2013. szeptember 1.

Dr-Kováts György: ÖRÜLNI JÓ! – 3.

Az Úrban való öröm - hit általi öröm. Örülsz a hit által. ("Akkor is" örülsz, "annak ellenére is"...)

Amúgy az öröm magától is beköszönt, ha jó dolgok történnek veled.
De az "Úrban" akkor is örülsz, ha nem tűnik teljesen örvendetesnek, amit átélsz... ("csakazértis" - ez egy harci öröm. Ha a tolvaj el akarja venni az örömödet - amit megígértek neked, nem teljesítették, a határidő csúszik, az ára a dolognak, amire gyűjtöttél, megemelkedett, bejött valami váratlan, ami akadályoz - "csakazértis" örülsz, még, ha kihúzod is a kardodat, és szembe fordítod is az ellenséggel, még, ha felemeled is a szavadat, és szólsz is a hegynek, vagy a viharnak - de közben "csakazértis" örülsz.)

Alapigéje - a Filippi 3,1 és 4,4, stb. mellett - a Jak 1,2-4: "Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe (megpróbáltatásokba) estek, TUDVÁN, hogy a ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez, a kitartásban pedig tökéletes cselekedet legyen (lesz is), hogy tökéletesek és épek legyetek, minden fogyatkozás nélkül!"

Ha nem örvendetes csak úgy magától, akkor "csakazértis" örömnek TARTOD. És beköszönt az öröm is, nem "csak tartod", hanem teszed is: hálát adsz, kiemeled a te Urad csodálatos, gondoskodó, szerető voltát, és felemeled azt, amit tesz, és tenni fog (minden összedolgozik a javadra, a Róma 8,28 szerint, ugye), és lerögzíted, hogy te ezt meg fogod látni. Más szóval: hálát adsz (a hit által), és lerögzíted (megvallod), kijelented, hogy Neki van igaza, és Neki is lesz igaza, és Igéje nem téved, nem hazudik. Ez a harci öröm kapuja. Itt köszön be hozzád az öröm, a "csakazértis" öröm, a Filippi levél öröme, a Jak 1,2-4 öröme. Az Úr győzelmi öröme. Örülsz az Úrban.

És persze örülsz mindennek, aminek csak úgy magában is lehet örülni, hiszen egy csomó ilyen is körülvesz, ilyenekkel is meglep téged az Úr - esővel, a szárazságban, napfénnyel az eső után, reggellel az éj után, és estével a fárasztó nap után. Mi mindennek örülhetünk csak úgy, általában is. Ugye? És ehhez még jön ez a csodálatos harci öröm, az öröm az Úrban, a hit általi öröm, az "örömnek tartás", és a hit általi hálaadással beköszöntő öröm (ezek ugyanazok).

Békesség. És örömöd legyen teljes az Úrban. S az enyém is.  Ámen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.