2014. február 23.

Dr-Kováts György: Mi marad meg? 3

Az Örökkévaló Isten végtelen szeretete akkor teljesedhet be, ha vannak, akik Vele együtt, ezt a szeretetet elfogadva, erre ráhangolódva, és ezzel beteljesedve élnek. Egy nap pontosan ez lesz, amit a mennyben át fogunk élni Vele. Elképzelhetetlen ez egyelőre számunkra, de ott megvalósul, teljességgel, amit Ő szeretett volna, amire teremtett téged, és mindannyiunkat, ott végbemegy, és napi tapasztalattá lesz, mit jelent szeretetben, megértésben, egymás megtisztelésében, szelídségben, kedvességben, türelemmel, és ösztönző szeretettel élni egymás iránt. Ez a menny.

Szóval, ez a szeretet befogadható, átélhető, megkapható szeretet. Ami azt jelenti, hogy BELÜLRŐL is fogod érezni. Nem csak azt érzed, hogy Isten mennyire szeret téged, hanem ott lesz benned a válasz, ott lesz ez a szeretet, és arra vágysz, hogy mindezt továbbadd, és kiteljesedjen általad, rajtad keresztül is.

Csak a mennyben?
Nem. Már itt is. Már ezen a földön is átélhető, befogadható, megkapható szeretet. És ez a lényege annak, amit mondani szeretnék most neked. Ez a szeretet a tiéd lehet, sőt, azonnal a tiéd, ahogy befogadod a Megváltót, és átadod Neki az életedet. Az Ő lénye ez a szeretet. Ő ezzel van teli. Ő ilyen szeretet, és ez a szeretet határozza meg minden napját. Ő ezzel a szeretettel szeret, és ezzel a szeretetettel akarja, hogy teljes legyen az életed neked is.

Amikor megalkotta az embert, úgy teremtette meg, hogy legyen az emberben egy hely, ami az Ő jelenlétét hordozhatja. Mondhatod úgy, hogy ez a „szív”, vagy a „benső ember”, az ember „szelleme”. Bármelyiket használod, ugyanarról van szó: az Örökkévaló Isten azt akarja, hogy gyermekeként élj a földön, és hogy Ő ott lehessen veled, benned, mindennapjaidban. Amikor az Úr Jézus Krisztust, mint Megváltódat befogadtad, kinyitottad Előtte bensődet (szívedet), és behívtad Őt, hogy legyen Ő a te Urad és Megváltód, Ő ezt komolyan vette, és megtette, amit mondtál: bejött. Ott, benn, a szíved legmélyén, ott, ahová pszichológus, pszichiáter el nem ér, ott benn, a szellemedben, lakozást vett az Ő élete. Igéje és Szent Szelleme által, igazságban és valóságos szentségben, ott benn, egy új élet született meg.

Ez az újjászületés, a bibliai értelemben. Isten élete, az új élet, ott benn, benned, megjelenik, és Isten gyermekévé tesz téged. Nem csak befogadtak, mint örökbefogadottat, de „meg is szültek”, újjászültek téged, és ezért TELJES JOGGAL a „családba” tartozol. Oda, a mennyhez, oda, ahol a te Urad és Megváltód most él. Itt élsz a földön, továbbra is, de már odatartozol, ott vagy otthon, és azt az életet, amit most itt, ezen a földön élsz, Vele éled, és Érte éled, és úgy éled, ahogy ez az új élet benned dolgozik. Amit Ő szeretne, azt szeretnéd te is, amit Ő elvet, azt te is kizárod az életedből. Ha gyengét látsz, szíved megesik rajta – akármilyen kultúrából jöttél, akármilyen kemény zenét hallgattál is korábban – megindul a bensőd, mert az Isten szeretete kiárad belülről. Ha visszaélést látsz, kifosztást, erőszakoskodást, bensőd ugyancsak megindul, és elhatárolod magad ettől. Nem veszel benne részt, mert ott a menny mérhetetlen szeretete benned, és NEM TUDOD megtenni, hogy ennek ellene tegyél. Érzed, tudod, belülről, hogy a te Istened mit akar, és te is azt akarod. Így van? Belülről.

Persze még ott van sok minden, ami korábban jellemzett téged. Ott van a sok kemény zene, a parázna szövegek, a káromkodások, a sunyiság, a tolvajlás képe, ami korábban jellemzett, vagy amikben korábban gyönyörködtél – akár filmeken keresztül, klippek útján, vagy személyek által, akik kéjesen ecsetelték neked a sötét részleteket. Ez az elmédet akkor meghatározta, lelkedet áthatotta, érzelmeidet felkorbácsolta, vágyat keltett benned, rávett, hogy te is úgy gondolkodj, és úgy cselekedj.

De most már megjelent benned az új élet. Ez az új élet MÉLYEBBEN lakik, mint amit elmédbe bevettél. Lehet, hogy ott vannak a régi gondolkodási reakciómódok, beégetve szépen az elme területeire, ott vannak a jellemedbe beírt viselkedési módok, a hazugság, és sok hasonló. De az új élet MÉLYEBBRŐL jelentkezik. Ott legmélyebben, a szíved legeslegmélyén, ott benn, a személyiséged legesleg mélyebb rétegeiben, ott, ahol minden eldől, ahol az indítékok laknak, sőt, még mélyebben, a szívedben, a szellemedben, ott egy új élet kezd meghatározó módon jelentkezni. És ez az új élet: szeret. Akar szeretni. Mást kíván. Nem azt, amit eddig kívántál. Mást tesz, nem azt, amit eddig tettél.

