2014. május 2.

Ige: Állj a félreállított helyére!

Mát. 4,12 Mikor pedig meghallotta Jézus, hogy János börtönbe vettetett, hogy kiszolgáltatták, és fogságra vitetett, visszatért, visszavonult, félrevonult Galileába*

*Lukács röviden így számol be erről: „Mikor pedig Heródes, a negyedes fejedelem, megfeddetett, vagyis megintetett őtőle Heródiásért, az ő testvérének, Filepnek feleségéért és mindama gonoszságokért, és minden gonosz tettéért, amiket Heródes cselekedett, Ez még azzal tetézte mindezeket, hogy Jánost tömlöcbe vetteté, tömlöcbe csukatta(Luk. 3,19-20).

Bemerítő János idézte Isten Igéjét, amely kimondja, hogy: „A te fiútestvéred feleségének szemérmét fel ne fedd; a te fiútestvérednek szemérme az. Ha pedig elveszi valaki az ő fiútestvérének feleségét: vérfertőzés az; az ő fiútestvérének szemérmét fedte fel; magtalanok, vagyis gyermektelenek legyenek” (3 Móz. 18,16; 20,21)

Erről így számol be Máté: „Mert Heródes elfogatta vala Jánost, és megkötöztetvén bilincsbe verette, és tömlöcbe, azaz börtönbe vettette vala Heródiásért, a Heródiás kedvéért, az ő testvérének, Fülöpnek feleségéért. Mert ugyanis ezt mondja vala néki János: Nem szabad néked ővele együtt élned. Heródes szerette volna megöletni, de mikor meg akarta öletni, félt a sokaságtól, mert mint egy prófétát úgy tartják vala őt. Hanem mikor a Heródes születése napját ünnepelék, táncolt a Heródiás leánya ő előttük, a társaság előtt, és megtetszék Heródesnek; Azért esküvéssel fogadá, hogy amit és bármit kér, megadja néki. A leány pedig, anyja rábeszélésére és unszolásának engedve, monda: Add ide nékem egy tálban a Bemerítő János fejét. És megszomorodék és elkomorodott a király, de esküjéért és a vendégek miatt parancsolá, hogy teljesítsék kérését és adják oda. És elküldvén embereit, fejét véteté Jánosnak a tömlöcben. És előhozzák az ő fejét egy tálban, és adák a leánynak; az pedig vivé az ő anyjának. És előjövén az ő tanítványai, elvivék a holttestet, és eltemették azt; és elmenvén, megjelenték, és hírül adták ezt Jézusnak” (Mát. 14,3-12)

 Márk is bizonyságot tesz a történtekről, újabb részletekkel kiegészítve azt: „Mert maga Heródes fogatta el és bilincseltette meg és vettette vala börtönbe Jánost, Heródiás miatt, Fülöpnek, az ő testvérének felesége miatt, mivelhogy azt vette vala feleségül. Mert János erre azt mondá Heródesnek: Nem szabad néked a testvéred feleségével együtt élned. Heródiás pedig ezért megharagudott rá és ólálkodik vala utána, és meg akarja vala őt ölni; de nem tehette. Mert Heródes fél vala Jánostól, igaz és szent embernek ismervén őt, ezért védelmébe vette és oltalmazá őt; és bár hallgatva őt, gyakran zavarba jött, de ráhallgatván, sok dologban követi, és örömest és szívesen hallgatja vala őt. De egy alkalmatos nap jöttével amikor végül is eljött a kedvező alkalom, mikor Heródes a maga születése ünnepén nagyjainak és főembereinek, vezéreinek és Galilea előkelő embereinek lakomát adott. És ennek a Heródiásnak a leánya beméne és táncolt, és megtetszék Heródesnek és a vendégeknek, monda a király a leánynak: Kérj tőlem, amit akarsz, és megadom néked. És megesküvék néki, hogy: Bármit kérsz tőlem, megadom néked, még ha országom felét is. Az a leány pedig kimenvén, monda az ő anyjának: Mit kérjek? Ez pedig mondja: A Bemerítő János fejét. És a királyhoz nagy sietve azonnal bemenvén, kéré őt mondván: Akarom, hogy mindjárt add ide nékem a Bemerítő János fejét egy tálban. A király pedig, noha igen megszomorodék, esküje és a vendégek miatt nem akará őt elutasítani. És azonnal hóhért küldvén a király, megparancsolá, hogy hozzák el annak, vagyis Jánosnak a fejét. Ez pedig elmenvén, fejét vevé annak a börtönben, és előhozá a fejét egy tálban és adá a leánynak; a leány pedig az anyjának adá azt. A tanítványai pedig, amikor ezt meghallották vala, eljövének, és elvivék a holttestét, és sírba tevé, sírba helyezték” (Márk. 6,17-29)

Ezután pedig az Úr Jézus folytatta az Evangélium hirdetését: „Minekutána pedig János tömlöcbe, vagyis fogságba vettetett, elméne Jézus Galileába, prédikálván, és így hirdette az Isten országának evangéliumát, És mondván: Bétölt az idő, és elközelített az Istennek országa; térjetek meg, és higgyetek az Evangéliumban” (Márk. 1,14-15).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.