2012. január 31.

Ige: A szoros kapuról


 „Menjetek [és lépjetek] be a szoros [a szűk, és keskeny] kapun [az örök életre]. Mert tágas [és széles] az a kapu és széles [lapos, sík, és tág] az az út, amely [félre vezet, és] a veszedelemre [a romlásra, pusztulásra, teljes feloldódásba] visz, és sokan vannak, akik azon járnak [és rajta mennek be].

Mert szoros [és szűk, keskeny] az a kapu és keskeny [és szoros] az az út, amely az (örök)életre visz, és kevesen [sőt csak néhányan] vannak, akik megtalálják azt [és rátalálnak,rálelnek arra]” (Mát. 7,13-14)

Az Úr Jézus újra figyelmeztet, elmondva az okokat, amelyek miatt nem etudnak az emberek a szoros kapun bemenni:

(1. ilyen a szellemi gazdagság, vagy akik jobban ragaszkodnak a világi vagyonukhoz): „Monda pedig néki valaki: Uram, avagy kevesen vannak-e akik üdvözülnek? Ő pedig monda nékik: Igyekezzetek bemenni a szoros kapun: mert sokan, mondom néktek, igyekeznek (és akarnak majd) bemenni és nem mehetnek (és nem tudnak). Mikor már (és mert attól kezdve, hogy) a gazda (a ház ura) felkél és bezárja az ajtót, és kezdetek kívül állani és az ajtót zörgetni, mondván: Uram! Uram! nyisd meg nékünk (az ajtót); és ő felelvén, ezt mondja néktek: Nem tudom, honnét valók vagytok ti” (Luk. 13,23-25)

„… Bizony mondom néktek, hogy a gazdag (ember) nehezen megy (majd) be a mennyeknek országába. Sőt mondom pedig néktek: Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogysem a gazdagnak az Isten országába bejutni. A tanítványok pedig ezeket hallván, felettébb álmélkodnak (és megdöbbentek) vala, mondván: (Akkor) kicsoda üdvözülhet tehát? Jézus pedig rájuk tekintvén, monda nékik: Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges” (Mát. 19,23-26)

 (2. Akik nem az Úr Jézuson keresztül akarnak bemenni): „Ezt a példázatot mondá nékik Jézus; de ők nem értették, mi/t (jelent) az, amit szól vala nékik. Újra monda azért nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek, hogy én vagyok a juhoknak ajtaja. Én vagyok az ajtó: ha valaki én rajtam (át) megy be, megtartatik (és üdvözül) és bejár és kijár majd, és legelőt talál” (Ján. 10,6-7.9)

(3. Akik elfogadják az Úr Jézus hívását) „Mert sokan vannak a hivatalosok (az elhívottak, vagyis azok, akiket meghívtak és elfogadták a meghívást), de kevesen a választottak. (vagyis akiket Isten a tömegből kiemelt magának)” (Mát. 22,14) A Szent Szellem kijelentése arról, hogy kik mehetnek be, (mert csak a megigazultak mehetnek be): „Nyissátok meg nékem az igazságnak (amegigazulásnak) kapuit, hogy bemenjek azokon és dicsérjem az Urat (és hálát adjak)! Ez az ÚR kapuja: igazak (vagyis megigazultak) mehetnek be rajta(Zsolt. 118,19-20)

(4. Az Ige megőrzői) „Nyissátok fel a kapukat, hogy bevonuljon (és hadd jöjjön be) az igaz (a megigazult) nép, a hűség (a valóság = Ige) megőrzője (mely hűséges maradt)” (Ésa. 26,2)

(5. Az Úr Jézus vérével megmosottak): „Boldogok, akik megmossák ruhájukat, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba. De kinn maradnak az ebek (vagyis a hitetlenek) és a bűbájosok (vagyis a varázslók), és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mindenki, aki szereti és szólja (és cselekszi) a hazugságot (a valótlanságot, vagyis nem az igét cselekszi)” (Jel. 22,14-15)

 (6. A minden nyomorúság ellenére hitben megmaradók): Ezért az apostolok így intik a mindenkori tanítványokat: „Erősítve a tanítványokat, intvén (és bátorították őket), hogy maradjanak meg a hitben, és (mivel) hogy sok háborúságon által (és nyomorúságon, vagyis üldözéseken át) kell nékünk az Isten országába bemennünk” (Csel. 14,22)


Ige: Miről tegyünk bizonyságot a hitetleneknek


  „Ne adjátok azt, ami szent [vagyis a szent dolgokat], az ebeknek [és ne szolgáltassátok ki az Istennek szentelt dolgokat a kutyáknak]. Se [a ti drága] gyöngyeiteket ne hányjátok [és ne szórjátok, és ne dobjátok oda] a disznók [a sertések] elé, hogy meg ne tapossák [és nehogy széttapossák] azokat lábaikkal, és néktek fordulván, meg ne szaggassanak [és szét ne tépjenek] titeket [mert azután visszafordulnak, és belétek hasítanak] (Mát. 7,6)

*A Szent Szellem így figyelmeztet, mert: „Aki tanítja a csúfolót (a rossz, káros, ártalmas, gonoszt), nyer magának szidalmat: és aki (meg)feddi a latrot (az istentelent, a szentségtörőt), szégyenére lesz (és magát szennyezi be)” (Péld. 9,7)

És: „A bolondnak (az esztelen, buta, értetlen ostoba füle) hallására ne szólj; mert megutálja a te beszédednek bölcsességét (és mert megveti okos szavaidat, és csúfolódik, gúnyolódik a te beszédeden)” (Péld. 23,9)

Hanem: „Menj el a bolond (az esztelen, buta, ostoba, értetlen) férfiú (vagyis ember) elől; és nem ismerted meg a tudománynak beszédét (és mert nem szerzel az ellenkező, ellenséges ajkáról tudást)” (Péld. 14,7)

Pál apostol Antiókhiába hirdeti az Úr igéjét, és sokan hallgatják őt: „A következő szombaton aztán majdnem az egész város egybegyűlt az Isten igéjének hallgatására, Mikor pedig (meg)látták a zsidók a sokaságot, betelének irigységgel, és ellene mondának azoknak, miket Pál mond vala, ellenkezve és káromlást szólva” (Csel. 13,44-45)

És mert az apostol ismerte a Szent Szellem figyelmeztetését: „… azoktól eltávozván (otthagyta őket), és elszakasztá (vagyis távol tartotta tőlük) a tanítványokat (is, és) mindennap egy bizonyos Tirannus (nevű ember) iskolájában prédikálván (tanított)” (Csel. 19,9)

A hitetlen embereknek az Evangéliumot – az Úr Jézus halálának és feltámadásának örömhírét – szabad csak hirdetni. A „gyöngyök” eléjük tárásának következményét egy történeten keresztül mutatja be a Szent Szellem: Ezékiás királyt halálos betegségéből csodát téve gyógyította meg az Úr, és: „Ebben az időben küldött Berodákh Baladán (jelentése: Mars az uralkodó és az én uram), Baladánnak, a babilóniai (jelentése: zűrzavar; összevisszaság, rendbontás) királynak fia levelet és ajándékokat Ezékiásnak; mert meghallotta, hogy Ezékiás beteg volt.

 És meghallgatta őket Ezékiás, és megmutatta nékik az ő egész kincsesházát (az egész kincstárát). Az ezüstöt (vagyis minden személyes kijelentést, és ígéretet, vagyis rémát), az aranyat (vagyis a hit ajándékát), a fűszerszámokat (vagyis a balzsamokat, az Úr vigasztalásait), a drága kenetet és az ő fegyveres házát (a fegyvertárát) és mindent, ami csak találtatott az ő kincstáraiban, és nem volt semmi az ő házában (az ő palotájában) és egész birodalmában, amit meg nem mutatott volna Ezékiás.

Ekkor jött Ézsaiás próféta Ezékiás királyhoz, és monda néki: Mit mondtak ezek a férfiak, és honnét jöttek hozzád? És felele Ezékiás: Messze földről jöttek, Babilóniából. És monda: Mit láttak a te házadban (a te palotádban)? Felele Ezékiás: Mindent láttak, ami csak van az én házamban (a palotámban), és nem volt semmi az én tárházamban (az én kincstáramban), amit nékik meg ne mutattam volna. Akkor monda Ézsaiás Ezékiásnak: Halld meg az Úrnak beszédét (az Úrnak igéjét): Ímé eljő az idő, amikor mindaz, ami a te házadban (a te palotádban) van, és amit eltettek a te atyáid e mai napig (amit elődeid gyűjtöttek mindmáig), elvitetik Babilóniába, és semmi sem marad meg, azt mondja az Úr.

És a te fiaid (a te utódaid) közül is, akik tőled származnak és születnek (akiket nemzel), elhurcoltatnak (és elvisznek egyeseket) és udvari szolgák lesznek a babilóniai király udvarában (az ő palotájában)” (2 Kir. 20,12-18; és Ésa. 39,1-8).

