2012. november 27.

E. W. KENYON: AZ ÚJ-FAJTA SZERETET 1-2. Fejezet


Lisa Szanyel



Szeretet - a legnagyobb dolog a világon

A szeretet sohase zúzta össze vagy törte össze a hit lágyan kibontakozó virágát, mely a bizakodó szívből fakad. A szeretet Isten, aki leleplezi
Önmagát előttünk. Isten szeretet. Ez a szeretet-élet nem más, mint Isten, aki ténylegesen bennünk él,
ahogy Jézusban is. Volt valami nyers erő és ugyanakkor valami szelíd kedvesség Jézusban, amitől a gyerekek vonzódtak hozzá, amitől odabújtak a karjaiba és elkezdték cirógatni az arcát. Szerették megérinteni, fogni a kezét, a közelében lenni.
Az a szeretet, ami a galileai férfiban volt, az kellene uralja az Egyházat, az otthonokat és a szívünket is.
A szeretet az a szívnek, ami a virág a rétnek. A virágok betakarják a földek puszta, sivár helyeit is. Körülölelik a sziklákat. Kinőnek még a fák gyökerei között is. Betakarják a föld sebzett felszínét, az agyagos, sivár földeket a dicsőség és magasztosság palástjával öltöztetik fel, pazarló szépségben. Ugyanígy takarja be a szeretet az emberi természet durva, sebzett helyeit is.
A szeretet hozta létre a virágos kertet, csakúgy, mint magát a virágokat.
A szeretet csokorba szedi a virágokat, vagy úgy rendezi el egy helységben, hogy gyönyörködtesse a szemet és megörvendeztesse a szívet.
A szeretet az, ami gyönyörűvé teszi az otthont. Amikor a szeretet beköltözik egy családba és ott él, akkor az az otthon a boldogság helye lesz.
A szeretet a legszebb dolog a világon. Talán a legsérülékenyebb is, mégis magában hordozza a legnagyobb elhordozó erőt.
Amikor az embert a szeretet uralja, birtokolja és motiválja, akkor nem riad vissza bármilyen áldozattól sem.
Krisztus nem riadt vissza attól, hogy elhordozza a bűnöket, fájdalmakat és a világ vajúdását.

A szeretet és a kereszt

A szeretet gyönyörűvé változtatta a csúnya keresztet.
A szeretet megváltoztatta a sírt. A sötét, borzalmas sírt, ahol a halál uralkodott, széppé tette.
A szeretet megfosztotta a halált ijesztő borzalmától. A szeretet által a meztelen, töviskoszorús galileai férfiből a magányos szívek királya lett.
A szívem úgy hívja Őt, hogy a vihartól vert, megtört ember Meztelen Királya.
A szeretet arra indít engem, hogy megkoronázzam Őt, de nem töviskoszorúval, hanem a szívem teljes odaadásával.
A szeretet az, ami a gyengéd, finom szellemet hajtja, hogy elmenjen Afrika legsötétebb pogány törzseihez, és ott elviseljen minden megpróbáltatást, hogy olyan emberekkel éljen összezárva, akik pogány gondolkodásuk miatt nem is értékelik az értük hozott áldozatot, akik nem tudják mi az, hogy igazi szeretet. Akikben csak hideg közömbösség és önző kapzsiság van. Mégis, ez a szeretettel teljes szellem ott él közöttük, tusakodik értük, megossza magát velük, míg végül az a sötét hely is elkezd virágozni és az Új Teremtés finom illatát árasztja.
A szeretet, a nagy dolgok között is a leghatalmasabb, a szépek között is a legszebb. Milyen csodálatos az, amikor ez az isteni természet uralmat vesz az emberi szív fölött.

