2012. május 24.

Telemachus Rómába megy


Krisztus-keresztje küldetés-szolgálat elkötelezettség. Egy rövid történet:

Szent Telemachus, egy negyedik századi szerzetes, aki egy kolostorban élt, egy napon úgy érezte, hogy Isten Rómába szólítja. Nem tudott rájönni, hogy mit akarhat vele Isten Rómában, de érezte a késztetést, hogy mennie kell. Földi javait tarisznyába tette, amit átvetett a vállán, és elindult a poros úton nyugatnak, Róma felé.

Amikor Rómába ért, embereket látott, akik összevissza rohangáltak a városban. Egy olyan napon érkezett, amikor az amfiteátrumban gladiátorok készültek megküzdeni egymással, illetve vadállatokkal. Mindenki az amfiteátrum felé tartott, hogy nézze a mulatságot.

Telemachus úgy gondolta, hogy ez az, amiért Isten őt Rómába hívta. Bement az amfiteátrumba, és leült a 80.000 ember közé, akik éljeneztek, amikor a gladiátorok bevonultak, és így kiáltottak: Éljen a császár! A császár dicsőségéért halunk meg!

A kis szerzetes elgondolkodott magában: „Itt tartunk Krisztus után négy évszázaddal. Egy civilizált nemzet vagyunk, és az emberek ölik egymást a tömeg szórakoztatására. Ez nem keresztyéni!"

Telemachus felugrott a székéről, lerohant a lépcsőkön, átmászott a falon, odament az amfiteátrum közepére, és odaállt két hatalmas gladiátor közé. Kezét felemelve, szelíden így kiáltott:

-     Krisztus nevében, fejezzétek be!

A tömeg kinevette. Az egyik gladiátor kardlappal odasózott egyet Telemachus hasára, aki ettől megpördülve leesett a porba.

Kisvártatva felkelt, és ismét odaállt a két hatalmas gladiátor közé. Megismételte:

-     Krisztus nevében, fejezzétek be!

A tömeg ekkor már azt skandálta: „Döfjétek át!"

Az egyik gladiátor beledöfte a kardját Telemachus gyomrába. Telemachus leomlott a porba, és kiömlő vére pirosra festette a homokot. Elhaló hangon még egyszer, utoljára, azt kiáltotta:

-     Krisztus nevében, fejezzétek be!

Ott halt meg az amfiteátrum porában.

A tömeg elcsendesedett, és perceken belül kiürült az amfiteátrum. A történelem feljegyzései szerint Szent Telemachusnak köszönhetően ez volt az utolsó gladiátorviadal a Római Birodalom történetében.

Szent Telemachus megváltoztatta a történelem folyását. Te is megteheted ezt. Isten szívesen használ fel egyetlen személyt arra, hogy nagy változást munkáljon a világban - és Isten téged is használni akar.

A legjobb példa erre, amikor Isten elküldte az Ő Fiát, Jézust, hogy meghaljon a kereszten a mi bűneinkért. Egy ember hozta el a legnagyobb változást a világtörténelemben. Isten ma is munkálkodik egyéneken keresztül, hogy akaratát véghezvigye. Leszel-e a következő, akit használni fog?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.