Szellem ellen törekedik, a Szellem pedig a hústest ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek és viaskodnak, hogy ne azokat cselekedjétek és tegyétek, amiket akartok, és amiket szeretnétek. Akik pedig Krisztus Jézuséi, a hústestet megfeszítették indulataival, és szenvedélyeivel, és kívánságaival együtt” (Gal. 5,17.24)

„Mert, ha hústest kívánata szerint éltek, meghaltok, és minden bizonnyal be fog következni a halálotok, de ha a hústest cselekedeteit, és tetteit a Szellem által megöldöklitek, és a halálba viszitek, halálra juttatjátok, éltek.

[Más fordítás: De ha a Szellemmel azt, amit a hús művel, megölitek, élni fogtok]” (Róm. 8,13)

„Avagy nem tudjátok-é, hogy igazságtalanok, és gonoszok, hamisak nem örökölhetik Istennek országát, Istennek királyságát? Ne tévelyegjetek, és ne ámítsátok vagy csaljátok meg, és ejtsétek tévedésbe magatokat, és ne engedjétek, hogy félre vezessenek titeket. Se paráznák, vagyis házasságtörők, se kicsapongók, vagy cédák, se bálványimádók és képeket szolgáló, vagy imádók ne legyetek. Se pulyák, vagyis tisztátalanok, bujálkodók, kéjencek, puhák, elpuhultak; sem természetellenes célokra tartott férfiak.. Se férfiszeplősítők, vagyis fajtalankodó férfiak, akik a saját nemük iránt természetellenes nemi vonzódást éreznek, és gyakorolnak, vagyis homoszexuális férfiak, se kéjencek. Se lopók, vagyis tolvajok, se telhetetlenek, vagyis kapzsi, fösvény, nyerészkedő, haszonlesők, se részegesek, iszákosak, se szidalmazók, átkozódók, rágalmazók, gyalázkodók, káromkodók gúnyolódók. Se ragadozók, vagyis rablók, harácsolók, zsarolók, akik erőszakkal eltulajdonítják a másét, és a zsákmányt gyors, hirtelen mozdulattal elragadják és elviszik, mint a farkas a zsákmányát, nem örökölhetik Isten országát, és nem részesülnek Isten királyságában(1 Kor. 6,9-10)

„Ha tehát valaki magát ezektől tisztán tartja, és megtisztítja, tisztességre való és megbecsült edény lesz, megszentelt, és hasznos a gazdának, vagyis az Úrnak és minden jó cselekedetre alkalmas” (2 Tim. 2,21)

 Mert: „Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti…” (Mát. 6,24)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.