2016. május 6.

2 Korintusi levél 13. fejezet: Krisztus hatalmas tibennetek. (göröggel és kapcsolódó igékkel)

2 Kor. 13,1 Ezúttal harmadszor megyek hozzátok. Két vagy három tanú vallomása alapján megáll minden dolog. [Más fordítás: Ez lesz a harmadik látogatásom nálatok. Emlékezzetek rá, hogy meg van írva: „Minden vádat két vagy három embernek kell megerősíteni].

2 Kor. 13,2 Előre megmondtam és előre mondom, mint másodszori ottlétemkor, és most is távollétemben írom azoknak, akik ezelőtt vétkeztek, és a többieknek mind, hogy ha ismét odamegyek, nem leszek kíméletes, és nem leszek elnéző;

2 Kor. 13,3 Mert hát az általam, és a bennem szóló Krisztusnak bizonyságát keresitek, aki irányotokban nem erőtlen, hanem erős, és hatalmas ti bennetek. [Más fordítás: Szeretnétek biztosan tudni, - és annak bizonyítékát keresitek - hogy általam valóban a Krisztus szól? Meg fogjátok látni, hogy Ő egyáltalán nem gyenge, nem erőtlen, hanem nagyon is erőteljes, és hatalmas közöttetek].

2 Kor. 13,4 Mert noha megfeszíttetett erőtlenségből, mindazáltal él Istennek hatalmából, és erejéből. És noha mi erőtlenek vagyunk Benne, de vele együtt élünk majd Isten erejéből, és hatalmából ti nálatok*

*És így folytatja az apostol: „Biztosak vagyunk abban, hogy Krisztus, aki feltámadt a halálból, többé meg nem hal; a halál többé rajta nem uralkodik. Mert hogy meghalt, a bűnnek, a céltévesztés miatt halt meg egyszer, hogy pedig él az Istennek él. Ami ugyanis benne meghalt azt a vétek, a cél elvétése ölte meg egyszer, ami pedig él azt az Isten élteti(Róm. 6,9-10).

Tudnotok kell, hogy: „nem beszédben áll, és nem szavakon alapszik, és nem szóban nyilatkozik meg az Istennek országa, Isten királysága, uralma, hanem erőben, hatalomban, csodatevő erőben. Mit akartok? Vesszővel menjek-e hozzátok, avagy Isten szerinti szeretettel és szelídségnek szellemével?” (1 Kor. 4,20-21).

2 Kor. 13,5 Vizsgáljátokmeg magatokat, ha a hitben vagytok-é? Magatokat próbáljátok meg. Avagy nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus Krisztus bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok, alkalmatlanok, megbízhatatlanok vagytok, olyanok, akik nem állják ki a próbát. [Más fordítás: Vizsgáljátok meg magatokat, hogy valóban hitben éltek-e! Tegyétek próbára magatokat! Vagy talán nem tudjátok, hogy Jézus Krisztus bennetek él? Természetesen ez csak akkor igaz, ha valóban hitben éltek; ha nem, a vizsgát ki nem állók vagytok]*

*Hogy honnan tudjuk, hogy Krisztus bennünk, és mi Őbenne: „Erről ismerjük meg, hogy Benne maradunk és Ő mibennünk; mert a maga Szelleméből adott minékünk” (1 Ján. 4,13).

„Ez a Szellem bizonyságot tesz a mi szellemünkben, hogy Isten született gyermekei vagyunk” (Róm. 8,16).

Ezt kéri is az apostol minden hívő számára: „Hogy adja meg néktek az Ő dicsősége gazdagságáért, hogy hatalmasan megerősödjetek az Ő Szelleme által a belső emberben; [Másik fordítás: „s kérem, adja meg nektek, hogy dicső gazdagságának mértékében belső emberetek úgy elhatalmasodjék, hogy ti az Isten Szellemén át uralomra juthassatok]. Hogy állandóan ott lakozzék a Krisztus a hit által a ti szívetekben (Eféz. 3,16-17).

2 Kor. 13,6 De remélem, hogy megismeritek, hogy mi nem vagyunk méltatlanok. [Más fordítás: De remélem, felismeritek, hogy mi viszont kipróbáltak vagyunk; és mibennünk igazán Krisztus él].

