2016. szeptember 17.

Ige: Isten végzi a jó munkát bennetek!

 „Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást, a véghezvitelt jó kedvéből. [Más fordításokban: Hiszen Isten maga ébreszti bennetek a szándékot, s hajtja végre a tettet tetszésének megfelelően”;  Még másik fordításban: „Hiszen maga Isten az, aki bennetek munkálkodik. Segít benneteket, hogy akarjátok azt tenni, ami Istennek örömet okoz. Ő ad hozzá erőt is, hogy valóban meg is tudjátok tenni ezeket]* (Fil. 2,13)

*És így folytatja az apostol: „Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viseljétek magatokat, hogy akár oda menvén és látván titeket, akár távol lévén, azt halljam rólatok, és dolgaitok felől, hogy megálltok egy Szellemben, egy érzéssel, egy szívvel viaskodván, és együtt küzdve az evangélium hitéért. Ugyanolyan tusakodástok lévén, és hogy ugyanabban a küzdelemben álltok, amilyent láttatok én tőlem, és most hallotok én felőlem” (Fil. 1,27.30).

Dávid így bátorítja a hívőket: Szolgáljátok az Urat félelemmel, és rettegéssel. És örüljetek ujjongással, az öröm hangos megnyilvánulásával. (Más fordítás: Reszketve vigadjatok, örvendezzetek neki rettegéssel; ujjongjatok előtte remegve)” (Zsolt 2,11)

Ézsaiás pedig így prófétál: „Mert így szólott hozzám az Úr, rajtam lévén erős keze, amikor keze megragadott, hogy tanítson engem, és arra intett, hogy e népnek útján ne járjak, mondván: Ti ne mondjátok összeesküvésnek mindazt, valamit e nép összeesküvésnek mond, és amitől fél. Félelme szerint ne féljetek, és ne rettegjetek. A seregek Urát tartsátok szentnek: Őt szenteljétek meg, Őt féljétek, és Őt tiszteljétek!” (Ésa. 8,11-13)  

És azért féljenek és rettegjenek, mert: Feltárul előttük Isten dicsősége, irgalmassága, szeretete és jósága Ennek nyomán erősödik, tudatosodik a hívő istenfélelme, amelyben már legfeljebb attól fél, hogy vétkezik Isten ellen, holott földi és örök életében minden jót neki köszönhet. //Keresztény lexikon//.

„Mindeneket zúgolódások és versengések, huzavona, vonakodás, halogatás, habozás, számítgatás, okoskodás, elégedetlenség és panaszkodás nélkül tegyétek*(Fil. 2,14)

*Az apostol Izráelt hozza fel tanulságul, rajtuk mutatva be a zúgolódás következményét: „Se pedig ne zúgolódjatok, miképpen ő közülük zúgolódtak némelyek, és elveszének a pusztító keze által, vagyis ezért lesújtott rájuk, és elveszítette őket a pusztító angyal. Mindezek pedig példaképpen figyelmeztetésül [történt velük, megírattak pedig a mi tanulságunkra, figyelmeztetésül, hogy okuljunk belőlük mi, akikhez az időknek, a világkorszakok vége elérkezett. Akik a végső, utolsó időkben élünk (1 Kor. 10,10-11)

És azért se zúgolódjatok: „Hogy megítélhessétek, és hogy el tudjátok dönteni, és bírálni, hogy mi a rossz és mi a jó, mi a helyes, a lényeges, fontos, míg az eltérő dolgokat meg tudjátok vizsgálni. Hogy legyetek a NAP fényében megvizsgált, megítélt, minden hamisságtól mentesek és botlás nélkül valók, kifogástalanok, feddhetetlenek, és megütközést nem keltők, meg nem botránkoztatók, vagyis: nem tévútra vezetők, nem eltévelyítők, olyanok, akikben senki meg nem botolhat, a Krisztusnak napjára (Fil. 1,10).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.