//És ez be is teljesedett először a fia életében (2 Krón. 33,11) majd az utódai közül végérvényesen Joákin életében és sorsában. (2 Kir. 24.8-15)//


Ige: Az igehirdetésről


Pál apostol csak Krisztust hirdeti, példaként minden igehirdető számára: „Akiben van a bölcsességnek és ismeretnek [és a tudománynak; (gnószisz): megismerés, ismeret, tudás.(főként a kinyilatkoztatásból származó tudás)] minden kincse elrejtve. [(apokrüphosz): Benne rejlik a bölcsesség rejtett, titkos (a természeti embernek hozzáférhetetlen) kincsei]” (Kol. 2,3).

Mert Ő, vagyis:… [Krisztus] az Isten ereje [hatalma; hatóereje] és az Isten bölcsessége. Mert Ő adatott nékünk: „…bölcsességül …Istentől, [rendeléséből] és igazságul [megigazulásunkká] szentségül [megszentelődésünkké] és váltságul: [váltság általi szabadításul]” (1Kor. 1,24.30).

Lakatos Béla - Hallelujah

5. rész / Nicky Gumbel: Miert es hogyan olvassam a Bibliát?


5. rész / Nicky Gumbel: Miért és hogyan olvassam a Bibliát? from John on Vimeo.

Idézetek


"Világosság nap nélkül van, áldás Isten nélkül nincs." (C.H. Spurgeon)

Idézetek a szeretetről


"Szeretni annyit jelent, mint szolgálni." /John Stott/

Az autó

Egy végzős egyetemista fiú már hónapok óta kinézett magának egy sportkocsit az egyik autószalonba.
Tudta, apjának nem okozna gondot, hogy megvegye neki, ezért volt olyan bátor, és ezt kérte magának
ajándékba annak örömére, hogy befejezi az egyetemet.

A fiú véletlenül megtalálta az apja íróasztalán a kocsi
megrendelőlapját. Nagyon megörült, hogy meg fogja kapni a kocsit, és
izgatottan várta a diplomaosztó napját.

Amikor végre eljött a nagy nap, és megkapta a diplomát, édesapja
behívta az irodájába, és ezt mondta:
- Fiam! Büszke vagyok rád, és nagyon szeretlek! Örülök, hogy ilyen jól
helyt álltál az egyetemen, és most elkezdheted a nagybetűs életet.
Hadd nyújtsam át sok szeretettel ezt az ajándékot - és erre egy szép
díszdobozt vett elő.

A fiú izgatottan kezdte el kinyitni a dobozt, és döbbenten látta, hogy
egy Biblia volt benne, melybe arannyal bele volt gravírozva a neve.
Nagyon mérges lett és ezt üvöltötte:
- Apám! Van egy csomó pénzed és erre csak egy Bibliát vagy képes
ajándékba adni !? - végül mérgében elrohant, és otthagyta a Bibliát a
kis díszdobozban.

Évekkel később a fiú nagyon sikeres lett az üzleti életben. Volt egy
jó állása, csodálatos családja és mindenki egészséges volt. Egyik nap
eszébe jutott az édesapja, hogy meg kellene látogatnia, mivel már idős
volt. A diplomaosztó napja óta nem látta. Miközben ezen gondolkodott,
telefonon hívták és közölték vele a szomorú hírt, hogy az édesapja
meghalt. Nagyon megdöbbent!

Amikor elkezdte intézni a temetés körüli teendőket, elment az apja
házába, mivel szüksége volt néhány hivatalos papírra. Amint belépett a
házba szomorúság és megbánás fogta el. Apja iratai között keresgélve
megtalálta azt a Bibliát, amit kapott tőle. Érintetlenül ott volt az
asztalán, ahogy azt ő ott hagyta.

Könnyes szemmel nyitotta ki, és az első oldalon a Máté 7:11 szerepelt
apja kézírásával: ,,Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat
adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok
azoknak, akik kérik tőle?"

És ahogy olvasta ezt az igét, a Biblia hátuljából kicsúszott egy
slusszkulcs. Annak a sportkocsinak a kulcsa, amit apjától kért. A
bilétáján a szalon neve, ahol átveheti, és egy megjegyzés:"FIZETVE".

Milyen sok alkalommal utasítjuk vissza az élet ajándékait, csak azért,
mert nem abban a csomagolásban kapjuk, mint amiben elképzeltük!

Michael W. Smith - Great is the Lord

Szabadulás a depressziótól

Morzsák az élet kenyeréből: Összegyűjtötte: Vida Sándor


Az Isten Szelleme szerint járó lelkek nagy szenvedéseinek az útja nem a világban, hanem testvérek között kezdődött (1.Móz. 37). 

Gyöngyszemek


A jó példa harangszó, melynek hangjára egyre több ember megy Krisztushoz.
Dán népi bölcsesség

Oswald Chambers: "MENJ EL" PARANCSA FELKÉSZÜLÉSÜNKBEN

Könnyű elképzelni, hogy végül csak eljutunk arra a helyre, ahol készek és mindenre hajlandók leszünk, de a felkészülés nem egy pillanat műve, hanem olyan folyamat, amelyhez állhatatosság kell. Veszélyes, ha keresztyén megtapasztalásunkban egy bizonyos állapotba belerögződünk. Felkészülés alatt vagyunk, formálódunk.

A fiatal keresztyén hajlandó az áldozatkészségre. Emberi módon szólva: Jézus Krisztus iránti vonzódásunk egyik alapja a hősiesség iránti érzékünk; de túláradó lelkesedésünket azonnal próbára teszi Urunk komoly szava: "Menj el, békülj meg előbb a testvéreddel." A "menj el" itt azt jelenti: engedjük, hogy Isten szava alaposan megvizsgáljon.

Nem elég a hősies áldozatkészség átérzése. A Szent Szellem felszínre hozza bennünk azt a hajlamot, amely nem akar az Ő szolgálatában munkálkodni. Ezt a hajlamot bennünk senki sem tudja felfedezni, csak Isten. Van Őelőtte valami rejtenivalód? Ha igen, akkor engedd, hogy Isten átvilágítson téged. Ha bűn az, valld meg, ne tűrd meg magadban. Kész vagy-e engedni Uradnak és Mesterednek, bármennyire megalázó is ez? Fel kell adnod a magadhoz való jogodat! Ha meggyőz a Szent Szellem valamelyik bűnödről, soha ne tiltakozz.

Miután elég fontosnak találta, hogy erre rávezessen, ezért éppen ez a bizonyos bűn az, amit fel akar fedni. Valami nagy bűn után kutattál, hogy feladhasd, és Isten most egy jelentéktelennek látszó dologról beszél neked; de e mögött a kis bűnöd mögött van makacsságod központi erődje. "Nem akarok lemondani a magamhoz való jogomról" - pedig ezt akarja Isten, ha valaha is Jézus Krisztus tanítványa akarsz lenni.

"Azért ha áldozati ajándékodat az oltárra viszed és ott megemlékezel arról, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd az oltár előtt ajándékodat, menj el, békülj meg előbb a testvéreddel és csak azután jöjj és vidd fel a te ajándékodat" (Mt 5,23.24).

Könnyű elképzelni, hogy végül csak eljutunk arra a helyre, ahol készek és mindenre hajlandók leszünk, de a felkészülés nem egy pillanat műve, hanem olyan folyamat, amelyhez állhatatosság kell. Veszélyes, ha keresztyén megtapasztalásunkban egy bizonyos állapotba belerögződünk. Felkészülés alatt vagyunk, formálódunk.

A fiatal keresztyén hajlandó az áldozatkészségre. Emberi módon szólva: Jézus Krisztus iránti vonzódásunk egyik alapja a hősiesség iránti érzékünk; de túláradó lelkesedésünket azonnal próbára teszi Urunk komoly szava: "Menj el, békülj meg előbb a testvéreddel." A "menj el" itt azt jelenti: engedjük, hogy Isten szava alaposan megvizsgáljon.

Nem elég a hősies áldozatkészség átérzése. A Szent Szellem felszínre hozza bennünk azt a hajlamot, amely nem akar az Ő szolgálatában munkálkodni. Ezt a hajlamot bennünk senki sem tudja felfedezni, csak Isten. Van Őelőtte valami rejtenivalód? Ha igen, akkor engedd, hogy Isten átvilágítson téged. Ha bűn az, valld meg, ne tűrd meg magadban. Kész vagy-e engedni Uradnak és Mesterednek, bármennyire megalázó is ez? Fel kell adnod a magadhoz való jogodat! Ha meggyőz a Szent Szellem valamelyik bűnödről, soha ne tiltakozz.

Miután elég fontosnak találta, hogy erre rávezessen, ezért éppen ez a bizonyos bűn az, amit fel akar fedni. Valami nagy bűn után kutattál, hogy feladhasd, és Isten most egy jelentéktelennek látszó dologról beszél neked; de e mögött a kis bűnöd mögött van makacsságod központi erődje. "Nem akarok lemondani a magamhoz való jogomról" - pedig ezt akarja Isten, ha valaha is Jézus Krisztus tanítványa akarsz lenni.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

Glory to the Lord

A karácsonyi csoda

Életcseppek


"A szeretet nélküli barátságosság: hűvös." /Fabiny Tamás/

Aforizmák


Nem tudom, hogy mit szeretett bennem, hiszen ismert.