"Mint ahogy"

Van két szó az Új Szövetség Új Törvényében, vagyis a szeretetben, amin megakadtam. Ezek a szavak kinyújtották gyengéd kezeiket és megragadtak.
Láttam, ahogy a kúszónövény kecses indáival, lágy kezeivel rákúszik a durva, kemény sziklára és azután rátapad.
Ez a két szó is így ragadott meg engem finom ujjaival. Azt kérded, hogy mi ez a két szó? "Mint ahogy" "Úgy szeressétek egymást, mint ahogy én szerettelek titeket" Először megpróbáltam elhessegetni magamtól, de követtek engem úgy,
ahogy csak a szeretet tud követni.
Lelkem mélyén újra és újra hallottam, mint egy rég elfelejtett dalt, mely ott kopogtat szívem ajtaján.
Egyre csak ezt mondogattam magamban: "mint ahogy" Végül megálltam, elcsendesedtem, és azt mondtam: "mint ahogy micsoda?"
"Mint ahogy én szerettelek titeket".
Azt mondtam, "Ezt nem tudom megtenni Uram. Én nem tudok úgy szeretni, mint Te. Ha úgy kellene szeretnem, akkor az azt is jelentené, hogy mindenemet oda kellene adnom, amim csak van."
Erre Jézus szelíden ezt mondta: "Mit kellene odaadnod?"
Elkezdtem magamban egy leltért készíteni azokról a dolgokról, amikről úgy éreztem, hogy meg kellene válnom tőlük, ha úgy szeretnék, "mint ahogy" Ő szeretett engem.
Miután megtettem, azt mondtam: De mit kapnék a helyébe, ha ezekről a kincsekről lemondanék?
Akkor az Úr megmutatott nekem egy olyan gazdagságot, melyet addig soha sem láttam.
Ha úgy szeretnék, mint ahogy Ő szeretett, akkor megnyerném az Ő társaságát. Enyém lenne az Ő ereje. Enyém lenne az Ő szelídsége, az Ő hosszútűrése. Odaadnám az érzéki világom játékait, hogy megnyerjem a Szent Szellem gazdagságát.

A szeretet módszere

Odaadnék valamit, ami a használat közben egyre inkább elavul, valami olyasmiért, ami a használat által csak növeli értékét. Azután megláttam egy olyan örömet, melyet addig nem ismertem.
Mindig a boldogságot kerestem. Nem vettem addig észre, hogy a boldogság emberektől, dolgoktól és körülményektől függ, és ezért olyan könnyen elveszíthetem őket, mint egyszer a bicskámat. Rájöttem hogy micsoda illúzió ez az egész.
Úgy éreztem, most már kész vagyok lemondani dolgokról, melyek boldoggá tesznek embereket, ha helyette megkaphatom ezt az Örömet.
Ez az új élet egy olyan örömöt ad, mely a szeretetből fakad. A boldogság a minket körülvevő érzéki világból származik. Rájöttem, hogy ez az öröm viszont annyival felsőbbrendű a boldogságnál, mint amennyire a gyémánt felsőbbrendű az üvegnél vagy az arany a közönséges homoknál.
Az után megértettem, hogy mit jelent a szeretet. Úgy kell szeretnem, mint ahogy Jézus szeretett. Az Ő helyét kell elfoglalnom.
Ő most ott ül fenn a trónon, hogy közbenjárjon értem és hogy képessé tegyen engem arra, hogy elfoglaljam helyét itt a földön. Az Ő szavait kell szólnom és azokat a kedves cselekedeteket, kell végeznem, amiket Ő tenne, ha itt lenne.
Azt a szenvedélyes szeretetet fogom érezni az elveszettek és megtört szívűek iránt, amit Ő.
Az Ő helyébe kell, lépjek, és úgy kell, szeressek, mint Ő. Óh, micsoda kibeszélhetetlen öröm vár rám. Az az öröm tölt el, ami neki volt, mert úgy szeretek, ahogy Ő szeretett.