Persze, ez az új élet is úgy jelentkezik, mint korábban a sok sötét kívánság, önzés és parázna vágy, ami meghatározta az életedet – a döntéseidet – ez is úgy jelentkezik, csak egészen más tartalommal. Összeütközik benned az a sok minden, amit korábban tettél, vágytál, csináltál – összeütközik azzal, ami most megjelent benned. Ez az új élet azt mondja: szeress. Ne add meg magad a rossznak. Szeress, és add meg, amit az Úr akar, hogy adj. Szeress, és másként beszélj. Ne engedj utat az erőszakosságnak. Szeress, és ne engedj utat a keserűségnek. Ne pletykálj. Ne akarj ilyen ócska módszerekkel népszerűséget magadnak. Szeress, és fedezd el a másik bűneit. Ne kibeszéld, ne örülj, hogy gyengének láttad őt – hanem szeress, és segíts neki, hogy ő is más lehessen.

Szóval, ez a mélységes szeretet, az új életnek ez a mélységes indítéka, onnan belülről, onnan egészen belülről, a szíved, a szellemed mélyéről, az „új emberedből” érkezik, ami Jézus Krisztus életétől támadt életre, és ami örök élettel ajándékozott meg téged. S most elkezdett dolgozni. Elkezdett átformálni téged. És ebből nem fog engedni. Ezt a munkát elvégzi, ha engeded, végzi, akár engeded, akár nem, és nem fogja abbahagyni, ameddig ott van benned. Mert ez a természete. Ez az új élet ilyen. Él, és élni fog, és élete kihat rád, mert szeret, teli van szeretettel, és igazságos, teli van igazsággal. Szent, és Isten szerinti, Neki van fenntartva, és az Ő lényét hordozza. Ezért szentségre fog indítani téged, szentségre vezet, és bíztat, hogy járj úgy, ahogy Istennek kedves. Akarod? Akarod, hogy ezt a munkát végezze benned? Akkor el is fogja végezni. Át fog formálni téged. A jellemedet, a beszédedet, a gondolkodásmódodat, azt, ahogy a dolgokhoz hozzáállsz, ahogy reagálsz a téged érő kihívásokra. Átformál, teljesen, és az biztos, hogy jobb emberré tesz. Olyanná, aminek sokan, nagyon sokan fognak örülni. Ez a terv. Ez a menny terve rád nézve.

Mi tarthat vissza téged ettől? Az, ha nem adod át az önzésedet. Az, ha visszatartod magadat attól, amit Ő szeretne benned végezni. Az, ha félted magad, hogy mit veszíthetsz, az, ha olyan terveket szövögetsz, amik idegenek Őtőle. Ahelyett, hogy megbeszélnéd Vele a dolgaidat, ahelyett megőrzöd magadnak a titkaidat, és látszólag Neki engedsz, de valójában azt akarod csinálni, amit te jónak látsz. Nos, ilyenkor lehet, hogy ott marad a káromkodás. Mert megengeded magadnak. Mert azt mondod, hogy miért maradna el, hiszen „jól esik”, hiszen „szükségszerű, hogy levezethesd valahol az indulatodat”, és hogy „kinek ártasz ezzel”. Ettől már csak egy lépés az, hogy így beszélj: „ki szólhat bele ebbe… milyen alapon szólsz bele abba, hogy én hogyan beszélek”… és nem is fogok beleszólni. De tudom, és te is tudod, hogy ez már más, mint amit az új élet mond benned. Ugye, hogy igazam van?

Lehet, hogy nem a káromkodás terén jelenik meg ez a lázadás. Lehet, hogy abba nem engedsz beleszólást, hogy mit nézel meg, hogy mit nézel meg, milyen ruhát veszel fel, mire költöd a pénzed, mivel töltöd a „szabadidőd” – elvégre neked ehhez jogod van. Igen, bizonyos értelemben van hozzá „jogod”, bár egy másik értelemben te úgy ahogy vagy, mindenestül, KI LETTÉL FIZETVE, megvásároltak téged, méghozzá szabadságra. A Megváltó kifizette az árat, és te már ilyen értelemben nem a magadé vagy. Az Övé vagy, mindenestül. Ruhástul, filmestül, laptopostul, beszédestül, szemestül, mindenestől. Mindened az Övé, és úgy, ahogy vagy, mindenestől az Övé vagy. Ez a valóság. Ez az igazság.

Az más kérdés, hogy Ő ezt nem „vasalja be” rajtad. Ő nem olyan, mint az ördög. Nem lesz erőszakos veled azután sem, hogy „tartozásba kerültél” Őfeléje. Nem fog visszaélni helyzetével. De a tény akkor is ez. Meg vagy vásárolva.
Sőt, te már igent is mondtál Neki. Ami mit jelentett? Azt, hogy „legyen meg a Te akaratod bennem, és velem kapcsolatban, Uram”. Nem? Amikor megtértél, ezt mondtad ki Neki. Lehetőséget biztosítottál Neki arra, hogy véghez vigye akaratát veled kapcsolatban, és kimondtad ezzel, hogy NEM FOGSZ ELLENÁLLNI Neki, bármit mond, bármit tervez, bármit cselekszik is veled. Ugye?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.