2015. május 29.

Guti Tünde: ÚTMUTATÁSOK

„Gyönyörködöm a Te beszédedben, mint aki nagy nyereséget talált.”
Zsoltárok 119:162.

Hogyan tudott gyönyörködni a törvényben a zsoltáros? Úgy, hogy felismerte benne Isten gondoskodó szeretetét, atyai irgalmát, jóságát és jogosságát. Kegyelmét és elvárásait. Szentségének, nagyságának és hűségének ámulatba ejtő csodáját. Bölcsességének kikutathatatlan mélységeit.

Mert a törvény tanács és útmutatás. Mindazok számára áldás, élet és tökéletes szabadság, akik radikálisan leszámolnak az egójukkal, hogy Krisztusban maradjanak, ahogy a szőlővessző a szőlőtőkéből él.

Sosem emberi szabályokról, sosem a vének hagyományáról vagy a körülmetélkedésről beszélünk, ha szóba kerül a törvény, hanem az Úr minden emberi értelmet felülhaladó, bölcs elgondolásairól, melyekben elénk tárta a Vele való együttjárás és a szeretetteljes emberi kapcsolatok feltételeit.

Aki Krisztusban van, az nem csal, nem öl vagy lop, nem házasságtörő, nem tesz rosszat embertársainak, mert Krisztus törvénye, azaz a „királyi törvény” él a szívében, ami az élet szellemének törvénye (Róma 8:2.) és a szabadság tökéletes törvénye (Jakab 1:25.)

„Ha ellenben megtartjátok a királyi törvényt az Írás szerint: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat, jól cselekesztek.” Jakab 2:8.

Az Atya és Jézus üzenete, elvárása egy és ugyanaz. Emlékezzünk a Hegyi Beszédre, ami mindent tartalmaz, ami jellemünk átformálódásához és életvitelünkhöz szükséges. Mit tanított Jézus? Milyen útmutatást (eligazítást, rendelkezést) hirdetett? Csupa olyan Igéket, amiket Isten már elmondott Izraelnek. Nézzünk meg néhányat:
„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” Máté 5:8.

„Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében. Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék. És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.” Máté 5:28-30.

„A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól. Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.” Máté 5:42-44.

Annyi a különbség, hogy míg a mózesi törvényt emberi erőből szinte lehetetlen volt tökéletesen megtartani, a „királyi törvényt” Krisztusban és Krisztus Lelke által igen.
Erről szól az újjászületés. Mert ami Ádámban lehetetlen volt, mert holtak voltunk a bűn miatt, az Jézus Krisztusban lehetséges, a belénk vetett, és a Szentlélek által életre keltett, romolhatatlan Igemag által.
Ez az új teremtés, az emberben megjelenő krisztusi természet csodája.
„Aki Krisztusban van, új teremtés az. A régiek elmúltak, íme újjá lett minden.”
II. Kor. 5:17.
Isten emberi ésszel fel nem fogható munkája a szívekben, a golgotai kereszt és a Szentlélek kitöltésének titka.


2015. április 23.                                                      Guti Tünde


http://www.gutitunde.eoldal.hu/cikkek/egyeb-irasaim/utmutatasok.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.