Csendes Percek: ÉLET, VAGY GAZDAGSÁG



Mt 19,16-22.

16 Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: "Mester, mi jót tegyek, hogy
elnyerjem az örök életet?" 17 Ő így válaszolt neki: "Miért kérdezel
engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre,
tartsd meg a parancsolatokat." 18 Az megkérdezte: "Melyeket?" Jézus így
felelt: "Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan,
19 tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!"
20 Az ifjú erre ezt mondta: "Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van
még bennem?" 21 Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni,
menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a
mennyben; aztán jöjj, és kövess engem." 22 Amikor hallotta az ifjú ezt a
beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.

                       ÉLET, VAGY GAZDAGSÁG

Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el
vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután
jöjj, és kövess engem." (Mt 19,21)

Taxisofőrként dolgozom, és néha vannak rákbeteg utasaim is, akik orvosi
kezelés alatt állnak. Mireille, egy 53 éves asszony, a város fölé
magasodó domboldalon lakik egy gyönyörű villában, csodás úszómedencével
és pazar kilátással az óceánra. Visszatért az iskolapadba, remélve, hogy
így jobb állást kaphat, és javíthatja életminőségét. Igen sikeres lett.
Egyik alkalommal, amikor a kemoterápiás kezelésről vittem haza,
elmondta, szívesen odaadná minden földi javait további 10 évért, hogy
láthassa még felnőni 16 éves fiát. Vallomása megdöbbentett. Azt
gondoltam, hogy az anyagi javak boldoggá teszik, de minden földi jó
ellenére Mireille nem volt boldog.

Gyötrődése fontos lecke volt számomra. A gazdag ifjú története jutott
eszembe, aki megszomorodott, amikor Jézus azt kérte tőle, adja el minden
vagyonát, ossza szét a szegények között, és kövesse őt. Megértettem,
hogy a gazdagság nem nyújthat valódi örömöt. Egyedül Krisztus, aki
felajánlja, hogy igyunk az örökélet forrásából, képes igazi boldogságot
adni.

Imádság: Drága Urunk, rád van szükségünk, hogy az általad felkínált
örök életet választhassuk. Ámen.

Krisztus ismerete az igazi boldogság forrása.
André Coulon, (Var, Franciaország)
www. csendes percek.hu

Atyám kérlek hallgasd meg a szívem..

Meddig tart az éjszaka?



http://www.facebook.com/profile.php?id=100001599694037
Egy rabbi azt kérdezte tanítványaitól, miből tudják megmondani, hogy véget ért az éjszaka, és elkezdődött a nappal. Az egyik azt mondta: - Ha a távolban látsz egy állatot, és meg tudod mondani, hogy az tehén, vagy ló. - Nem - mondta a rabbi. Egy másik tanítvány ezt mondta: - Ha ránézel egy távolban lévő fára, és meg tudod mondani, hogy az körtefa, vagy mangófa. - Ez sem jó – mondta a mester. - Hát akkor mi a helyes válasz? – kérdezték a tanítványai. - Ha egy férfinek az arcába nézel, és felismered benne testvéredet, vagy ha egy nőnek az arcába nézel, és felismered benne a nővéredet. Amíg erre képtelen vagy, mindegy, hol áll a Nap, számodra továbbra is éjszaka van…

Kerékpár



Te azt állítod, két kerék.
Én másban látom a lényegét,
nem az anyagban. Más a fő:
– figyeld! – a mozgató erő.

Magától nem mehet tovább,
az életet, egyensúlyát
ez adja csak. Bármily kicsi,
előbbre mégis ez viszi.

És így vagyunk mi, emberek:
sok alkatrészünk mind remek,
pompás a vázunk és agyunk,
de – Benne mozgunk és vagyunk!

Lelkéből Ő lehel reánk,
s mozdul az ész, a gondolat,
mozdul a vers, mint gyors patak.

Mert Ő a mozgató erő:
virág-nyitó, agy-rengető
Isten, Egyensúly, Értelem,
Egyetlen Úr az életen.

Füle Lajos

Szent Szellem jöjj

2012. január 30.

Apostolok Cselekedete 5. fejezet: A Szent Szellem elleni bŰN (szerkesztett)


Csel. 5,1 Egy ember azonban, név szerint Anániás [jelentése: irgalmas az Úr, Jahve megkönyörült], Safirával [jelentése: szép, szépséges, kedves], az ő feleségével, eladá földbirtokát.

Csel. 5,2 És [csalárdul] félre tőn [eltulajdonított] az árából, feleségének is tudtával, és valami részét elvivén, az apostoloknak lábai elé letevé.

[Más fordítás: Az érte kapott pénz egy részét megtartotta magának, és ezt a felesége is tudta. A másik részt pedig elvitte, és átadta az apostoloknak].

Csel. 5,3 Monda pedig Péter: Anániás, miért foglalta el [miért szállta meg, és töltötte be, hogy csábíthatta el] a Sátán a te szívedet [a te bensődet], hogy megcsald [és becsapd] a Szent Szellemet [és hazudj a Szent Szellemnek], és a mezőnek [a földnek;] árából félre tégy [és csalárdul visszatartsd a föld árát]? »Más fordítás: Ekkor Péter így szólt hozzá: „Anániás, miért engedted, hogy a Sátán betöltse a szívedet? A Szent Szellemnek hazudtál! Félretettél magadnak a pénzből, amit az eladott földért kaptál«

Csel. 5,4 Nemde [ha el nem adod, akkor] megmaradva néked maradt volna meg, és eladva a te hatalmadban volt. [nem te rendelkeztél-e az árával? Nyugodtan megtarthattad volna a telek árát]. Miért hogy ezt a dolgot cselekedted szívedben [Más fordítás: Mi indította szívedet ilyen cselekedetre; Miért hogy helyet adtál e dolognak, és miért vetemedtél ilyesmire a te szívedben]? Nem embereknek hazudtál, hanem Istennek

[Más fordítás: Hát nem a tiéd volt, mielőtt eladtad? Vagy talán nem a tiéd volt a pénz, amit érte kaptál? Miért tervezted ezt? Amit tettél, azzal Istennek hazudtál, Istent akartad becsapni nem embereket].

Csel. 5,5 Hallván pedig Anániás e szavakat [(ez igéket, e logoszt], lerogyott [és azonnal összeesett] és meghala [vagyis leroskadt és kiadta, kilehelte lelkét]; és mindenekben nagy félelem [rémület, riadalom, ijedtség] támada [nagy félelem szállta meg mindazokat], kik ezeket hallják vala.

Csel. 5,6 Az ifjak pedig felkelvén, begöngyölték őt [betakarták a holttestet], és kivivén eltemették.

Csel. 5,7 Történt aztán mintegy háromórai szünet múlva, hogy az ő felesége, nem tudva, mi történt, [megérkezett, és] beméne.

Csel. 5,8 Monda pedig néki Péter: Mondd meg nékem, vajon ennyiért adtátok-é el a földet? Ő pedig monda: Igen, [valóban] ennyiért.

Csel. 5,9 Péter pedig monda néki: Miért hogy megegyeztetek [mi az oka, hogy összebeszéltetek], hogy az Úrnak Szellemét megkísértsétek? [Miért szövetkeztetek össze, hogy próbára tegyétek az Úr Szellemét]? Ímé a küszöbön vannak azoknak lábaik, akik eltemették férjedet, és kivisznek téged

[Más fordítás: Péter ezt mondta neki: „Miért egyeztetek meg a férjeddel abban, hogy próbára teszitek az Úr Szellemét? Nézz oda! Ott jönnek, akik épp az előbb temették el a férjedet, és téged is kivisznek innen].

Csel. 5,10 És azonnal összerogyott lábainál, és meghala [Más fordítás: az asszony is holtan esett össze Péter lába előtt, és kilehelte, kiadta lelkét]; bemenvén pedig az ifjak, halva találák őt, és kivivén eltemették férje mellé.

Csel. 5,11 És támada nagy félelem [rémület, riadalom, ijedtség] az egész gyülekezetben [Más fordítás: Erre nagy félelem szállta meg az egész kihívott gyülekezetet, az egész eklézsiát] és mindazokban, kik ezeket [a dolgokat] hallják vala

Csel. 5,12 Az apostolok [kiküldöttek, a követek] kezei által pedig sok [természetfölötti] jel és csoda lőn a nép között; és egy akarattal [teljes egyetértésben] mindnyájan a Salamon [jelentése: béke] tornácában [oszlopcsarnokában] valának [tartózkodtak]

Csel. 5,13 Egyebek [vagyis a kívülállók] közül pedig senki sem mert közéjük elegyedni: hanem a nép magasztalá őket.

[Más fordítás: De akik nem hittek, azok nem mertek hozzájuk csatlakozni. Az emberek azonban nagyra tartották, becsülték és dicsérték, magasztalták a hívőket]

Csel. 5,14 Hívők pedig mindinkább csatlakoztak az Úrhoz, úgy férfiaknak, mint asszonyoknak sokasága.

