2019. április 13.

Zsoltár 29.Isten dicsőítésére való serkentés;


Zsolt. 29,1 Dávid zsoltára a hajlék elkészültekkor. Adjatok az Úrnak Isten erős ifjúi, adjatok az Úrnak tiszteletet, dicsőséget, tisztességet és dicséretet. Magasztaljátok az Urat, ti mennyei lények, magasztaljátok az Úr dicsőségét és hatalmát.386 
Zsolt. 29,2 Adjatok dicsőséget az Úr nevének, leborulva imádjátok szent ragyogásban.387
Zsolt. 29,3 Az Úr szava zeng a vizek fölött, a dicsőség Istene az erős, felséges Isten mennydörög, az Úr ott van a nagy vizek felett.388
Zsolt. 29,4 Az Úr szava erőben, az Úr szava dicsőségben jő, erősen zeng.389
Zsolt. 29,5 Az Úr szava cédrusokat tördel, szilánkokra töri az Úr a Libánon cédrusait is.390
Zsolt. 29,6 És szökdelteti, táncoltatja azokat, mint a borjút, a Libánont és a Szirjónt, mint a bivalyfiat.391
Zsolt. 29,7 Az Úr szava tűzlángokat szór.
Zsolt. 29,8 Az Úr szava megrengeti a pusztát, megrengeti az Úr Kádesnek pusztáját.
Zsolt. 29,9 Az Úr szava tölgyeket csavar ki, és megritkítja az erdőket. A dicsőség Istene mennydörög, s templomában minden így kiált: Dicsőség!392
Zsolt. 29,10 Az Úr trónolt az özönvíz felett; így trónol az Úr, az örökkévaló király, mindörökké.393
Zsolt. 29,11 Az Úr ad erőt népének. Az Úr megáldja népét békességgel.394



