2014. november 2.

Dr-Kováts György: BÖLCSEK NYELVE - TUDATLANOK SZÁJA (4)

Péld 15,2. A bölcsek nyelve beszél jó tudományt: a tudatlanoknak száján pedig bolondság buzog ki.

Azt mondod, hogy „ezt nem lehet kibírni”, ha mindenki úgy beszél, akkor neked is benne kell lenned, különben annyira kilógsz, hogy senki sem lesz a barátod.
1./ Ez fenyegetés a gonosztól.
2./ Egyáltalán nem biztos, hogy nem fognak körülötted változni az emberek.
3./ Nem éri meg, akkor sem, hogy együtt fuss a sokasággal a gonoszra.
4./ Az Úr Jézus mit tenne? Ugyanazt, amit a tömeg? Vagy bátran „kilógna” közülük?
5./ Szerinted, amikor bement egy ilyen „buliba”, mint amit Máté rendezett a tiszteletére, meghívva sok régi haverját és barátnőjét, az Úr Jézus milyen beszédeket hallott? S szerinted Ő belement ezekbe? Vagy „más” volt, mint a környezete. Szerintem teljesen más. Mégis, szerette őket. Tudott velük úgy beszélni, hogy közben nem ítélkezett mások felől, nem harmadik – ott nem levő – emberek voltak a témái, és nem szennyezte be saját és mások fantáziáját sikamlós célzásokkal. És, szerintem, a jelenlétében, a többiek is elkezdtek másként beszélni.
6./ Pontosan ez a megtérés útja a mocsokban élő emberek számára.
7./ Ha te nem fogsz másként beszélni, mint ők, akkor mimódon nem fog megízetlenülni a föld sója? Miként leszel a világ világossága? Hogyan tudsz utat mutatni számukra, mint hegyen épített város? Az Úr Jézus pontosan a különbözőségről beszélt. Az építő és vonzó különbözőségről. Ami meggyőzi az embereket.

De tudod mi a legnagyobb baj? Az, hogy ezek a pusztító – bolond – beszédek legtöbbször, keresztények szájából, nem világi emberek előtt, vagy nem csak őelőttük buzognak ki. Hanem: keresztények – keresztények jelenlétében engednek ki magukból gonoszságokat. Ítélkezést mások felett, rosszabbnál rosszabb híreket jelen nem lévő harmadikokról, pletykát, rágalmat, hazugságot, féligazságokat, felesleges és tisztátalan részleteket. Olyan információkat, amik mindent csinálnak, csak nem építenek. Ez a bolondság, ami kibuzog a tudatlanok szájából.

MINDENKIT az minősít, ami kijön belőle.
Ha gonoszság – rombolás, jó hírnév rontás, bizalomgyilkosság, sötét asszociációk és feltételezések – akkor ilyen, ami benne van. Tudatlan, szennyes szív és gondolkodás. Nem én mondom. Jézus mondja. („Az ember szívéből jönnek ki…” Mk 7,21-23.)

Péld 15,2. A bölcsek nyelve beszél jó tudományt: a tudatlanoknak száján pedig bolondság buzog ki.

Ugye, hogy a „jó tudományt” – az Igét, és azt, ami az Igének megfelel, a kedveset, a szépet és kívánatosat választod? Ezzel az áldás útján jársz. Légy áldott, és legyen áldott minden szavad, amit ilyen szívből, és ilyen módon mondasz ki. Ámen.




1 megjegyzés:

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.