2015. május 1.

Ige: Megbocsátás nélkül nincs ima meghallgatás!

 „Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, aki haragszik, aki haragot tart, és neheztel az ő atyjafiára, az ő testvérére, méltó az ítéletre [ki van téve a vádolónak. Aki pedig azt mondja az ő atyjafiának, vagy a felebarátjának: Ráka, vagyis hitvány, oktalan, ostoba, buta, méltó a főtörvényszékre, a főtanács ítéletére; és állítsák a nagytanács, a Szanhedrin elé. Aki pedig ezt mondja: Bolond* azaz ostoba, értelmetlen, ízetlen, méltó lesz, azaz: ki lesz téve a gyehenna tüzének”  

Azért, ha a te áldozati ajándékodat, a te adományodat az oltárra viszed felajánlani, és ott megemlékezel arról, mert eszedbe jut, hogy a te atyádfiának, a te embertársadnak, vagy testvérednek, vagy felebarátodnak valami panasza, vagy kifogása van ellened:

Hagyd ott az áldozati oltár előtt a te ajándékodat, az adományodat, és menj el, elébb békélj meg, és békülj ki a te atyádfiával, a te embertársaddal, vagy testvéreddel, vagy felebarátoddal, és azután eljövén, és azután térj vissza, és úgy vidd, és ajánld fel a te áldozati ajándékodat* (Mát. 5,22-24).

*Bolond (móré): héberül: (nábál): bolond = istentelen)

**Az apostoli figyelmezetés így hangzik: „Ám haragudjatok, vagy ha haragusztok is, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokon; Se pedig az ördögnek, a vádlónak, rágalmazónak ne adjatok helyet” (Eféz. 4,26-27).

Azért tanuljátok meg tehát, szeretett atyámfiai, testvéreim, legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra. Mert ember haragja Isten igazságát nem munkálja, és nem szolgálja(Jak. 1,19-20).

Hát: „Ne légy hirtelen a szellemedben a haragra, és ne bosszankodj föl szellemedben hirtelen; mert a harag és a bosszankodás a bolondok, azaz: a hitetlenek, vagyis Isten nélkül élők kebelében nyugszik, és az ostobák szívében tanyázik(Préd. 7,9).

És aki tartogatja haragját, a harag gyűlöletet szül. És: „Aki gyűlöli az ő atyjafiát, az ő testvérét, mind embergyilkos az: és tudjátok, hogy egy embergyilkosnak sincs örök élete, ami megmaradhatna ő benne” (1 Ján. 3,15).

Mert az ilyenekben az ördög természete van, aki emberölő, vagyis embergyilkos volt kezdettől fogva:„Ti az ördög atyától valók vagytok, és származtok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő, vagyis embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja” (Ján. 8,44).

Az imáink meghallgatásának is a harag kivetése bensőnkből a feltétele: „Azért mondom néktek: Amit könyörgésetekben kértek, amiért imádkoztok, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, sőt már megkaptátok, és meglészen néktek, és meg is adatik nektek. És mikor imádkozva megálltok, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket. Ha pedig ti meg nem bocsátotok, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket” (Márk. 11,24-26).

„Mert ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok. Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket” (Mát. 6,14-15).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.