2012. november 25.

Bölcsesség


Készítette: Dr-Kováts György

‎(2) Bölcsesség (hokmáh) által építtetik a ház, és értelemmel (töbunáh) erősíttetik meg. Péld 24,3.

A te Urad azt akarja, hogy épüljön a ház. (Az életed. A jövőd. A házasságod. A gyermekeiddel való kapcsolatod. A szüleiddel való kapcsolatod. Az, ahogy evangelizálsz. Tanulmányaid. Minden, ami hozzád tartozik.)

Bölcsesség (hokmáh) által építtetik a ház, és értelemmel (töbunáh) erősíttetik meg. Péld 24,3.

A te Istened az építkezés Istene. Mindig szeme előtt tartja a jövőt. Mindig szeme előtt tartja, hogy mi helyes, mi épít, mi visz előre. Úgy a saját életedben, személyiségedben, tanulmányaidban, munkavégzésedben – mint családod életében. Szeretteiddel kapcsolatban. Házasságodban. Gyermeknevelésed során. Mindenben, ami az életedhez tartozik. Ő az építkezés Istene. Szeret, és ezért épít. Szeret, és ezért akarja, hogy épülj. Szeret, és ezért a jövődet tartja szeme előtt.

Bölcsesség (hokmáh) által építtetik a ház, és értelemmel (töbunáh) erősíttetik meg. Péld 24,3.

Nem az épít elsősorban, ami gyorsan meglátszik. Sokszor az a legfontosabb, amit nem is látnak az emberek. Ami a háttérben van.

Bölcsesség (hokmáh) által építtetik a ház, és értelemmel (töbunáh) erősíttetik meg. Péld 24,3.

Az embert az kísérti, hogy arra dolgozzon, ami látszik. De a háttér – nem annyira fontos. Pedig az építkezésben sokszor azon múlik minden, hogy milyen anyagok vannak beépítve. Milyen vastag a fal. Miből készült a tetőzet és a gerendázat. Milyen módon vannak összeillesztve a szerkezetek, amik tartani fognak. Ezek nem látszanak.

Bölcsesség (hokmáh) által építtetik a ház, és értelemmel (töbunáh) erősíttetik meg. Péld 24,3.

A mai világ a látszatok világa. Szereti azt feltenni felülre, amit mások igenelni fognak, irigyelnek majd, amire a lájkok jönnek.

De az Úr más. Ő szereti a valóságot. A valódit. Amit te belül teszel – az vagy valójában. Amit te akkor engedsz meg magadnak, amikor úgy gondolod, senki nem lát – ez vagy, és ez jellemez téged. Lehet, hogy az emberek nem tudnak róla – de ez a valóság. A menny ezt látja.

Szeresd az Urat, teljes szívedből – belül van. Teljes lelkedből – ez sem látszik. Teljes elmédből – a gondolataid, a törekvéseid, a terveid, az emlékeid, ezek is belül vannak, nem látszanak. És teljes erődből – ez talán látszik, igyekvésed, buzgóságod. De nem biztos, hogy felszínre kerül, hogy mennyit fektettél be, mennyit tettél le, mennyire maradtál ott, amikor kellett, hiszen itt is lehet mondani, mutatni, hogy milyen sokkal áldoztál, és lám, mégsem sikerült. Ne tedd ezt. Tudd, hogy az Úr a valóságot keresi. (Enyém a valóság, én vagyok az eszesség, enyém az erő – Ő a valóság Istene. Péld 8,14. De a valóság a Krisztusé – Kol 2,14. itt a „szóma” szerepel – ez a Krisztusé. Szemben a különféle emberi és szellemi erőlködésekkel. A Krisztus Teste a Krisztusé. A valóság.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.