[Más fordítás: Egyre többen hittek az Úrban, és csatlakoztak hozzájuk, férfiak és nők tömegével].

Csel. 5,15 Úgyannyira, hogy az utcákra [és terekre] hozták ki a betegeket, és letevék ágyakon és nyoszolyákon, hogy az arra menő Péternek csak árnyéka is érje valamelyiket közülük [hogy legalább az árnyéka ráessék valamelyikükre]

Csel. 5,16 És a szomszéd városok sokasága is Jeruzsálembe gyűlt [és a tömeg pedig összecsődült a Jeruzsálem környéki városokból], hozva betegeket és tisztátalan [gonosz] szellemektől gyötrötteket [szenvedőket]: kik mind meggyógyulnak

Csel. 5,17 De felkelvén a főpap [a papi fejedelem] és mind, akik vele valának

[Más fordítás: Ekkor megjelent a főpap, a papi fejedelem, és egész kísérete], azaz a sadduczeusok felekezete [sadduceusok vallási pártja], betelének irigységgel [és féltékenységgel],

Csel. 5,18 És ráveték kezűket az apostolokra [és elfogták és letartóztatták az apostolokat], és a közönséges [a nyilvános] tömlöcbe tevék [a köztörvényes bűnözők számára fenntartott börtönbe zárták] őket.


Csel. 5,19 Hanem az Úrnak angyala éjszaka megnyitá a tömlöc [a börtön] ajtaját, és kihozván [kivezette] őket monda:

Csel. 5,20 Menjetek el, és felállván, hirdessétek a templomban [a szenthelyen] a népnek, ez életnek minden beszédét [igéjét, rémáját, vagyis kijelentését]. [Más fordítás: És mondjatok el az embereknek mindent a Jézusban való új életről]!

Csel. 5,21 Azok pedig ezt hallván, bemenének jó reggel [vagyis szürkület felé; virradatkor] a templomba [a szenthelyre], és tanítanak. A főpap [a papi fejedelem] pedig elmenvén és a vele levők, egybehívták a gyűlést [a nagytanácsot; a Szanhedrint], és Izráel fiainak egész tanácsát, és küldének a tömlöcbe, [a börtönbe] hogy azokat előhozzák [hogy vezessék elő őket].

Csel. 5,22 Mikor azonban a poroszlók oda mentek, nem találák őket a tömlöcben [a börtönben]; visszatérvén tehát, megjelenték,

Csel. 5,23 Mondván: A tömlöcöt [a börtönt] ugyan nagy erősen [biztonságosan, és gondosan] bezárva találtuk, és az őröket kívül az ajtó előtt állva; mikor azonban kinyitottuk, ott benn senkit sem találtunk.

Csel. 5,24 Amint pedig hallották e szavakat a pap és a templom [a szenthely] felügyelője és a főpapok [a papi fejedelmek], zavarban voltak azok miatt, mi lehet ez [és nem értették, hogy mit jelent ez a dolog]?

Csel. 5,25 Eljövén pedig valaki, hírül adá nékik, mondván: Ímé, ama férfiak, kiket a tömlöcbe vetettetek [akiket börtönbe zártatok], a templomban [a szenthelyen] állanak és tanítják a népet.

Csel. 5,26 Akkor elmenvén a felügyelő [a templomőrség parancsnoka] a poroszlókkal [a törvényszolgákkal], előhozá [elővezették] őket erőszak nélkül; féltek ugyanis a néptől, hogy megkövezi őket.

Csel. 5,27 Előhozván [elővezették] pedig őket, állaták a (nagy)tanács [a Szanhedrin] elé; és megkérdé [faggatja] őket a főpap.

[Más fordítás: Bevitték, és a nagytanács elé állították őket, a főpap (a papi fejedelem) pedig elkezdte kihallgatásukat, és vallatni kezdte őket],

Csel. 5,28 Mondván: Nem megparancsoltuk-é néktek parancsolattal, hogy ne tanítsatok ebben a névben [nem szigorúan megtiltottuk ezt nektek]? És ímé betöltöttétek Jeruzsálemet tudományotokkal [tanaitokkal], és mi reánk akarjátok hárítani [és ránk akarjátok terhelni] annak az embernek vérét

[Más fordítás: és minket akartok felelőssé tenni annak az embernek a haláláért]

Csel. 5,29 Felelvén pedig Péter és az apostolok, mondának: Istennek kell inkább engedni [és engedelmeskedni], hogysem az embereknek

Csel. 5,30 A mi atyáinknak Istene feltámasztotta Jézust, kit ti fára függesztve megölétek [vagyis kivégeztetek].

Csel. 5,31 Ezt az Isten fejedelemmé és megtartóvá [Üdvözítővé; Megváltóvá; Megmentővé; Szabadítóvá] emelte jobbjával [felmagasztalta és felemelte jobbjára], hogy adjon az Izráelnek bűnbánatot és bűnöknek bocsánatát

 [Más fordítás: hogy Izrael gondolkozását és életét megváltoztassa, és eltörölje a bűnöket (a céltévesztést)].

Csel. 5,32 És mi vagyunk néki bizonyságai [tanúi] e beszédek [rhémák: igék] felől, és a Szent Szellem is, kit Isten adott azoknak, akik néki engednek [akik néki engedelmeskednek, az engedelmes szíveknek]

Csel. 5,33 Azok [a zsidó vezetők] pedig ezeket hallván, [majd szétvetette őket a harag, és dühükben] fogukat csikorgatták, és arról tanácskoztak, hogy megölik őket [hogy végeznek velük; és kivégzik őket].

Csel. 5,34 Felkelvén (felállt) azonban a (nagy)tanácsban egy farizeus, név szerint Gamáliel [jelentése: Isten megfizet értem, vagy Isten megfizetése] az egész nép előtt tisztelt [megbecsült] törvénytudó [törvénytanító, a törvény magyarázója], parancsolá, hogy egy kis időre vezessék ki az apostolokat.

Csel. 5,35 És monda azoknak: Izráel férfiai, vigyázzatok magatokra ez emberekkel szemben, mit akartok cselekedni

[Más fordítás: Jól gondoljátok meg, hogy mit akartok tenni. És őrizkedjetek attól, hogy bármit is tegyetek ezekkel az emberekkel. És vigyázzatok magatokra, hogy mire készültök ezek ellen az emberek ellen]!

Csel. 5,36 Mert ez időnek előtte felkelt Theudás [jelentése: az Istenadta], azt mondván, hogy ő valaki, kihez mintegy négyszáz embernyi tömeg csatlakozott; ő megöletett [őt kivégezték], és mindnyájan, akik csak követték őt [és bíztak benne], eloszlottak és semmivé lettek [mind elszéledtek, és megsemmisültek].

Csel. 5,37 Ezután felkelt ama Galileus [vagyis a galileai] Júdás az összeírás [a népszámlálás] idején, és sok népet maga után csábított [a maga pártjára állítva lázadásra uszított]: ez is elveszett [őt is megölték]; és mindazok, akik őt követték [bíztak benne; akik hitelt adtak neki], szétszórtattak

Csel. 5,38 Mostanra [vagyis a mostani esetre] nézve is mondom néktek, álljatok el ez emberektől, és hagyjatok békét nékik [és bocsássátok el őket], mert ha emberektől van e tanács, vagy e dolog, semmivé lesz.

[Más fordítás: Úgyhogy most azt mondom nektek: tartsátok távol magatokat ezektől az emberektől, és hagyjátok őket, hiszen ha emberi törekvésről, szándékról vagy mozgalomról van szó, majd megsemmisül, és vége szakad]

Csel. 5,39 Ha pedig Istentől van, ti fel nem bonthatjátok azt [és nem vagytok képesek szétoszlatni őket]; nehogy esetleg Isten ellen harcolóknak is találtassatok.

[Más fordítás: De ha Istentől van, nincs hatalmatok arra, hogy megsemmisítsétek őket, sőt esetleg még az Isten ellen harcolás vétke bizonyulhat rátok]

Csel. 5,40 Engednek azért néki [hallgattak rá, és érvelését elfogadták]; és miután előszólították az apostolokat, megveretvén [megvesszőztették őket, és], megparancsolták, hogy a Jézus nevében ne szóljanak, és elbocsáták őket

Csel. 5,41 Ők annakokáért örömmel menének el a (nagy)tanács elől [és örvendezve hagyták el a Szanhedrint], hogy méltókká tétettek [méltónak bizonyultak] arra, hogy az ő nevéért gyalázattal illettessenek [hogy gyalázatot, meg­aláztatást szenvedjenek]

Csel. 5,42 És mindennap a templomban [a szenthelyen] és házanként nem szűnnek vala meg tanítani és hirdetni Jézust, a Krisztust. [Más fordítás: Továbbra is szünet nélkül, mindennap tanítottak, és hirdették az Evangéliumot a Templom­ban és a házaknál, és hirdették, hogy Jézus a Krisztus].




