2014. április 22.

Idomulni vagy formálódni? (1)

Idomulni?

„ … Amiképpen szent [vagyis a világtól, és annak szennyétől elkülönült] az,
aki elhívott titeket, ti is szentek [a világtól, és annak szennyétől elkülönültek]
legyetek teljes életetekben [viselkedésetekben, életmódotokban, és minden forgolódásotokban]” (1 Pét. 1,15).

 „...ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával..." (Róma 12:2)

 Chuck Swindoll mondta: „Szeretjük úgy elképzelni magunkat, mintha a magányos farkasok különös fajába tartoznánk. A valóság azonban az, hogy nem szeretünk másnak látszani, nehogy kiközösítsenek, fanatikusnak bélyegezzenek és elutasítsanak. Ezért aztán alkalmazkodunk. Láthatod, mennyire igyekszik egy gyermek, hogy elnyerje a felnõttek tetszését; a serdülõ, hogy igazodjon a kortárs csoporthoz; és ott a felnõtt, aki majd belerokkan, csak lépést tarthasson a szomszédokkal.” Különbözni csak azért, hogy mások legyünk, mint a többiek, valószínûleg semmit sem ér, sõt igazából ellenkezõ hatást vált ki.

Isten azt várja tõlünk, hogy hajlandóak legyünk gyökeres változásra. „Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élõ és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával” (Róma 12:1-2).

Íme, két fontos észrevétel, ami segít elérni ezt a célt:
1) Az átformálódás a hívõk sajátossága. A nem hívõk nem tudják megtörni maguk felett a világ uralmát Krisztus nélkül, a hívõk azonban ezt az ígéretet kapták: „…legyõztétek õket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van” (1János 4:4). Isten bennünk lakó Szent Szelleme képessé tesz arra, hogy ellenálljunk a világ nyomásának, ami a maga hasonlatosságára akar minket formálni.
2) Isten kérése sürgetõ. „Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket…” Ilyen szavakkal is szokták fordítani: könyörgöm, esdeklem, mert ez a kérés nem másodlagos vagy választható – ez életbevágó, isteni felszólítás! Isten olyan edényeket keres, akik átadják magukat neki, és készek arra, hogy átalakuljanak az Õ használatára. Hajlandó vagy kimondani: „Igen, Uram, használj engem”?


http://maiige.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.