2013. június 2.

Ige: A figyelmeztetésről

Az apostol arra tanít, hogy ha valakit tetten érnek valamilyen bűnben, hogyan kell figyelmeztetni: „Elég az ilyennek a többség részéről való ilyen megbüntetése.

[Elég az ilyennek az a korholás (epitimia: dorgálás), mely a többség részéről érte];

Annyira, hogy éppen ellenkezőleg; ti inkább bocsássatok meg [(kháridzomáj): szívességből (kegyelemből) elenged, azaz ok nélkül, kedvességből, (őszintén) megbocsát] néki és vigasztaljátok [(parakaleó): szó szerint: Mellé hív; magához hív és maga mellé ültet egy bensőséges, bizalmas beszélgetésre; lelkére beszél, vigasztal. Kérlel, imádkozik], hogy valamiképpen a felettébb való [a nagyon mély; a túláradó szomorúság, keserűség] bánat meg ne eméssze [(katapia(n)ó): bele ne vesszen (pusztuljon = el ne merüljön, el ne nyelje] az ilyet. [nehogy kétségbe essék]*

Azért kérlek [(parakaleó): felhív, felszólít, int szelíden; buzdítalak tehát] titeket, hogy tanúsítsatok iránta szeretetet (küroó): Itt: határozzátok el magatokat szeretetre iránta) [és bizonyítsátok az iránta való szereteteket]* (2 Kor. 2,6-8)

*Újra és újra figyelmeztet az apostolon keresztül a Szent Szellem: „Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik szellemi emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd szellemmel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél” (Gal. 6,1)

Mert: "Testvéreim, ha valaki közöttetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti valaki, tudja meg, hogy aki megtérített egy bűnöst a tévelygés útjáról, megmenti annak a lelkét (annak énjét) a haláltól, és sok bűnt elfedez” (Jak. 5,19-20)

Ezért „Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is” (Kol. 3,12-13)

És „...legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban” (Ef. 4,32)

És a legfontosabb, hogy: „Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez” (1Pt. 4,8)

*Az intés is csak szeretetben történhet: „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1 Kor. 16,14)

És hogy milyen az a szeretet, amelyben inteni lehet, arról így tesz bizonyságot Isten Igéje: „A szeretet türelmes, jóságos... Nem viselkedik bántóan... nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr” (1Kor. 13,4-5.7)


 Uram Jézus!

Legyen nékünk a Te beszéded szerint!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.