Az Úr Jézus dicsérete és megvallása

4. rész / Nicky Gumbel: Hogyan lehetek Biztos a hitemben?


4. rész / Nicky Gumbel: Hogyan lehetek biztos a hitemben? from John on Vimeo.

Tanulságos történet A Vírus



Vége a napnak. Hazafelé mész a kocsiddal. Bekapcsolod a rádiót. A recsegő adáson keresztül hallasz egy kis faluról, valahol távol Indiában, ahol a falu három lakója váratlanul és nagyon furcsa módon meghalt. Valami olyan influenza okozta a halálukat, amiről még soha senki nem hallott. Igazából nem is influenza, és tulajdonképpen csak három emberről van szó..
Néhány orvos útban van, hogy kivizsgálják a dolgot. Aztán vasárnap a rádióban újabb híreket hallasz. Most már nem csak három emberről van szó, hanem harmincezerről, és most már a tévé is foglalkozik a témával.. Egy olyan különleges járványról van szó, amilyennel még eddig nem találkozott az emberiség.

Hétfő reggel, mire felkelsz, már minden újság vezércikke ez a történet. Most már nemcsak India, de Pakisztán, Afganisztán és Irán is megfertőződött, és mielőtt észbe kaphatnál, már mindenhol erről beszélnek.

Az elnök tartott valami beszédet, amelyben elmondta, hogy ő is, és a kormányban mindenki reménykedik, hogy minden rendbe jön de mindenki elmélázik egy kicsit a bejelentésen, hogyan tudjuk távol tartani magunktól mindezt? És ekkor Franciaország elnöke Európát sokkoló bejelentést tesz közzé: lezárják a határaikat. Bármely érintett országból érkező repülőjáratra érvényes a zárlat, vagyis nem szállhatnak le a gépek az ország területén..

A hír hallatán kiver a verejték, és lefekvés előtt kicsit tovább nézed a CNN nemzetközi műsorát. Akkor egy tudósító bejelenti, hogy egy férfi Párizs egyik kórházában haldoklik a rejtélyes influenzától. Tehát megérkezett a vírus Európába is. Mindössze annyit tudnak róla, hogy amikor kiüt rajtad a betegség, tulajdonképpen már egy hete lappangott benned. Aztán négy napig hihetetlenül rossz állapotba kerülsz, különféle tünetekkel, majd meghalsz. Anglia lezárja határait, de túl későn. Kedden reggel az Egyesült Államok elnöke a következő bejelentést teszi: "A nemzet biztonságának érdekében minden repülőjárat Európába és Európából, valamint Ázsiába és Ázsiából törölve." Négy napon belül az egész ország kimondhatatlan félelembe merül. Az emberek arról beszélnek, hogy mi lesz, ha a mi országunkat is eléri?

Szerda este valaki a parkolóból lélekszakadva ront be a terembe:
- Kapcsoljátok be a rádiót, kapcsoljátok be a rádiót!
Mindenki feszülten figyel a kis hangszóróból jövő bejelentésre. Megtörtént a legrosszabb, amire számítani lehetett, két nő New York állam egyik kórházában haldoklik a rejtélyes influenzában. Órákon belül végigsöpör ez a valami az egész országon. Emberek ezrei dolgoznak éjjel-nappal, hogy megtalálják az ellenszert. De semmi nem bizonyul hatásosnak.

Váratlanul érkezik a hír: megfejtették a rejtélyt.. Megtalálták az ellenszert. De az elkészítéséhez egy olyan valakinek a vére kell, aki még teljesen tiszta. Az egész ország felnőtt lakosságát felszólítják, hogy mindenki menjen el a városi kórházba, hogy a vértípusát ellenőrizhessék. Mindössze ennyit kérnek az emberektől. Természetesen, amikor pénteken, késő este a kórházhoz értek, már a parkolóban kígyózik a sor. Nővérek és orvosok rohangálnak, szúrják meg sorra a várakozókat és címkézik a kémcsöveket.
Aztán odaérnek hozzád és családodhoz, és tőletek is vért vesznek. Fiad, aki még kiskorú, ragaszkodik hozzá, hogy ő is vért adhasson. Arra kérnek, maradjatok a parkolóban, és csak ha halljátok a neveteket, hogy hazamehettek, akkor induljatok el. Hirtelen egy fiatal férfi rohan ki a kórházból ordítva. Egy nevet kiabál és egy kórlapot lebegtet.

A fiad megrángatja a kabátod ujját:
- Apu, az én nevemet kiabálja. - és mielőtt bármit tehetnél, megragadják a fiadat.
- Egy pillanat! Álljon meg! - kiáltasz rá, mire azt válaszolják:
- Semmi baj, minden rendben van. A vére teljesen tiszta. Szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy nem fertőzött. Úgy tűnik ugyanis, hogy megfelelő a vértípusa.

Öt feszült perc múlva sírva és egymást ölelgetve jönnek ki az orvosok és a nővérek. Néhányan még nevetnek is. Az elmúlt egy hét alatt ez az első alkalom, hogy valakit nevetni látsz. Egy idősebb orvos ekkor odalép hozzátok, és azt mondja:
- Köszönjük, uram. A fia vére tökéletes. Tiszta és hibátlan. Most már elő tudjuk állítani az ellenszert.
 Ahogy a hír elkezd terjedni, a parkolóban álló tömeg egyre hangosabban örvendezik, imádkozik, sír és nevet. De aztán az ősz orvos feleségedet és téged félrevon:
- Beszélhetnék önökkel egy percre? Nem vettük észre, hogy a donor kiskorú, ezért szükséges, hogy aláírják ezt a beleegyező nyilatkozatot.
Elkezded aláírni, de aztán észreveszed az üresen hagyott leveendő vérmennyiség rubrikáját.

- M-m-m-mennyi vért vesznek le tőle?
És ekkor az idős orvos mosolya eltűnik.
- Nem tudtuk, hogy egy kisgyermek lesz. Nem voltunk rá felkészülve. Az összes vérére szükségünk lesz.

Megdöbbenve válaszolsz:
- De-de. Ezt maga nem értheti! Ő az egyetlen fiam!
- Mi a világról, az egész emberiségről beszélünk! Kérem, írja alá! Mindre szükségünk van.
- Nem lenne megoldható, hogy vérátömlesztést kapjon?
- Ha lenne tiszta vérünk, akkor kaphatna. Kérem, aláírná?

Tompa csöndben aláírod. Aztán megkérdezi az orvos:
- Szeretnének néhány percre bemenni hozzá, mielőtt elkezdjük?
Oda tudsz menni?
Oda tudsz menni, ahol a fiad az asztalon ül, és azt kérdezi:
- Apa? Anya? Mi történik itt?

Meg tudod fogni a kezét, és azt mondani neki:
- Fiam, nagyon szeretünk téged, és soha nem hagynánk, hogy valami olyan történjen veled, ami elkerülhető, érted?

El tudsz menni? Ki tudsz úgy menni a szobából, hogy közben hallod fiadat, amint azt kérdezi:
- Apa? Anya? Apa? Miért, miért hagytok el?

És aztán a következő héten, amikor a fiad temetése van, néhányan átalusszák az alkalmat.  Vannak, akik el sem jönnek, mert más dolguk van.  Vannak, akik eljönnek ugyan, de csak egy mesterkélt mosolyt erőltetnek az arcukra, hogy úgy tűnjön, fontos nekik az egész.
Vajon nem akarnál felugrani, és azt mondani:
- Elnézést!  A fiam érted halt meg!  Hát ennyire nem érdekel?  Egyáltalán, jelent ez neked valamit?

Isten is ezt szeretné mondani ezekben a napokban:
- A fiam érted halt meg! 
- Számít ez neked valamit? 
- Hát nem érted, hogy nekem ennyire fontos vagy?
forrás: ismeretlen


Gondom van az Igémre


Mi meglepődhetünk, minket sokkolhatnak, pánikba ejthetnek helyzetek, történések, de az URAT nem éri meglepetés. Őt semmi sem éri 'felkészületlenül', Ő már előre tudja, hogy mi fog történni és megvan rá a JÓ terve is, hogy azt, amit az ördög a kárunkra tervezett, Ő miképp fordítsa a mi JAVUNKRA, ELŐNYÜNKRE, ÁLDÁSUNKRA.

És nem csupán megvannak a JÓ tervei - azok nem egy fiókban porosodnak -, hanem Ő MÁR EL IS VÉGEZTE, hogy az Ő JÓ tervei valósuljanak meg azoknak az életében, akik Ő benne bíznak.

Ezért, ha meg is rémülsz, el is keseredsz bármi történés, helyzet miatt, tudd, hogy Ő nincs elkeseredve, mert Ő tudja, hogy nevetni fogsz, mert az áldásodra fordul minden dolog, mert Ő arra fordítja.

JÓ az ÚR, és HŰSÉGES. Ő MINDIG ÁLLJA A SZAVÁT, MINDIG BETELJESÍTI AZ ÍGÉRETEIT! 

