2016. június 15.

Ige: Ha Krisztusé vagy, nincs hatalma a sátánnak feletted!

 „És elvégezvén minden kísértést az ördög a vádló, rágalmazó, eltávozék tőle egy időre*

Jézus pedig visszatért a Szellemnek erejével** erő megnyilvánulásával Galileába, és híre méne néki az egész környéken*** (Luk. 4,13-14)


*Amikor az Úr Jézus kijelenti tanítványainak, hogy neki szenvednie kell, Péter ennek ellen mond. Ezzel kijelentést nyer az is, hogy a hústesti ember gondolkozásában a sátán gondolatai tükröződnek vissza, amelyek egyben céltévesztésre csábítanak: Ő pedig megfordulván, monda Péternek: Távozz tőlem, takarodj előlem; Eredj a hátam mögé; kelepce vagy nékem, akadályul szolgálsz, bűnre csábítasz engem. Mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra. Mert emberi módon, s nem Isten tervei szerint gondolkozol, nem érted azokat, mik Istenéi, hanem azokat, mik emberekéi; Mert nem az Isten dolgain jár az eszed, hanem az emberek dolgain (Mát. 16,23).

Mielőtt az Úr rálépett a szenvedés útjára, így búcsúzott tanítványaitól – egyben kijelentve azt is, hogy a szellemi emberen nincs hatalma a sátánnak: „Már nem sokat beszélek veletek, mert eljön e világ fejedelme, bár felettem nincs hatalma” (Jn. 14,30).

**Erejével (dünamisz): erő megnyilvánulás, csodatevő erő.

***A pusztai kísértés után az Úr Jézus folytatta az Evangélium hirdetését: „Minekutána pedig János tömlöcbe, azaz fogságba vettetett, elméne Jézus Galileába, és így hirdette az Isten országának evangéliumát.  És mondván: Betelt az idő, és elközelített az Istennek országa, királysága, uralma; térjetek meg, térjetek új felismerésre, változtassátok meg gondolkozásmódotokat; térjetek, forduljatok vissza Isten felé, és higgyetek az evangéliumban” (Márk. 1,14-15).

A tanítványoknak adott parancsban kerül kijelentésre, hogy mit jelent az Evangélium hirdetése: „Elmenvén pedig prédikáljatok, és hirdessétek, mondván: Elközelített a mennyeknek országa. Betegeket gyógyítsatok, poklosokat, azaz leprásokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen kaptátok, ingyen adjátok” (Mát. 10,7-8).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.