2 Kor. 13,7 Az Istent pedig kérem, hogy semmi gonoszt ne cselekedjetek; nem hogy mi méltóknak láttassunk, hanem hogy ti a jót cselekedjétek, mi pedig mintegy méltatlanok legyünk. [Más fordítás: Azért imádkozunk Istenhez, hogy semmi rosszat ne tegyetek. Nem az a fontos, hogy rajtunk lássátok és elismerjétek, hogy bennünk Krisztus él. Fontosabb, hogy valóban azt tegyétek, ami jó és helyes. Még akkor is, ha rólunk azt gondoljátok, hogy bennünk nem él a Krisztus]*

* „És azért imádkozom, és könyörgök, hogy a ti Isten szerinti szeretetetek még jobban-jobban gyarapodjon, és bővölködjön Istenismeretben. Az Ő teljes, és igazi megismerésében, felismerésében, és megértésében, megtapasztalásában, és mindenféle észlelésben, és érzékelésben. Hogy megítélhessétek, és el tudjátok dönteni és bírálni, hogy mi a rossz és mi a jó, mi a helyes, a lényeges, a fontos. És az eltérő dolgokat meg tudjátok vizsgálni. Hogy legyetek napfény tiszták, egyértelműek, kifogástalanok, feddhetetlenek, minden hamisságtól mentesek és botlás nélkül valók. Megütközést nem keltők, meg nem botránkoztatók, vagyis: nem tévútra vezetők, nem eltévelyítők, olyanok, akikben senki meg nem botolhat, a Krisztusnak napjára. Teljesek lévén a megigazulásnak gyümölcsével, és hasznos eredményével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére, magasztalására, és dicséretére. [Más fordítás: És gazdagon teremjétek a megigazulás gyümölcseit Jézus Krisztusban]” (Fil. 1,9-11).

„Továbbá, Atyámfiai, testvéreim, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak valóságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, és szeretetreméltók, amik csak jó hírűek; ha van valami nemes, és ha van valami dicséretes, ezekről gondolkodjatok, azt vegyétek figyelembe! Amiket tanultatok is, el is fogadtatok, és átvettetek, hallottatok is, láttatok is én tőlem, azokat cselekedjétek; és a békességnek Istene veletek lesz” (Fil. 4,8-9).

2 Kor. 13,8 Mert semmit sem cselekedhetünk a valósággal, Krisztussal szemben, hanem csak a valóságért, Krisztusért*

*Mert: „Nincs, és nem használ a bölcsesség, és nem használ az értelem, és nincs tanács az Úrral szemben(Péld. 21,30).

2 Kor. 13,9 Mert örvendünk, ha mi erőtlenek vagyunk, ti meg erősek vagytok; ezt pedig kérjük is, hogy ti tökéletessé váljatok. [Más fordítás: Ezért imádkozunk is a ti a ti épülésetekért; hogy ti egyre erősebbek és tökéletesebbek legyetek. Mert örülünk, amikor mi gyöngék vagyunk, ti pedig erőben vagytok]*

*És így folytatja az apostol: „Mi bolondok, ostobák, balgák, esztelenek a Krisztusért, ti pedig bölcsek, okosak, értelmesek, eszesek a Krisztusban. Mi szellemi erőtlenek, ti pedig erősek, szilárdak, erőteljesek, és energikusak. Ti dicsőségesek, megbecsültek, jó hírben állók, tisztaságban ragyogóak, mi pedig gyalázatosak, megvetettek, lebecsültek(1 Kor. 4,10).

2 Kor. 13,10 Azért írom ezeket távollétemben, hogy jelenlétemben ne kelljen keményen viselkednem, és szigorúan bánnom veletek, ama hatalom szerint, amelyet az Úr adott nékem építésre és nem rontásra. [Más fordítás: Mert az Úr hatalmat adott nekem, de nem arra, hogy romboljalak benneteket, hanem a szellemi felépítésetekre és megerősítésetekre]*

*„Mit akartok? Vesszővel menjek-e hozzátok, avagy Isten szerinti szeretettel és szelídségnek szellemével?” (1 Kor. 4,21).