2. Fejezet
A szeretet helye az életben

Nehéz beszélni a szeretetről úgy, hogy közben ne váljál költőivé, hogy közben a költészet szelleme ne itasson át.
A szeretet sajátos, melodikus birodalmában találjuk hirtelen magunkat. Egy másik világ lüktetését érezzük, ahol a gyűlöletnek nincs helye. Egy furcsa erő felemelő érzése tölt el bennünket olyannyira, hogy szinte lebegünk a keserűség, kapzsiság és gyűlölet viharos világa felett.
Szeretet volt az, ami létre hívta az embert.
Az ember nem lett volna megteremtve, ha a Szeretet nem vágyakozott volna utána már hosszú idők óta.
A szeretet hozta létre az embert.
Amikor az ember teremtése megtörtént, a föld telve volt zenével és nevetéssel. Mindenütt virágok nyíltak és illatuk betöltötte az atmoszférát. Az egész teremtett világ az üdvözlés himnuszát énekelte.
Az Ember megérkezett! A Szeretet diadalmaskodott. A Szeretet győzött.

A Szeretet törvénye kell, hogy uralja lényünket

A Szeretet a gyógyír minden sebre. Isten szeretete az, mely kiömlik az emberi kudarc sebére.
A Szeretet a teremtő erő a Teremtésben. A teremtés törvénye.
A szeretet az oka a szülői gondviselésnek az élet minden birodalmában. A szeretet hozza létre az apaság és anyaság egységét egy szent várakozásban. A szeretet várja utódját.
A szeretet táplálja és gondozza a gyermekkort. Szeretet nélkül életet adni egy gyermeknek - bűntény a gyermek ellen. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a szeretet légkörében szülessen meg!
Nincs nagyobb bűn a bűnök között, mint a szeretet elleni gyilkosság.
A Szeretet adja nekünk mindazt, ami szép. Amikor a szeretetet megölik, minden, ami szép, halott.
A Szeretet az élet legnagyobb ereje. Az otthon-teremtő erő.
Ha elmegyünk egy olyan helyre, ahol nincs szeretet, akkor nem érezzük azt, amit úgy hívunk, hogy otthon. Lehet, hogy van ott egy ház és vannak ott bútorok, de amint belépünk az épületbe, rögtön érezzük, hogy valami hiányzik. Olyan, mint ha egy temetés után lennénk, vagy előtte. Halott szeretet. El nem temetett szeretet. Lehet, hogy van gazdagság, de nem érezzük az otthon melegét.
Szeretet, egyedül a Szeretet adta meg nekünk azt a szent helyet, amit úgy hívunk, hogy "otthon".
A pogányoknál, ahol többnejűség a szokás, nincs ez meg. Nekik nincs otthonuk. Csak tartózkodási helyük van.
Az Örökélet lerombolja a poligámiát. Az otthon valami olyasmi, amit a Jézus-fajta szeretet hoz létre. A udvarlási időszak törvénye a Szeretet. Nincs még egy olyan gyönyörű
dolog, mint a mátkaság időszaka. Minden teremtmény ünnepli ezt az eseményt.
Láttam már turbékoló galambpárt, láttam fecskéket, ahogy szerették egymást. Láttam méheket, ahogy virágról virágra szállva vitték a virágport
Minden teremtménynél van udvarlás, és minden teremtménynél van szeretet.

A Szeretet ad

Láttam, ahogy a virág virágzik, és azután szeretetből átadja a helyét a gyümölcsnek. Beleszippantottam a levegőbe, mely telve volt a rózsa illatával, hogy megörvendeztessen másokat. Láttam, ahogy a szirmai elbarnulnak és elhervadnak. Láttam, ahogy lehullnak a földre. Láttam, ahogy a rózsabokor ott áll, szárazan és élettelenül.
Miért? Mert a szeretet kiöntötte magát másokért.
A Szeretet az oka az életnek. Amikor a szeretet eltávozik, az élet elveszíti értelmét.
Szeretet volt az a hajtóerő is, mely létrehozta a civilizációt. Amikor a szeretet meghal, minden, ami ér valamit, elhervad.
Amikor a Szeretet meghidegül, a nap nem süt többé. Az ég felhős lesz, sötét és borult. A vihar közeledik. Mi pedig elrejtőzünk az elveszett szeretet átkozott sötétségében.
Nem csoda, hogy a széttört kapcsolat hagyja a legnagyobb szomorúságot maga után, a leghevesebb szívfájdalmat, melyet az ember csak ismer! Nem csoda, hogy a szeretet akkor van tetőfokán, amikor a kapcsolat a legerősebb!
A szív az ember élete. A Szeretet a szív élete.
A Szeretet kiemeli az udvarlást a hétköznapiságból. A csúnyát szeretetre méltóvá teszi. Saját fénye van. Olyan fénysugárral tölti be az életet, melyet semmilyen szomorúság sem tud legyőzni, elpusztítani.
A Szeretet meg tud menteni egy eltékozolt életet, széppé és hasznossá tudja változtatni azt.
A Szeretet szellemi. Felette áll az érvelés vagy az értelem világának. A Szeretet Isten. Isten behatolása az emberi élet világába.

