2012. november 16.

Imre Dinnyes: TOTUS CHRISTUS (Teljes Krisztus - Ágoston testvérünk)


Hogy tekintünk az Egyházra? Mi az Egyház? Ki az Egyház? Emberek együtt, hívő emberek együtt? Emberek az intézményeikkel együtt? Esetleg egy szellemi testület, aminek jeleit megtaláljuk a kultúránkban, szokásainkban, ünnepeinkben? Egy "kontextus", amiben sokan úsznak és közben észrevétlenül nedvesek lesznek tőle, ha szeretnék, ha nem?

ˇ"Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is." (1. Kor 12:12)

Ha nem vigyázol, ez a gondolat Pál testvérünktől összezúzhatja minden elképzelésedet az Egyházról. Ha felkészültél, akkor lépjünk tovább...

Pál itt azt mondja a Korinthusban lévő gyülekezetnek, hogy ahogy a fizikai test egyetlen egység (márpedig ezt állítom orvosként magam is), amelynek számos tagja van, ugyanúgy van Krisztussal is. FIGYELEM! Nem azt mondja Pál, hogy: "ugyanúgy a Krisztus teste is", hanem "ugyanúgy a Krisztus is." Más szavakkal: Krisztus egy test, akinek sok tagja van.

Egészen pontosan: az ##EGYHÁZ KRISZTUS##.

Sokan most összeszorítják jobb öklüket: "Eretnekség!!" Ám Pál pontosan ezt mondja. (Ugye, Pál?)

Pál legalább olyan óriási revelátor, kijelentő, látó, próféta, mint János apostol. Ugyanis az igazi apostol nem pusztán arra képes, hogy közösségeket alapítson, hanem arra, hogy egy bizonyos kijelentésre, látásra alapítson közösségeket. Ez Pálnak ment a legjobban. Véleményem szerint azért, mert vakságát követően (Damaszkusz felé menet veszítette el saulusi látását) új szemet kapott - ISTEN SZEMÉT, KRISZTUS SZEMÉT. Ettől kezdve Pál Isten apostola lett. Előtte is látta a gyülekezetet, utána is látta a gyülekezetet. De mondjuk ki végre azt, amit Pál látott új szemeivel. Amit Isten látott örök szemeivel:

Isten szempontjából Krisztus többé nem egyetlen (szingli) személy, hanem egy közösségi személy. ##Krisztus és a Gyülekezet egyetlen valóság##. A Gyülekezet (Egyház) Krisztus "alsó" fele.

Most megállok, mert egyszerre sok (vagy sokk) lesz...

Ölellek Benneteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.