2014. január 28.

Ige: Egységre törekedjetek!

 „A mi Urunk Jézus Krisztus nevére kérlek, és buzdítlak, bátorítlak titeket testvéreim, hogy mindnyájan egyféleképpen szóljatok. Egyféle beszéd legyen mindnyájatok ajkán, és ne legyenek közöttetek szakadások, vagyis szétválás, összekülönbözés, meghasonlás. Hanem legyetek teljesen egyek, és egybekötözöttek, ugyanazzal az érzéssel, és gondolkodással, szellemi értelemmel. És ugyanazzal a meggyőződéssel, felfogással, és ugyanazon véleménnyel, és szándékkal igazodjatok egymáshoz [a görög mondanivaló szerint: ugyanabban az értelemben és meggyőződésben jutva teljességre]* (1Kor. 1,10)

*Az apostol így figyelmezteti a szenteket:Mert szükség, és kell is, hogy megosztottság, és szakadások, viszályok, pártoskodások, meghasonlások, széthúzások is legyenek köztetek, hogy a kipróbáltak, az állhatatosak, megbízhatóak, hitelesek nyilvánvalókká legyenek, és megismertessenek, láthatóak legyenek, és kitűnjenek ti köztetek. Mert a megbízhatók csak így tűnnek ki közületek (1 Kor. 11,19).  

De: Kérlek, és buzdítlak, bátorítalak pedig titeket atyámfiai, testvéreim, vigyázzatok azokra, és tartsátok szemmel azokat, akik szakadásokat, egyenetlenséget, széthúzásokat, megosztást, meghasonlásokat támasztanak, akik háborúságnak okai volnának. És akik botránkozásokat okoznak a tudomány körül, vagyis kelepcéket készítenek, elégedetlenséget okoznak, és ez által bűnre csábítanak, vagyis akik más tudományra tanítanának azon kívül, vagy az ellenkezőjét tanítják annak, melyet tanultatok, és azoktól hajoljatok el, és kerüljétek és távoztassátok el őket. Térjetek ki előlük (Róm. 16,17).

Azért: Hogy legyetek feddhetetlenek, kifogástalanok, tiszták, és romlatlanok, épek, vegyítetlenek, érintetlenek, Istennek szeplőtlen, ártatlan, hibátlan, tökéletes, ócsárlástól mentes, megrovást nem érdemlő, támadhatatlan gyermekei, fiai, az elfordult, és fonák, hamis, ravasz, álnok, és elvetemedett, elfajult, kificamodott, eltorzult nemzetség közepette. Vagyis a gonosz és romlott nemzedékben. Kik között fényletek, és ragyogtok, világítotok, mint csillagok, mint fénypontok e világon, vagyis a mindenségben.

Más fordítás: „Akkor Isten ártatlan és tiszta gyermekei lesztek, akikben senki sem talál hibát. A gonosz és romlott emberek között úgy ragyogtok, mint a csillagok a sötét éjszakában, ha az élet igéjére figyeltek (Fil. 2,15).

Így legyünk tökéletesek: „Valakik annakokáért tökéletesek, vagyis felnőtt, érett korúak vagyunk, ilyen értelemben legyünk: és ha valamiben másképpen értetek, az Isten azt is ki fogja jelenteni néktek. Isten azt is feltárja, nyilvánvalóvá teszi majd előttetek.

(Más fordítás: „Mindazoknak, akik bevégzettek, vagyis szellemileg érettek vagyunk, ilyen észjárásunk van, és ha valamiben a ti észjárásotok más volna, Isten azt is le fogja előttetek leplezni. Csakhogy amire eljutottunk, ugyanabban egy szabály szerint járjunk, ugyanazon értelemben legyünk.

[Más fordítás: Csak éppen, hogy ha valamire eljutottunk már, abban szilárdan meg kell állni, azt az igazságot követnünk is kell].

 „… egyet akarva ugyanarra törekedjetek, vagyis az egységre törekedjetek. Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál. És akik e szabály szerint élnek, békesség és irgalmasság azokon, és az Istennek igazi Izráelén” (Fil. 3,15-16;  2,2-3;  Gal. 6,16).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.