A Szeretet és a megválaszolt ima közötti összefüggés

A szeretetben járás a szeretet útja. A szeretetben való élet az Új Szövetség útja.
Amikor kilépünk a szeretetből, akkor kilépünk a Mester akaratából is. Amikor szeretet nélkül teszünk valamit, akkor tulajdonképpen az Urunk akarata ellen cselekszünk.
Amikor az imáinkra nincs válasz, mindig meg kell kérdezzük magunktól: Kiléptem a szeretetből?
1Ján.3:16-2o megmutatja nekünk, miért nem kapunk oly gyakran feleletet imánkra.
"Abból ismerjük meg a szeretetet, hogy Ő az életét adta értünk: ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért. Aki pedig világi javakkal rendelkezik, de elnézi, hogy az ő testvére szükséget szenved és bezárja előtte az ő szívét, hogyan maradhatna meg abban az Isten szeretete?... Ebből tudhatjuk meg, hogy az igazságból vagyunk, és ezzel tesszük bátorságossá a mi szíveinket előtte: mert ha a mi szívünk vádol, Isten nagyobb a mi szívünknél és mindent tud."
Isten tudja, amikor elfordulunk a mi testvérünktől, és nem segítünk neki, mert a szívünk nem érez együtt vele. Az Atya látja, amikor bezárjuk szívünket, és nem vagyunk irgalmasak a másikhoz.
A 21-23 versekben pedig ezt mondja: "Ha a szívünk nem vádol, bizodalommal vagyunk Istenhez: és amit csak kérünk, megkapjuk tőle, mert megtartjuk az Ő parancsolatait, és azt tesszük, ami kedves előtte. Az Ő parancsolata pedig az, hogy higgyünk az Ő Fiának Jézus Krisztusnak nevében és szeressük egymást..."
A segítség megtagadása nem volt kedves az Úr szemében.
Jézus Neve bebocsátást ad nekünk az Atyához. De ha kilépünk a szeretetből, a Névnek semmi haszna sem lesz számunkra. Csak akkor használhatjuk Jézus Nevét, ha szeretetben járunk.
Amikor kilépünk a szeretetből, az Atyával való közösségünk megszakad, hitünk meggyengül és a Biblia olyanná, válik számunkra, mint, egy bezárt könyv.
A Szeretet a legnagyobb dolog a világon. Isten természete az, mely megnyilatkozott számunkra.
Az Új Család Új Törvénye ez: "hogy úgy szeressük egymást, ahogyan Ő szeretett minket".
Ha betegek vagyunk, és nem kapjuk meg a gyógyulást, meg kell vizsgáljuk, hogy vajon szeretetben járunk-e.
A legtöbb ember nagyon önzővé válik, ha beteg lesz. Nem minden esetben igaz ez, de nagyon sokszor. Elvárják, hogy az egész család körülöttük ugráljon és kiszolgálja őket. Az önzésük kiveszi őket a szeretet birodalmából, abból a birodalomból, ahol az imádságok meghallgattatnak.
De ha valaki imádkozik értünk és meg is gyógyulunk, akkor sem fogják tudni megtartani gyógyulásunkat sokáig, ha nem járunk szeretetben.
Nem szerethetünk csak szavakkal. Valóságosan kell szeretnünk. Ez pedig azt jelenti, hogy egymás terhét hordozzuk.

Folytatas kov: 3. Fejezet Mit mondott Jézus?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.