"És monda nékem az Úr: Jól láttál, mert gondom van az én igémre, hogy beteljesítsem azt." /Jer.1:12/

Jotta A & Milena -Sonda-me, Usa-me - Dueto - Programa Raul Gil

Jotta A.-Agnus Dei - HQ.mp4

Kenneth & Gloria Copeland: Istené legyen az utolsó szó



Én vagyok az Alfa és az Omega, kezdet és vég, ezt mondja az Úr, aki van és aki volt és aki eljövendő, a Mindenható.
- Jelenések 1:8

Jézus a kezdet és a vég. Ő a Mindenható. Amikor Jézus ezt mondta nekünk a Jelenések könyvében, akkor nem csak általános információval szolgált önmagáról. Erőteljes igazságot közölt velünk, amit már most alkalmazni tudunk!

Megmutatom, hogyan. Jézus azt mondta, hogy Ő a kezdet. Tehát nem számít, milyen helyzettel vagy kihívással nézel most szembe, Ővele kell kezdened. A János 1:1 szerint Jézus az Ige. Ez azt jelenti, hogy ha Jézussal kezdesz, akkor az Igével kezdesz. Ne tegyél semmit, amíg nem ismered, hogy mit mond a helyzetedről a Biblia.

Azután állj meg az Igén. Ahogy a Kolossé 1:23 mondja, „Ha ugyan megmaradtok a hitben megalapozottan és szilárdan, és el nem távoztok az Evangélium reménységétől, amelyet hallottatok.”

Maradj meg hitben. Az ördög egy módon tud legyőzni: ha eléri, hogy eldobd az Igét. Minden tettével és minden nehézséggel azt célozza, hogy kételyt ébresszen benned Isten Igéje iránt. Tehát ne engedd el az Igét, akármi is történik. Szögezd le azt a dolgot Istennel imádságban, és tarts ki amellett, amit az Ige mond arról a helyzetről. Meg van írva!

Majd az Igével fejezd be. Jézus azt mondta, hogy Ő az első és az utolsó. Ez azt jelenti, hogy nem az orvosodé az utolsó szó. Még csak nem is a pásztorodé. Jézusé az utolsó szó!

Ne felejtsd el: az vagy, amit az Ige mond rólad. Meg tudod tenni, amire az Ige szerint képes vagy. És meg lehet neked az, amit az Ige mond. Kezdd ezt elhinni. Kezdd el kimondani hitben.

És most kiáltsd a győzelmet! Igen, most! Nem kell várnod a látható eredményekre ahhoz, hogy ünnepelj! Jézus Szavát kaptad minden nehézséggel kapcsolatban, ezért tudnod kell, hogy közeledik az áttörés számodra. Ha egyszer eldöntötted, hogy kitartasz Mellette, akkor biztos lehetsz benne, hogy Övé az utolsó szó!

Igei olvasmány: Példabeszédek 1:1-9

/Joel Osteen: A legnagyobb dolog/



A szellemi érettség azzal mérhető, ahogy az emberekkel bánsz.
Azzal a szeretettel mérhető, ami megnyilvánul a cselekedeteidben.

Spurgeon: Teljes bizonyosság hűségéről


 "Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged!" (Zsid 13,5).
 Ezt az ígéretet jó néhányszor elmondja az Úr az Írásban. Azért ismétli olyan gyakran, hogy hűségéről kétség nélküli bizonyosságot adjon nekünk. Ne kételkedjünk ebben az ígéretben egy pillanatig sem! Annál kevésbé, mert különösen erős ígéret ez. A görög szöveg ugyanis ötszörös tagadásban fejezi ki ezt a gondolatot, mintegy teljesen kizárva még a lehetőségét is annak, hogy Isten valaha is elhagyja népe egyetlen tagját, és így az joggal érezhetné Istentől elhagyottnak magát. Ez a drága igevers nem ígér mentességet a bajoktól, de biztosít bennünket az elhagyatottság ellen. Lehet, hogy rögös és nehéz utakon kell járnunk, de az Úr segítségére és gondviselésére mindig számíthatunk. Nem kell a pénz után futnunk, mert Isten mindig lesz, és Ő többet ér, mint az arany. Az Ő pártfogása, szeretete nagyobb kincs, mint a gazdagság vagy a szerencse.

 Elégedjünk meg azzal, amink van, mert aki az élő Istenben hisz, az gazdagabb, mint a világ. Mi egyebet kívánhatnánk még, mint az örökkévaló Isten szeretetét.

 Jöjj, én lelkem! Ha Isten azt mondja, hogy soha nem hagy el téged, sem tőled el nem távozik, akkor ne tegyél mást, csak azért a kegyelemért könyörögj, hogy te se maradj el Uradtól, és egy pillanatra se hagyd el útjait.


Kenneth E. Hagin: A harc az Övé



Ne féljetek, és ne rettegjetek, …mert nem ti harcoltok velük, hanem az Isten.
- 2Krónika 20,15.

Én hiszem, hogy a nagyobb bennünk él, ha már újjászülettünk. (1Ján. 4,4) Hiszem, hogy Jézus nagyobb, mint az ördög. Tudom, hogy Isten Igéje ezt mondja. Ezért ennek az igazságnak az alapján kell cselekednem. Így válik ez valósággá, akkor kezd a nagyobb munkálkodni az érdekemben.

Addig, amíg minden erőmmel én próbálom megvívni a harcot, a nagyobb nem tud harcolni értem. Ily módon nincs hasznomra sem az, hogy a nagyobb bennem van, sem az, amit Ő már megtett értem. Ezért ne próbáld logikailag kikövetkeztetni a helyzet megoldásait. Te csak nyugodtan feküdj le aludni, bármilyen helyzetben is lennél.

Pásztorkodásom éveiben, majdnem minden gyülekezet, ahova elküldött az Úr, teli volt problémával. Különösen az egyik; azt senki sem akarta pásztorolni. Mielőtt megkerestek volna, Isten már foglalkozott velem ezzel kapcsolatban, így elvállaltam a pásztorlást.

Nekem semmi gondom nem volt ezzel a gyülekezettel. A gyülekezetet és a problémáit átadtam a Nagyobbnak. Azt mondtam: „Én egyáltalán nem aggódom miattuk.” Komolyan gondoltam, hogy akkor sem fogok aggódni, ha a diakónusok ököllel verik egymást a gyülekezeti ház udvarán. Nyugodtan végignézem, ahogy ütlegelik egymást, aztán együtt imádkozunk, és majd rendezik soraikat, hogy tovább tudjunk járni Istennel. 

Megvallás: Én nem vagyok hajlandó harcolni. A harc nem az enyém, hanem Istené. Ő a Nagyobb, én pedig munkára fogtam Őt saját érdekemben, azzal, hogy ismerem az Igéjét és azzal, hogy ennek igazsága alapján cselekszem.

Érte ébred fel a Nap!!.megtérést mindenkinek ébredéseket nemzeteknek csi...

Boldizsár Sándor és Lakatos Ervin -Szivemből szól e dal

Kérdés: Mit jelent elfogadni Jézust, mint személyes Megváltót?



 
Válasz: Elfogadtad már valaha Jézus Krisztust mint személyes Megváltódat? Mielőtt válaszolnál engedd meg, hogy elmagyarázzam a kérdést. Ahhoz, hogy helyesen értsd, először meg értened, hogy ki “Jézus Krisztus”, mi az, hogy “személyes”, és az, hogy “Megváltó”.

Ki Jézus Krisztus? Sok ember úgy gondol Jézusra, mint jó emberre, nagyszerű tanítóra, vagy akár Isten prófétájára. Ezek valóban igazak Jézusra, de nem mondják el igazán, hogy ki is ő. A Biblia szerint Jézus maga Isten, emberi testben. Isten emberi lénnyé vált (lásd János 1:1,14). Isten eljött a földre, hogy tanítson, gyógyítson, helyreigazítson, megbocsásson nekünk – és hogy meg is haljon értünk! Jézus Krisztus maga Isten, a Teremtő, a szuverén Úr. Elfogadtad ezt a Jézust?

Mi az a Megváltó és miért van rá szükségünk? A Biblia szerint mindannyian vétkeztünk és gonosz tetteket követtünk el (Róma 3:10-18). A bűn eredményeképpen méltóak vagyunk Isten haragjára és ítéletére. Az egyetlen igazságos ítélet a végtelen Isten ellen elkövetett bűnökre egy végtelen büntetés (Róma 6:23; Jelenések 20:11-15). Ezért van szükségünk Megváltóra!

Jézus Krisztus eljött a földre és meghalt helyettünk. Jézus, az emberré lett Isten halála tökéletes fizetség volt a bűneinkért (2 Korinthus 5:21). Jézus azért halt meg, hogy kifizesse a bűneink büntetését (Róma 5:8). Kifizette az árat, hogy nekünk ne kelljen. Jézus feltámadása bebizonyította, hogy az ő halála elégséges fizetség volt a bűneinkért. Ezért Jézus az egyetlen Megváltó (János 14:6; Apostolok Cselekedetei 4:12)! Bízol Jézusban, mint Megváltódban?

