2013. március 29.

Dr-Kováts György: HELYÉN MONDOTT IGE-1.


Péld 25:11 [Mint az] arany alma ezüst tányéron: [olyan] a helyén mondott ige!

Arany alma – ezüst tányéron: érték, kincs, ami megbecsülésre méltó, kívánatos. Ilyen a helyén mondott Ige.

Van ige, amit nem a helyén mondanak? Van, ami nem olyan, mint az arany alma, ezüst tányéron? Igen. Nem minden ige van a helyén kimondva.
Van, aki „bunkózásra” használja az igét. Amúgy is ki van borulva a testvéred, vigasztalásra vágyik, megerősítésre, továbblendítésre? S te odamész és elkezded „oktatni” az igével? Ez nem helyén mondott ige. Még az is lehet, hogy úgy felbosszantod, hogy rosszakat fog mondani. Hagyd, és engedd, hogy az az ige szóljon, ami ott építeni fog. Vannak megerősítő igék is. Van ige, ami olyan vigasztalást ad, hogy hálás lesz érte, ha emlékezteted rá. Keresd az Urat, hogy a helyeset adja, mutassa meg, mit mondj. A te Urad az igék tárháza felett rendelkezik. A megfelelőt tudja minden helyzetre megmutatni, s az az ige építeni fog, erősíteni, irányba állítani, és továbblendíteni. Olyan lesz, mint az arany alma, ezüst tányéron. Mert a helyén fog szólni. Istentől.

A helyén mondott ige, hitet támasztó ige. Olyankor szól, amikor pont arra van szükség. A testvéred elkapja, megragadja, és megszólal benne a hit szava. Mondd az igét, és hitet támaszt. A helyén mondd a megfelelő igét, és az a hit fog feltámadni, ami hegyeket mozdít el a helyéről.

Amikor Vald Péter a 12. század végefelé, meghallotta a tékozló fiú történetét, úgy megragadta, hogy egész életére odaszánta magát az Úrnak. Azt mondta: „én nem akarom ugyanezt a hibát elkövetni”. S odaadta mindenét az Úrnak. A szó szoros értelmében mindenét pénzzé tette, és az igehirdetés, a misszió mentőszolgálatára szánta oda teljes életét. Gazdag kereskedő volt, de innentől vagyona a Biblia sokszorosítására és missziói küldetésre szolgált. S egy olyan ébredés indult el általa, ami évszázadokon át tartott, egész Európára kihatott, és a legerőteljesebb üldözéseket is kibírta. Nálunk, Magyarországon is, a legkorábbi Bibliafordítások egyike köszönhető a valdens keresztényeknek. S mindez a sok kincs, érték, honnan indult? Egy „helyén mondott igéből” indult el, ami megfelelő szívbe hullott, és hitet tudott támasztani. Mint az arany alma, ezüst tányéron, olyan a helyén mondott ige. Érték, kincs, kívánatos, megbecsülésre méltó. Pótolhatatlan. Mert Isten mondja.

Az Úr Jézus megtanít, mi van a helyén, és mi nincs. Ha figyelsz Rá, és nem okoskodsz, nem akarod mindenképpen „magadat előtérbe helyezni”, (nem te akarsz az „okos” lenni), akkor tudja jelezni neked, hogy ez, vagy az az ige, most KELL-e, vagy éppen EGYÁLTALÁN NEM kell.

Van, hogy valami „elvileg” teljesen odaillik, de ha kimondod, az ellenkezőjét váltja ki. Inkább bosszant, mint épít. De van, ami annyira vadnak tűnik, hogy semmiképpen nem mondanád, s az Úr mégis világosan jelzi, hogy mondd. Ez fog életet hozni. Még akkor is, ha eleinte talán megütközést kelt.

Van, amikor az ige úgy „akad” az emberbe, mint bogáncs a zoknidra. Elkíséri, mindig ott van, újra és újra eszébe jut, ha akarja, sem tudja eltávolítani magától. Ilyen az Ige. Dolgozik. Munkát végez a szívben.

A te szereped hármas: (1) elmondod az igét; (2) imádkozol érte, hogy hasson. Újra és újra imádkozol. Nem adod fel. Tudod, hogy elmondtad, és az Ige dolgozik, és nem fog üresen visszatérni. Ezért imádkozol, hogy ez megtörténjen. (3) s közben éled az igét, élsz, és példát adsz ezzel, megerősíted az ige hatását a másik emberben. Ezt a hármat tudod tenni. S az Ige dolgozik. Mert helyén mondott ige, és akkor is érték, ha azt most, ebben a pillanatban még nem látja, akinek mondtad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.