2015. április 24.

Boldogok a lelki szegények… (Máté 5:3)

         Ismerjük Jézus boldogmondásait. E nyolc boldogmondás egyike sem a külsőségekről szól. Mert a boldogság nem rajtad kívül van, nem attól leszel boldog, amit megvehetsz, megszerezhetsz, amit magadénak mondhatsz, hanem tudnod kell, hogy a boldogság a szívedben dől el. A Példabeszédek könyvében azt olvassuk, hogy Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet! (4:23)

A szívünk nemcsak úgy általában az életünk középpontja, bár ezzel is eleget állítunk róla, hanem a boldogságunké is. Tegyük fel a kérdést, hogy Jézus szerint kik a boldogok? A lelki szegények, a sírók, a szelídek, az irgalmasok, a tiszta szívűek, a békét teremtők, az igazságért üldözöttek, a Jézusért gyalázatot vállalók.

Általában nem így képzeljük el a boldogságot. Amikor a boldogsággal kapcsolatos tévedéseinkről szóltam, akkor említettem, hogy ha valakitől várjuk, óhajtjuk a boldogságot, az tévedés. Nos, annyiban kiegészíteném ezt a gondolatot, hogy ha embertől várjuk a tartós boldogságot, akkor csalódni fogunk, de ha ez a valaki maga az élő Isten, akkor megtaláltuk az igazi boldogság egyetlen forrását…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.