2014. február 22.

Ige: Az Evangélium Isten ereje.

 „Mert a keresztről, vagyis a kínoszlopról szóló beszéd (logosz): vagyis Ige bolondság, és ostobaság, esztelenség, butaság, képtelenség ugyan azoknak, akik elvesznek, vagyis elpusztulnak, megsemmisülnek,* de nekünk, akik üdvözülünk** Istennek ereje*** a szabadításra / megmentésre]**** (1Kor. 1,18)

*Elvesznek: (apollumenoi): Teljes feloldódás, elpusztul, megsemmisül]

**Üdvözölünk: (szódzó; szótéria) bűnbocsánat. Megmenekülés (rossztól, veszélytől, ártalomtól, betegségtől, balesetből, bűnökből; mindenfajta problémából, bajból). Megszabadítás (mindenfajta veszedelemből, gonosz szellemi lényektől /démonoktól/. oltalmazás; biztonság; állandóság; jólét (bővölködés anyagi és szellemi javakban); jóllét (egészség); boldogság, megtartatás.

***Isten ereje: (dünamisz) erő, képesség, hatalom; a szabadításra / megmentésre.

****Kijelentés az evangéliumról, amely megítéli a hallgatóit, és az ítélet: „Ha mégis leplezett a mi evangéliumunk, azoknak leplezett, akik elvesznek, vagyis megsemmisülnek. Akikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe. Mert nem önmagunkat hirdetjük, hanem Krisztus Jézust, az Urat, önmagunkat pedig mint szolgáitokat Jézusért” (2 Kor. 4,3-5)

„Mert Krisztus jó illatja vagyunk Istennek dicsőségére, mind az üdvözülők, a megmenekülők, mind az elkárhozók, vagyis az elpusztulók, elveszők, megsemmisülők között. Ezeknek halál, a szellemi halál illatja halálra, amazoknak pedig élet, vagyis az életből fakadó illat az életre” (2 Kor. 2,15-16)

Ezért: „... Nem szégyenlem a Krisztus evangéliumát; mert Istennek hatalma az minden hívőnek üdvösségére, zsidónak először meg görögnek, azaz: pogánynak” (Róm. 1,16).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.