2 Kor. 13,11 Végezetre atyámfiai, testvéreim, legyetek jó egészségben, épüljetek, vigasztalódjatok, egy értelemben legyetek, békességben éljetek; és a szeretetnek és békességnek Istene lészen veletek. [Más fordítás: Testvéreim, most búcsúzom: törekedjetek a tökéletességre, vegyétek komolyan a figyelmeztetésünket, és tegyétek meg, amire kértelek benneteket! Legyetek egyetértésben, és éljetek békességben egymással, akkor Isten, aki a szeretet és a békesség forrása, veletek lesz]*

*És folytatja az apostol: Egymás iránt ugyanazon indulattal, érzéssel legyetek. [Más fordítás: Éljetek egymással egyetértésben; egy célra, egymás javára törekedjetek; ugyanolyan legyen a gondolkodásotok mások iránt, mint önmagatok iránt]. Ne kevélykedjetek, hanem az alázatosakhoz szabjátok magatokat. [Más fordítás: Ne legyetek fennhéjázók, nagyra törők. Ne a magas vagy fellengzős dolgokon jártassátok eszeteket, hanem alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez; Ne legyetek nagyravágyók, hanem együttérzők az alacsonyrendűekkel]. Ne legyetek bölcsek, okosak, eszesek, értelmesek timagatokban, a magatok értelme szerint. Ne legyetek olyanok, akik csak a saját emberi értelmükben bíznak, és erre építenek (Róm. 12,16).

És az apostol részletesen kifejti a fenti kijelentés értelmét, azaz: Isten akaratát: „Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Szellemben, ha van irgalom és könyörület. Teljesítsétek be az én örömömet, hogy egyenlő indulattal legyetek, ugyanazon szeretettel viseltetvén, egy érzésben, egyugyanazon indulattal lévén. Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál” (Fil. 2,1-3).

 Ezért imádkozik is az apostol: „A békességes tűrésnek és vigasztalásnak Istene pedig adja néktek, hogy ugyanazon indulat legyen bennetek egymás iránt Krisztus Jézus szerint: hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját. Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére” (Róm. 15,5-7).

Mert meg van írva: „Ne légy felettébb igaz, és felettébb ne bölcselkedjél; miért keresnél magadnak veszedelmet?” (Préd. 7,16).

És: „Azonban a mi Urunk Jézus Krisztus nevére kérlek, és buzdítlak, bátorítlak titeket testvéreim, hogy mindnyájan egyféleképpen szóljatok. Egyféle beszéd legyen mindnyájatok ajkán, és ne legyenek közöttetek szakadások, vagyis szétválás, összekülönbözés, meghasonlás. Hanem legyetek teljesen egyek, és egybekötözöttek, ugyanazzal az érzéssel, és gondolkodással, szellemi értelemmel. És ugyanazzal a meggyőződéssel, felfogással, és ugyanazon véleménnyel, és szándékkal igazodjatok egymáshoz. [a görög mondanivaló szerint: ugyanabban az értelemben és meggyőződésben jutva teljességre]” (1Kor. 1,10).

2 Kor. 13,12 Köszöntsétek egymást szent, tiszta csókkal. Köszöntenek titeket a szentek mindnyájan*

*A Szent Szellem tanácsa a Krisztusban lévőknek, vagyis parancsa a Krisztusban testvéreknek: „Köszöntsétek egymást szent, megszentelt, tiszta csókkal, a szeretet csókjával fejezve ki a testvéri szeretetet, a hitbeli vonzalmat, a ragaszkodást. Köszöntenek titeket a Krisztus kihívott gyülekezetei, eklézsiái (Róm. 16,16).

„Köszöntsétek az összes atyafiakat, minden testvért szent csókolással” (1 Thess. 5,26).  

„Köszöntsétek egymást a szeretet csókjával. Békesség mindnyájatoknak, akik Krisztusban vagytok” (1 Pét. 5,14)


2 Kor. 13.13 Az Úrnak, Krisztus Jézusnak kegyelme, és az Istennek szeretete, és a Szent Szellem közössége mindnyájatokkal. Ámen. [E levél küldetett Filippiből, Macedóniának városából, Titus és Lukács által]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.