Jézus a te “személyes” Megváltód? Sok ember úgy látja a kereszténységet, hogy templomba kell járni, szertartásokat kell végezni, és nem szabad bizonyos bűnöket elkövetni. Ez nem a kereszténység. Az igazi kereszténység egy személyes kapcsolat Jézus Krisztussal. Jézus elfogadása személyes Megváltóként azt jelenti, hogy a saját személyes hitedet és bizalmadat belé helyezed. Senki sem menekülhet meg mások hite által. Senki sem szerezhet bocsánatot bizonyos cselekedetekkel. Az egyetlen módja a megtérésnek az, ha személyesen elfogadjuk Jézust, mint Megváltót, és hiszünk benne, hogy az ő halála kifizette a bűneinket, és hogy feltámadása garantálja az örök életünket (János 3:16). Jézus a te személyes Megváltód?

Ha el akarod fogadni Jézus Krisztust mint személyes megváltódat, és újjá szeretnél születni, akkor íme egy minta-imádság. Ne felejtsd el, hogy ez az imádság, vagy bármely más imádság nem fog megmenteni. Egyedül a Jézusban való bizalom tud megmenteni a bűntől. Ez az ima egyszerűen egy módja annak, hogy kimutasd a hitedet Istennek és megköszönd neki, hogy üdvösséget ad. “Istenem tudom, hogy vétkeztem ellened és büntetést érdemlek. De Jézus Krisztus átvette a büntetést amit érdemlek, ezért hit által megbocsátást kaphatok. Elfordulok a bűnömtől és benned bízom az Üdvösségért. Köszönöm Neked a Te csodálatos kegyelmedet és megbocsátásodat – az örök életet! Ámen!”

Jézus mellett döntöttél az itt olvasottak miatt? Ha igen, akkor kérlek kattints az “Elfogadtam Jézust” gombra.  

1. Értsd meg jól az üdvösséget!

1 János 5:13 – “Ezt azért írtam nektek, akik hisztek Isten fia nevében, hogy tudjátok: örök életetek van.” Isten azt szeretné, ha megértenénk az üdvösséget. Azt akarja, hogy biztosak legyünk benne, hogy ő megmentett minket. Foglaljuk ezért most össze a megtérés főbb pontjait:

(a) Mindannyain vétkeztünk. Tettünk olyan dolgokat, amik nem tetszenek Istennek (Róma 3:23)

(b) A bűneink miatt megérdemeljük, hogy büntetésként örökké el legyünk szakítva Istentől (Róma 6:23).

(c) Jézus meghalt a kereszten, hogy kifizesse a bűneink büntetését (Róma 5:8; 2 Korinthus 5:21).

(d) Isten megbocsátást és üdvösséget ad mindenkinek, aki hisz Jézusban, és abban, hogy az ő halála fizetség a bűneinkre (János 3:16; Róma 5:1; Róma 8:1).

Ez a megváltás üzenete! Ha hiszel Jézus Krisztusban mint megváltóban, akkor meg lettél mentve! Minden bűnödet megbocsátotta Isten, és megígéri, hogy soha nem hagy el (Róma 8:38-39; Máté 28:20). Ne felejtsd el, hogy az üdvösséged biztonságban van Jézus Krisztusban (János 10:28-29). Ha egyedül Jézusban bízol, mint megváltóban, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy az örökkévalóságot Istennel fogod tölteni a mennyben!

2. Keress egy jó gyülekezetet ahol a Bibliát tanítják.

Ne úgy gondolj a gyülekezetekre, mint épületekre. A gyülekezetet az emberek jelentik. Nagyon fontos, hogy a Jézusban hívők közösségben legyenek egymással. Ez az egyik elsődleges célja a templomoknak. Most, hogy már hiszel Jézus Krisztusban, bátorítunk rá, hogy keress egy Biblia-hívő gyülekezetet a közeledben és beszélgess el a lelkipásztorral. Mesélj neki új hitedről Jézus Krisztusban.

A második célja a templomoknak a Biblia tanítása. Így meg tudod tanulni, hogy miként alkalmazd Isten útmutatásait az életedben. A Biblia megértése a kulcs egy sikeres és erőteljes keresztény élethez. 2 Timóteus 3:16-17 – “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.

Egy harmadik célja a gyülekezeteknek a dicsőítés. A dicsőítés hálaadás Istennek mindazért, amit tett! Isten megmentett minket. Szeret minket. Gondoskodik rólunk. Tanít és vezet minket. Miért ne köszönnénk ezt meg neki? Isten szent, igaz, szerető és tele van kegyelemmel. Jelenések 4:11 – “Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.”

3. Szánj időd minden nap Istenre.

Nagyon fontos, hogy minden nap töltsünk időt azzal, hogy Istenre figyelünk. Néhányan ezt úgy hívják, hogy “csendesség”, mások pedig úgy, hogy “áhítat”, mert ilyenkor áhítattal hallgatunk Istenre. Vannak, akik reggel szeretnek Istennel időt tölteni, mások inkább este. Nem az a lényeg, hogy mi a neve ennek az időnek, vagy hogy mikor van. Ami számít az az, hogy rendszeresen tölts időt Istennel. Miből áll össze az Istennel töltött idő?

(a) Imádság. Az imádkozás egyszerűen beszélgetés Istennel. Beszélj Istennek a félelmeidről, problémáidról. Kérdd Istent, hogy adjon neked bölcsességet és vezetést. Kérdd őt, hogy gondoskodjon rólad. Mondd el Istennek, hogy mennyire szereted, és hogy mennyire értékeled, amit érted tesz. Erről szól az imádság.

(b) Bibliaolvasás. Amellett, hogy a gyülekezetben, vasárnapi iskolában, vagy egy bibliakörben tanulsz a Bibliáról, egyedül is olvasnod kell. A Bibliában minden benne van, amit tudnod kell a sikeres keresztény élethez. Isten vezet általa, hogy miként hozz bölcs döntéseket, honnan ismerheted meg az Ő akaratát, mivel szolgálhatsz másoknak, és hogy mi a lelki növekedés útja. A Biblia Isten szava számunkra. Nem más, mint Isten kézikönyve arról, hogyan éljünk olyan életet, ami neki is és nekünk is tetszik. 


700 as klub 100211 Reinhard Bonnke

Hillsong - You Alone Are God

2012. január 29.

Ige: Ki a megváltó


Amikor az Úr Jézus bemerítkezett, már akkor kijelentést nyert, hogy ki Ő: „És Jézus bemeríttetvén [miután alámerítkezett], azonnal kijöve [feljött] a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és ő [János] látá az Istennek Szellemét alájőni mintegy galambot és Őreá szállani. És ímé [az égből szózat hallatszott] egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm [akiben kedvem telik]. [kiben én megengeszteltettem]” (Mát. 3,16-17).

Erről tesz bizonyságot Bemerítő János is: „És bizonyságot tőn [tanúsította] János, mondván: Láttam a Szellemet leszállani [leereszkedni] az égből, [a mennyből] mint egy galambot [galamb alakjában]; és megnyugovék Őrajta [és rajta is maradt]” (Ján. 1,32).

Pál apostolon keresztül nyer kijelentést, hogy ki jött el hústestben: „És minden versengés nélkül (közismerten, elismerten, bevallottan, valóban) nagy a kegyességnek eme titka: Isten (aki) megjelent (láthatóvá, nyilvánvalóvá, ismertté vált; megmutatkozott) (hús)testben. megigazíttatott (igaznak bizonyult) (pneuma) szellemben. Megláttatott (megjelent, megmutatkozott) az angyaloktól/nak. Hirdettetett a pogányok (népek, nemzetek) közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe” (1 Tim. 3,16).

Őbenne teljesedett be a prófécia, mely szerint: „Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme! (Ésa. 9.6)

1. Zsoltár

J. Meyer: A szeretet forradalma

Idézetek


"Kincsed annyi lesz a mennyben, amennyit őszinte áldozatod által odagyűjtöttél."

Bölcs mondások: Szeretet


Szeretetre csak szeretet tesz képessé.

Csendes Percek: ÉLET, VAGY GAZDAGSÁG


Mt 19,16-22.

16 Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: "Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" 17 Ő így válaszolt neki: "Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat." 18 Az megkérdezte: "Melyeket?" Jézus így felelt: "Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan,
19 tiszteld apádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat!"
20 Az ifjú erre ezt mondta: "Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem?"
21 Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem."
22 Amikor hallotta az ifjú ezt a beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.

                       ÉLET, VAGY GAZDAGSÁG

Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el
vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután
jöjj, és kövess engem." (Mt 19,21)

Taxisofőrként dolgozom, és néha vannak rákbeteg utasaim is, akik orvosi
kezelés alatt állnak. Mireille, egy 53 éves asszony, a város fölé
magasodó domboldalon lakik egy gyönyörű villában, csodás úszómedencével
és pazar kilátással az óceánra.

Visszatért az iskolapadba, remélve, hogy így jobb állást kaphat, és javíthatja életminőségét. Igen sikeres lett.

Egyik alkalommal, amikor a kemoterápiás kezelésről vittem haza, elmondta, szívesen odaadná minden földi javait további 10 évért, hogy láthassa még felnőni 16 éves fiát.