386 Dávid újra és újra erre hívja a nemzeteket is: „Adjatok az Úrnak, népeknek nemzetségei: Adjatok az Úrnak dicsőséget és tisztességet. Magasztaljátok az Urat! Magasztaljátok az Úr dicsőségét és hatalmát!”  (Zsolt. 96,7). És ismét: „Adjatok az Úrnak, népeknek nemzetségei, adjatok az Úrnak dicsőséget és dicséretet. Magasztaljátok az Urat! Magasztaljátok az Úr dicsőségét és hatalmát!(1 Krón. 16,28). És erre hívja a mennyi lényeket, és Isten földi követeit, és minden teremtményét: „Áldjátok az Urat ő angyalai, ti hatalmas erejűek, akik teljesítitek az ő rendeletét, hallgatván az ő rendeletének szavára. Áldjátok az Urat minden ő serege: ő szolgái, akaratának teljesítői! Áldjátok az Urat minden ő teremtményei, az ő uralkodásának minden helyén! Áldjad én lelkem az Urat!” (Zsolt. 103,20-22).
387 Már Mózes erre hív fel: „Mert az Úr nevét hirdetem: magasztaljátok Istenünket!” (5 Móz. 32,3). És Dávid folytatja: „Adjátok az Úrnak neve dicsőségét; hozzatok ajándékot és jöjjetek be az ő tornácaiba. Hajoljatok meg az Úr előtt szent öltözetben; rettegjen előtte az egész föld!” (Zsolt. 96,8-9). És ismét: „Adjatok az Úr nevének dicsőséget, hozzatok ajándékot, és jöjjetek eleibe, imádjátok az Urat a szentség ékességében. Rettegjen az egész föld az ő orcájától; a föld kereksége is megerősíttetik, hogy ne ingadozzék (1 Krón. 16,29-30).
388 És így folytatódik a kijelentés: „Hallgassátok figyelmesesen az ő hangjának dörgését, és a zúgást morajlást, amely az ő szájából kijön! Az egész ég alatt szétterjeszti azt, és villámát is a földnek széléig. Utána hang zendül, mennydörgés bömböl, az ő fenségének hangjával mennydörög, s nem tartja vissza azt, ha szava megzendült szüntelenül hallatszik a hangja. Isten az ő szavával csodálatosan mennydörög, és nagy dolgokat cselekszik, úgy hogy nem érthetjük” (Jób. 37,1-4). És a sok vizek: „Nemzetek zajongnak, népek háborognak, országok mozognak, és inognak, ha az Úr mennydörög; kiereszti hangját, megszeppen a föld” (Zsolt. 46,7).
389 És ismét: „Az előtte levő fényességből, izzó szenek gerjednek. És dörgött az égből az Úr, és a Magasságos hangot adott (2 Sám. 22.13). Az Úr szavának erejéről és hatalmáról tesz bizonyságot a Szent Szellem: „Mialatt Sámuel az égőáldozatot mutatta be, előrenyomultak a Filiszteusok, hogy megütközzenek Izráellel. Az Úr azonban hatalmas hangon mennydörgött azon a napon a Filiszteusok fölött, és úgy megzavarodtak, hogy vereséget szenvedtek Izráeltől” (1Sám. 7,10). És mennydörgött az Úr, Jahve az Örökkévaló a mennyekben, és a Magasságos zengett, kiáltott, és kiáltása zúgott, mint sokaságé. És jégeső hullt és eleven szén(Zsolt. 18,14).
390 Hiszen: „Nem olyan-e az én igém, mint a tűz? Azt mondja az Úr, vagy mint a sziklazúzó pöröly” (Jer. 23,29). És az apostol megvallása Isten beszédéről: „Mert az Istennek beszéde, igéje működő, tevékeny, hatékony, élő energia. És élesebb, metszőbb, áthatóbb, mélyrehatóbb minden kétélű fegyvernél, és minden kétélű kardnál. És elhat a szívnek és a szellemnek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és áthatol az elme és a szellem, az ízületek és a velők szétválásáig, felosztásáig, és megosztásáig, és döntésre alkalmassá teszi a gondolatokat, és a szívnek indulatait, és szándékait, nézeteit, véleményét, és gondolkodását(Zsid. 4,12).
391 És:A hegyek szöknek vala, mint a kosok, s a halmok, mint a juhoknak bárányai. Hegyek, hogy szöktök vala, mint a kosok? Ti halmok, mint a juhoknak bárányai? (Zsolt. 114,4.6).
392 És Dávid így buzdítja a szenteket: Nosza, áldjátok az Urat mind, ti szolgái az Úrnak, akik az Úr házában álltok éjjelente! Emeljétek fel kezeiteket a szenthelyen, és áldjátok az Urat!” (Zsolt. 134,1-2).
393 És Dávid így dicsőíti az örökkévaló királyt: „Az Úr Király mindenha és mindörökké. Jahve az Örökkévaló uralkodik időtlen időkig, az örökkévalóságon át; a pogányok, a népek, nemzetek eltűnnek, kivesznek az ő földjéről, az Ő országából (Zsolt. 10,16). Mózes megvallása: „Az Úr uralkodik mind örökkön örökké” (2 Móz. 15,18). A Krisztusról így hangzik a bizonyságtétel: „A te királyi széked, a te trónod óh Isten, örökkön örökké megáll, és megmarad. Igazságnak, egyenességnek, igazságosságnak, jogosságnak pálcája, jogara a te országodnak, királyságodnak, birodalmadnak, uralmadnak, és a te királyi hatalmadnak pálcája, jogara(Zsid. 1,8). Pál apostol is az örökkévaló királyt dicsőíti: „Az örökkévaló Királynak pedig, a halhatatlan, láthatatlan, egyedül bölcs Istennek tisztesség és dicsőség örökkön örökké! Ámen” (1 Tim. 1,17).
394 Békesség (eiréné): a héber salom (A héb. szótő ’tökéletes, sértetlen’ jelentésű) megfelelőjeként, az az állapot, amelyben minden a maga helyén van: épség; jó egészség; jólét, biztonság, siker, a veszély érzetétől való mentesség; boldogság, boldogulás, mégpedig mind az egyén, mind a közösség vonatkozásában. A fogalom egzisztenciális jellegéből következik, hogy kifejezetten csak szellemi értelemben vett békéről a B úgyszólván sehol nem beszél. A békesség kívánása része az általános köszönési formulának is, de általános jókívánságként is hangzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.