2013. május 28.

Dr-Kováts György: SZŰK ERŐ-2.

Péld 24:10 Ha lágyan viselted magadat a nyomorúságnak idején: szűk a te erőd.

Nyomorúság ideje.
Ez lehet egy rossz hír, amit meghallottál. Egy várva-várt találkozást lemondtak. Vagy egyik szeretted bajba került. Megsebesült, aki fontos neked. Tönkre ment a vízpumpa az autódban. Egy merénylet miatt a tőzsdei árfolyamok kedvezőtlenül alakultak.

De lehet egy folyamatosan fennálló nehéz helyzet is. Ápolnod kell valakit. Az iskolát, ahová gyermekeid jártak, bezárták, és most sokkal messzebbre kell elvinned őket. De ilyen a tartós munkanélküliség is. Minden helyzet, amit el kell szenvedned, amiben fokozott terhet kell hordanod, vagy plusz munkát kell vállalnod. Minden, ami kényelmetlen, kellemetlen, váratlan, és sokszor „kilátástalan”. Ha ebben élsz, tudod, miről beszélek.

Miért van „nyomorúság”, ilyen nyomorúság, az életedben?
Van egy ismerősöm, aki erre – főként az anyagiakra – egyből rávágja: a „kizsákmányolás” miatt. Valóban, ezt tanultuk évtizedeken keresztül, már egészen 1848 óta, a „Kommunista kiáltvány” óta, egyre szélesebb keretekben, s ha manapság ritkábban is hallani, azért még ott él az emberek meggyőződésében. S lehet is benne részigazság.

Azután ott az egyértelmű válasz, amit az Ige alapján világosan látunk: e világ fejedelme, az ördög, mindent megtesz, hogy az emberek élete nyomorúságosabban teljen, mint ők szeretnék. S utána Istenre mutogat, Őt vádolja be, mint a nyomorúságok forrását. Igaz. Ez történik. De én még egy kicsit tovább kérdeznék.

Vannak nyomorúságok, amiket közvetlenül össze tudsz kapcsolni valamilyen rossz döntéssel, az életedben, bűnnel, vagy hibázással, és erre vezeted vissza. De van, amikor nincs ilyen – vagy legalábbis nem tudsz ilyenről a háttérben. Ha tudsz, egyértelmű a következő lépés: bocsánatkérés, bűnvallás, az Úr előtt is „feldolgozod” a helyzetet, rendet teszel a múltban, és ez kihat a jelenre is. Kétféleképpen: elveszi az ördög jogalapját, (amit a kereszt már amúgy is elvett, csak az ellenség kellőképpen szemtelen, és hazug, úgyhogy ha nem állítod világosan elé, hogy semmi közöd hozzá, akkor úgy csinál, mintha mindent megtehetne veled szemben), és megszabadít a kárhoztatástól (az önkárhoztatástól is). Lehetséges, hogy a „nyomorúság” még marad, egy darabig, de egy idő után el kell takarodjon, mert az Isten országának törvényszerűségei hatalmasabbak, mint a nyomor és tönkretétel erői.

S vannak „nyomorúságok”, amiket semmivel nem tudsz összekapcsolni. De vannak. És ugyanakkor tudod, hogy a te Urad jóságos, szeret, megváltott, s te a jövendő világ erőivel élsz, és az Isten Igéje igaz, nem hazudik, hitben jársz, és nem látásban, és ezeknek a „nyomorúságoknak” nincs ott a helye az életedben. Mindent megvizsgáltál, nem tudod mivel összekapcsolni, legfeljebb azzal, hogy te az Úrnak adtad az életedet, és nem mész bele olyan döntésekbe, bűnökbe, amikbe mások simán belemennek, vagy amikkel korábban te is éltél. Most nem. S a „nyomorúság” itt van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.