Vallomása megdöbbentett. Azt gondoltam, hogy az anyagi javak boldoggá teszik, de minden földi jó ellenére Mireille nem volt boldog.

Gyötrődése fontos lecke volt számomra. A gazdag ifjú története jutott eszembe, aki megszomorodott, amikor Jézus azt kérte tőle, adja el minden vagyonát, ossza szét a szegények között, és kövesse őt. Megértettem, hogy a gazdagság nem nyújthat valódi örömöt. Egyedül Krisztus, aki felajánlja, hogy igyunk az örökélet forrásából, képes igazi boldogságot
adni.

Imádság: Drága Urunk, rád van szükségünk, hogy az általad felkínált örök életet választhassuk. Ámen.

Krisztus ismerete az igazi boldogság forrása.
André Coulon, (Var, Franciaország)

Hozzád jövök én Meváltóm.

ISTEN BÁRÁNYA (Jn 1,29)

Gyöngyszemek


A morál, ha jobban szemügyre vesszük, csak annyit jelent, hogy az egyik bűnt a másikra cseréljük, de egyáltalán nem változtatja meg a szívünket. Klaus Doughlass

Napi gondolat


A hit sosem kérdezi, merre vezetik, hanem szereti és ismeri azt, Aki vezeti. (Oswald Chambers) 

Oswald Chambers: "MENJ EL" PARANCSA FELKÉSZÜLÉSÜNKBEN


"Azért ha áldozati ajándékodat az oltárra viszed és ott megemlékezel arról, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd az oltár előtt ajándékodat, menj el, békülj meg előbb a testvéreddel és csak azután jöjj és vidd fel a te ajándékodat" (Mt 5,23.24).

Könnyű elképzelni, hogy végül csak eljutunk arra a helyre, ahol készek és mindenre hajlandók leszünk, de a felkészülés nem egy pillanat műve, hanem olyan folyamat, amelyhez állhatatosság kell. Veszélyes, ha keresztyén megtapasztalásunkban egy bizonyos állapotba belerögződünk. Felkészülés alatt vagyunk, formálódunk.

A fiatal keresztyén hajlandó az áldozatkészségre. Emberi módon szólva: Jézus Krisztus iránti vonzódásunk egyik alapja a hősiesség iránti érzékünk; de túláradó lelkesedésünket azonnal próbára teszi Urunk komoly szava: "Menj el, békülj meg előbb a testvéreddel." A "menj el" itt azt jelenti: engedjük, hogy Isten szava alaposan megvizsgáljon. Nem elég a hősies áldozatkészség átérzése. A Szent Szellem felszínre hozza bennünk azt a hajlamot, amely nem akar az Ő szolgálatában munkálkodni. Ezt a hajlamot bennünk senki sem tudja felfedezni, csak Isten. Van Őelőtte valami rejtenivalód? Ha igen, akkor engedd, hogy Isten átvilágítson téged. Ha bűn az, valld meg, ne tűrd meg magadban.

Kész vagy-e engedni Uradnak és Mesterednek, bármennyire megalázó is ez? Fel kell adnod a magadhoz való jogodat! Ha meggyőz a Szent Szellem valamelyik bűnödről, soha ne tiltakozz. Miután elég fontosnak találta, hogy erre rávezessen, ezért éppen ez a bizonyos bűn az, amit fel akar fedni. Valami nagy bűn után kutattál, hogy feladhasd, és Isten most egy jelentéktelennek látszó dologról beszél neked; de e mögött a kis bűnöd mögött van makacsságod központi erődje. "Nem akarok lemondani a magamhoz való jogomról" - pedig ezt akarja Isten, ha valaha is Jézus Krisztus tanítványa akarsz lenni.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

Hívlak Uram várlak Uram.

képes beszéd Ps. Russell Evans - "Image" magyarul (Hungarian subtitles)

képes beszéd Ps. Russell Evans - "Image" magyarul (Hungarian subtitles)

Életcseppek


"Az alázatosság nem abban bizonyul, hogy alázatosnak tartjuk magunkat, hanem abban, hogy egyáltalán nem is foglalkozunk magunkkal." /D.L. Moody/

Válogatás C.S.Lewis gondolataiból


Amit nem ajándékozol el, az soha nem is lesz a tiéd.

Bob Gass. Napi elmélkedés: Hol van a szívem?



 „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6:21)

William Randolph Hearst a Hearst Kastélyban lakott, melynek területe több, mint 8000 m² volt, és egy százezer hektárnál is nagyobb birtokon feküdt. Egy időben az övé volt több mint 80 km Kalifornia partszakaszából. Emellett 88 éven át gyűjtögetett „mindenféle dolgokat”. Voltak 3500 éves egyiptomi szobrai, középkori flamand gobelinjei, évszázados kézzel faragott rozettás mennyezetei, és néhány minden idők legnagyobb művészeti alkotásai közül.

Miután nyolc évtizeden át gyűjtött mindenfélét, William Hearst meghalt. Most ezrével látogatják az emberek a házát, és mind ugyanazt mondják: „Hű, tényleg jó sok cucca volt!”.

Éljük az életünket, megszerzünk dolgokat, aztán meghalunk, és a dolgainkat itt hagyjuk. Mi történik velük azután? A gyerekeink vitatkoznak rajtuk. A gyerekeink, akik még nem haltak meg, átnézik a dolgainkat. Mint a keselyűk lecsapnak, és eldöntik, hogy mit akarnak elvinni az ő házukba. Azt mondják maguknak: „Ez most már az enyém”, aztán meghalnak, és újabb keselyűk jönnek.

Nemzetek háborúkat indítanak nyersanyagok miatt, családok szakadnak szét tárgyak miatt. Férjek és feleségek sokkal többet vitatkoznak tárgyak miatt, mint bármi más kérdésen. A börtönök tele vannak utcai rablótámadások elkövetőivel, és vállalatigazgatókkal, akik bűnügyekbe bonyolódtak dolgok megszerzéséért. Miért? Hiszen csak tárgyak!

Jézus ezt így fogalmazta meg: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is” (Máté 6:19-21-
 19.

Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják;

  20. Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják.

  21. Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.

Nos, miután elolvastad ezeket a sorokat, tedd fel magadnak a kérdést: „Hol van a szívem?”


12 - 8 = 4 év börtön

12 - 8 = 4 év börtön

Rhema Marvanne - Hallelujah

Imádság: A helyes értékelésért


Istenem! Mennyire meg tud szépülni a múlt. Még annak számtalan nehézsége, kínja, nyavalyája is. Pedig helyén és értékén kezelni akkor tudunk valamit, ha ígéreteid fényébe állítjuk bele. Ebben kérem segítségedet! Ámen

A nap gondolata:


Az embernek szelleme van, amely hinni és repülni tud, s ez a szellem halhatatlan és farkasszemet néz a világgal. (Márai Sándor)

Napi Ige és gondolat


Ki tart jól bennünket hússal? Emlékszünk, hogy Egyiptomban olcsón ettünk halat, uborkát, dinnyét, póréhagymát, vöröshagymát és fokhagymát. Most pedig elepedünk, mert semmit sem látunk a mannán kívül.  (4Móz 11:4-6)

A mai Igében egy hátrafelé tekintő népet látunk. Izrael népe a pusztában van, az Isten ott táplálja őket mannával, a legédesebb eledellel, ami létezik. S a nép felkel és egy nagy, kollektív emlékezésbe kezd, akkor hangzik el mai Igénk. Isten népe hátratekint. De ez egy veszélyes visszatekintés. Telve van szívük felhánytorgatással az egyiptomi szabadításért, aminek máskülönben örülni kellene. Megszépült a múlt!

Ó, mennyire ilyenek vagyunk, mi emberek! Ha bánt a jelen, akkor valami fogódzót keresünk a múltban, ami a hátunk mögött van. De vajon valóban olyan jó volt Egyiptomban? Hiszen ostorozták, dolgoztatták őket, fiaikat a Nílusba dobták, népirtás volt kihirdetve ellenük. S ők azt a hitvány eledelt emlegetik, mert éppen éhesek.

Időnként a múlt nagyon meg tud szépülni! Főleg, ha nagyon erős a hiányérzete az embernek. Szinte kifordítja az embert magából. Elkeseríti, előhozza szívéből, ami igazából benne van, lázadóvá, hamis emlékezővé teszi.

Hány ilyen múltba révedő szempár van ebben a mai világban is! Nem tudnak előrefelé nézni, mert jobb napokra emlékeznek. Talán annyira elviselhetetlen a jelen, gonoszabbak az emberek, alig van jövőkép, és a múltat hívják segítségül, ami vigasztaló lehet. De biztos, hogy a múlt olyan jó volt? Most jónak mondják, de valószínű azért nem tartott örökké, mert hazugság volt az egész. Csak látszat.

Lehet ilyen látszat volt egy ember, lehet ilyen látszat volt egy politikai rendszer, bármi. Vigyázzunk: megszépülhet a múlt, de csak a gondolatainkban, csak mi érezzük így… (Berencsi Balázs)